fbpx

Broeken met prints voor een heerlijk lange zomer: dit is hoe je ze draagt!

Broeken met Prints

Foto: Brax

Een broek hoeft zeker niet altijd effen of donker te zijn. Vooral tijdens de zomermaanden wil je wel eens wat anders. Dan zijn broeken met prints een goede en ontzettend populaire optie. Ze worden vaak gedragen op vakantie en ze geven dan ook instant een vrolijke indruk. Je oogt er bovendien aantrekkelijk en zeer vrouwelijk mee.

Toch zijn er een aantal dingen waarop je best let wanneer je een broek met print draagt. Door de tips in deze blog toe te passen, kom je steeds stijlvol voor de dag wanneer je een broek met print kiest. Zo hoef je niet voor de rest van je leven een donkere broek te dragen. Dat zou zonde zijn, toch?

#1 Draag een broek met opvallende print in je vrije tijd

Een broek met print, en zeker een broek met opvallende print, oogt niet snel zakelijk of ernstig. In een professionele kantooromgeving vermijd je dus beter een broek met een grote opvallende print, zeker in combinatie met een dunne, soepele stof. Dit hou je beter voor een vrijetijdssetting.

Kies ook voor een print die bij je past en je persoonlijkheid ondersteunt. Ben je absoluut geen romantisch type? Dan is een bloemenprint geen goed plan. Je kiest dan beter voor een strepenprint die iets ernstiger toont. 

Let ook op met dierenprints. Deze ogen namelijk al snel goedkoop. Kies je toch voor een dierenprint? Draag die dan zo sober mogelijk en combineer het liever met tricot in plaats van leder. 

#2 Een fijne print is beter dan een zware print

De grootte van de print

Kijk goed naar deze afbeelding. Welk silhouet toont zwaarder? Juist, links! 

Dit heeft alles te maken met de grootte van de print. Een grote print toont namelijk altijd zwaarder dan een fijne print.

Zijn er bovendien individuele elementen in de print die eruit springen? Ook daarmee toon je zwaarder. Je oog ziet die verschillende elementen en blijft erop hangen. Een print die dicht op elkaar gedrukt is, oogt dan weer slanker.

# 3 Kies zorgvuldig de kleuren in de print van je broek

De kleuren in de print van je broek kunnen ervoor zorgen dat je slanker voor de dag komt. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten waarop je best let. We leggen je hier het verschil uit tussen koele en warme kleuren en het effect van lichte en donkere kleuren in prints. 

Met koele kleuren toon je slanker

Met koele kleuren in de print van je broek toon je slanker

Voor een stijlanalyse is het verschil tussen warme en koele kleuren heel belangrijk. 

Vergelijk hier bijvoorbeeld het linkse silhouet met het rechtse. Je ziet wel degelijk een verschil. Links draagt de dame een broek in een warme kleur. Rechts een broek in een koele kleur waarmee je slanker toont

Koele kleurtypes hebben dus het voordeel dat het voor hen veel gemakkelijker is om slanker gekleed te gaan. Voor warme kleurtypes zoals herfsttypes en lentetypes is dit veel moeilijker.

Wat kunnen warme kleurtypes dan doen? Als warm kleurtype kan je toch voor een broek in een koele kleur kiezen. Heel erg is dat niet, want een broek draag je in ieder geval niet aan het gelaat. Deze zal er dus niet voor zorgen dat je gezicht er grauw uit begint te zien. 

Een kleur kan ook zowel koel als warm zijn. Neem nu bijvoorbeeld rood. Als je bij rood wat geel toevoegt, krijg je een rood oranje. Zo maak je het rood warmer. Voeg je blauw toe aan het rood? Dan neigt het meer naar bordeaux of zelfs paars, en wordt het rood koeler. 

Neem je daarentegen puur blauw? Dan heb je sowieso een koele kleur. Voeg je er wat geel aan toe? Dan neigt het blauw naar groen en kom je bij petroleumblauw of turkoois uit. Dat zijn de warmere versies van blauw. 

Samengevat kunnen we stellen dat een kleur koel is als er blauw aan het mengsel werd toegevoegd. We spreken van een warme kleur wanneer er rood, geel of een combinatie van rood en geel werd toegevoegd

Er zijn ook kleuren die altijd warm zijn. Zo bestaat er geen koel oranje. Koele types zijn dus best zeer voorzichtig met het dragen van oranje of dragen het beter niet.

Het onderscheid tussen koele en warme kleuren geeft je veel mogelijkheden om de juiste kleuren te kiezen voor je garderobe, ook al ken je je kleurtype niet.

Warme kleuren komen naar je toe en vallen op. Koele kleuren neigen naar achteren en maken je slanker.

Dikwijls is een print dus een combinatie van warme en van koele kleuren. Enkel en alleen warme kleuren is vaak teveel van het goede. 

Donkere kleuren draag je best onderaan

donkere kleuren draag je best onderaan

Algemeen kunnen we stellen dat lichte kleuren de aandacht naar zich toe trekken. Donkere kleuren daarentegen nemen afstand en neigen naar achter. 

Dit heeft te maken met het feit dat lichte kleuren de lichtgolven weerkaatsen naar het oog. Donkere kleuren absorberen de lichtgolven en weerkaatsen deze dus veel minder. Zwart absorbeert zelfs alleen maar en weerkaatst geen enkele lichtgolf. Hoe meer lichtgolven er dus weerkaatst worden, hoe meer het oog binnenkrijgt en hoe meer het kledingstuk opvalt en gezien wordt. 

