fbpx

Duurzame mode: deze merken produceren ecologische jeans

Sustainable fashion, Circular economy, denim eco friendly clothing. Green leaf plant on blue denim

Je hebt het vast al vaker gehoord dat de kledingindustrie een zeer vervuilende industrie is. Daarbij komt dat de productie van jeans een regelrechte aanslag op het milieu is. Denim wordt namelijk vervaardigd uit katoen en de teelt hiervan heeft veel water nodig. Bovendien worden de gewassen ook dikwijls besproeid met pesticiden en chemicaliën. Een cocktail die nefast is voor het milieu. 

Toch leveren BRAX en Gerry Weber immense inspanningen om alsmaar duurzamer te produceren. Zijn we hierbij al tot een nul impact gekomen? Zeker niet! Maar stap voor stap komen we dichter bij een veel natuurvriendelijker product. Duurzaamheid is dan ook een langetermijndoel, het is geen kortstondige gimmick. 

In mijn winkel zie ik ook dat het onderwerp steeds meer leeft onder de mensen. Hoe langer hoe meer klanten vragen naar duurzame mode en willen deze bewust dragen. Het is een unieke kans die we dus niet mogen laten voorbijgaan.

Duurzame mode volgens Brax en Gerry Weber

BRAX 

BRAX is een allesomvattend merk. Hun kennis en expertise over broeken is ondertussen legendarisch. 

Als we spreken over BRAX moeten we natuurlijk alle merken van BRAX vermelden. Zo zijn er de BRAX dames- en herenbroeken, deze zijn trendy en combineren hierbij ultiem draagcomfort. Daarnaast horen ook Raphaela en Eurex bij BRAX. Zij stellen draagcomfort op de allereerste plaats.

Ecologische bijdrage van BRAX

BRAX neemt duurzaamheid zeer ernstig en ze besteden al jaren veel aandacht aan dit thema. Voor hen is het een vanzelfsprekendheid dat mode, draagcomfort en respect voor het milieu hand in hand gaan. 

Ze gaan steeds weer de uitdaging aan om modieuze en comfortabele kleding te ontwerpen zonder telkens een aanslag te plegen op onze leefomgeving. Hieronder bekijken we daarom enkele labels en stoffen waarmee BRAX laat zien dat ze zich hier blijvend voor inzetten. 

Het Blue Planet label van BRAX

Het Blue Planet logo staat voor duurzaamheid bij BRAX. Het draait rond drie belangrijke thema’s: minder water, minder chemicaliën en minder energie. 

Maar het gaat verder: duurzaamheid betekent bij BRAX meer dan enkel natuurbehoud. Het is een totaalfilosofie waarbij ook het sociaal aspect naar medewerkers en hun leefomgeving een belangrijke plaats inneemt. BRAX engageert zich dus op alle vlakken en is gecertifieerd op alle niveaus.

Het logo vind je ondertussen alsmaar vaker op hun broeken terug. Met een Blue Planet broek weet je dat BRAX niet alleen aandacht heeft besteed aan de trendy snit, maar ook extra aandacht aan duurzaamheid heeft gegeven. 

Het blue planet label van BRAX

LENZING™ ECOVERO™ – duurzame viscosevezels

Duurzaamheid begint bij de keuze voor de juiste milieuvriendelijk grondstoffen. Daarom werkt BRAX met LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels. Deze vezels bieden een garantie op een goede kwaliteit die ook op lange termijn uiterst duurzaam is. 

De LENZING™ ECOVERO™ viscose is eigenlijk een cellulose afkomstig van hout en houtpulp en is dus biologisch afbreekbaar. Om het ecosysteem niet te belasten wordt het hout gewonnen in ecologisch beheerde en hernieuwbare bossen die hiervoor aangelegd zijn. De productie van deze vezels is milieuvriendelijk door het sterk verminderde waterverbruik en een duidelijke reductie van de uitstoot. 

BRAX steunt het Cotton made in Africa (CMIA) initiatief

BRAX kiest voor organisch katoen

Katoen is een schitterende vezel om kleding van te maken. De vezel biedt enorm veel mogelijkheden, is sterk en bovenmatig huidvriendelijk. Het is een ademende stof die heerlijk fris blijft. Zo krijg je nooit echt een vervelend zweetgevoel en voel je jezelf onmiddellijk comfortabel in katoenen kleding. 

Jammer genoeg is het telen van katoen een regelrechte aanslag op onze leefomgeving. Daarom kiest BRAX voor een ecologischere variant en gebruiken ze organisch katoen. Op deze manier wordt niet alleen jij, maar ook de natuur verwend!

Bij het verbouwen van organische katoen wordt nauwlettend in de gaten gehouden dat de methodes natuurvriendelijk zijn. Zo komen er geen pesticides en chemische kunstmesten bij aan te pas. Wat niet enkel goed is voor de natuur, maar bovendien ook beter is voor de gezondheid van de landbouwers. 

Bovendien zorgt minder waterverbruik en het gebruik van regenwater in plaats van kraantjeswater ook voor een mindere ecologische voetafdruk. Dit alles is dus een zegen voor de water- en luchtkwaliteit!

BRAX kiest voor organisch katoen

TENCEL™ ter vervanging van natuurlijke vezels

Je zou denken dat het dragen van natuurlijke vezels het duurzaamste is, toch is dit niet zo. De productie van natuurlijke vezels pleegt vaak een echte roofbouw op de aarde. Daarom probeert BRAX het gebruik van natuurlijke vezels zoveel mogelijk te vermijden en deze te vervangen door halfsynthetische vezels zoals TENCEL™. 

Is TENCEL™ minder interessant om te dragen dan natuurlijke vezels? Zeker niet! Het is een ademende en huidvriendelijke vezel die erg sterk is. Het is afkomstig van houtpulp van hernieuwbare bossen. Dit maakt het dan ook een biologisch afbreekbare vezel.

De productie van TENCEL™ Lyocell vezels heeft als voordeel dat ze maar liefst 97% minder water verbruiken in vergelijking met gewoon katoen. Er is ook nauwelijks of geen afval in het productieproces. 

Wist je dat 100% van de grondstoffen gebruikt worden? Na het spinproces van de garens worden zelfs 99% van de hulpmaterialen achteraf opnieuw gebruikt. Minder vervuiling en afval betekent dan ook een goede invloed op de opwarming van de aarde en het klimaat.

BRAX steunt het Cotton made in Africa (CMIA) initiatief

BRAX steunt het Cotton made in Africa (CMIA) initiatief

De Sub-Sahara in Afrika is wereldwijd de derde grootste exporteur van katoen. Ongeveer 35 miljoen mensen leven er rechtstreeks of onrechtstreeks van het telen van katoen. 

Het initiatief CMIA verbetert al sinds 2005 de levenskwaliteit en de leefomgeving van de katoenarbeiders in Sub-Sahara Afrika. Door het kopen van een BRAX broek draag je hier dus rechtstreeks aan bij!

BRAX steunt het Cotton made in Africa (CMIA) initiatief

BRAX werkt samen met SEAQUAL INITIATIVE

BRAX maakt ook deel uit van het SEAQUAL INITIATIVE. Deze organisatie zet zich in voor propere oceanen en het voorkomen van verdere plasticvervuiling.

SEAQUAL® Garen bevatten zelfs plastic uit gebruikte plastic flessen en gerecycleerd plastic dat uit de zeeën en oceanen uitgehaald wordt. Dit alles gebeurt