Liefst van al wil je natuurlijk gezien worden en dat daarbij de aandacht naar je gelaat gaat. Het is tenslotte jouw persoonlijkheid dat het belangrijkste is. 

Een lichte broek met print dragen met een donker bovenstuk erop, is dus vanzelfsprekend geen goed idee. Een broek met print waarbij de achtergrond donker is, oogt namelijk opmerkelijk slanker in vergelijking met een broek met lichte achtergrond. 

Om het geheel nog slanker te maken, is het dan ook een goed idee om bovenaan een T-shirt in een lichte kleur te dragen. Zo trek je automatisch de aandacht naar het bovenlichaam en krijg je een optisch verticaal liftend effect. Zo toon je slanker en groter!

#4 Een zachter contrast in een print is altijd beter dan een fel contrast

Kleurcontrasten in een broek met print

Bekijk de print aandachtig. Is het een fel contrast of eerder een zacht contrast? Zijn het werkelijk twee verschillende kleuren? Dan is het contrast sowieso wat feller. Werd er veel van elke kleur gebruikt in de print? Dan is het contrast nog feller.

Bij een zacht contrast herken je meestal één kleur die in verschillende lichtschakeringen gecombineerd werd. Zo’n print slankt het hardste af. 

De meest opvallende contrasten die je kan dragen zijn licht/donker contrasten. Voorbeelden hiervan zijn zwart/wit, donker blauw en felgeel, …

Ook complementaire contrasten vallen heel erg op. De complementaire kleuren zoals rood en groen versterken elkaar namelijk. In combinatie met elkaar zullen ze er beide feller uitzien. Dit geldt ook voor geel met paars en blauw met oranje.

Met een print met complementaire kleuren val je dus ongetwijfeld op!

#5 Herhaal de kleur van de print in je bovenkleding

Herhaal de kleur van de print in je bovenstuk

Het herhalen van de kleur van de print in je bovenstuk is eenvoudig en heeft een liftend effect. Je oog maakt optisch een verbinding van onder naar boven en zo toon je onmiddellijk slanker.

Is er meer dan één kleur in de print van je broek? Kies dan een bovenstuk in de meest prominente kleur van de print. Het effect wordt zo nog sterker.

Herhaal de kleur van de print voor een liftend effect

Draag je een lichte broek? Dan kies je beter niet voor een donker bovenstuk. Op de tekening zie je hoe links het silhouet naar beneden gedrukt wordt. Rechts toont de dame dan weer veel groter en slanker.

#6 Kies je accessoires zorgvuldig in de kleur van je broek met print

Draag altijd accessoires in de kleur van de print van je broek

Een accessoire maakt het geheel helemaal af. Zo toon je dat je bereid bent om net dat ietsje meer te doen voor je uitstraling.

Een accessoire aan het gelaat is helemaal top. Ga voor een halsketting, sjaal of een leuk paar oorbellen. Hou de oorbellen sober voor een zakelijke look en kies uitbundigere oorbellen voor een vakantie of een weekenduitstap.

Herhaal altijd de kleur van je broek in de accessoires. Het oog maakt zo automatisch een verbinding tussen je broek en de accessoires. Het ideale recept voor verlenging en een slank effect!

#7 Draag schoenen in de kleur van je broek met print

Schoenen in een donkere kleur trekken je silhouet naar beneden

Schoenen draag je best in een onopvallende kleur of in dezelfde kleur als je broek. Je wil namelijk niet dat de aandacht onmiddellijk naar onder wordt getrokken. Dan blijft het oog onderaan je silhouet hangen en toon je optisch kleiner en zwaarder.

Met schoenen in de achtergrondkleur van de print van je broek maak je ook altijd een veilige keuze. Het alternatief is een schoen in de printkleur van je broek. Dat combineert ook mooi, maar zal minder afslanken. 

Een echte no-go is echter een schoen in een donkere kleur combineren met een broek in een lichte kleur. Die verzwaart het geheel en trekt de aandacht naar beneden. 

Dikwijls zie je ook dames met een geklede schoen bij een broek met print. Dat is echter iets wat je beter vermijdt. 

Een naaldhak of een geklede schoen kleden namelijk niet mooi af bij een broek met opvallende print. Het is een echte stijlbreuk. Een sportieve en vlotte casual schoen daarentegen is altijd beter.

#8 De lengte van een broek met print mag wat korter 

Een broek met print is pittiger in een korte lengte

In principe toon je groter en slanker met een lange broek, wanneer je deze vergelijkt met een 7/8 of 6/8 lengte. Met een lange broek verdeel je het lichaam namelijk niet onnodig in horizontale delen. En laat dat nu net regel nummer één zijn bij een stijlanalyse. 

Bij een broek met print is dit echter niet het geval. Hier is het beter om deze regel toch te overtreden. Vooral bij erg uitgesproken prints kan het allemaal wel wat teveel van het goede worden. Dan is een korte lengte net pittiger en jonger

In combinatie met een sneaker of een instapper krijg je zo een leuke casual look

Besluit

Broeken met print zijn steeds verfrissend en leuk om te dragen. Zomaar lukraak een broek kiezen, is echter geen goed idee. Er zijn namelijk verschillende factoren waar je best rekening mee houdt. Een totaal stijladvies kan dan helpen om stijlvol voor de dag te komen met een broek met print. 

Vandaar dat je zo’n broek best bij een specialist ter zake koopt. Als broekenspecialist en stijlconsulent kan ik je zonder probleem verder helpen met de juiste broek met print voor jouw figuur en uitstraling. Kom dus gerust eens langs in mijn winkel, samen zorgen we ervoor dat jij altijd even stijlvol gekleed bent in een broek mét een print!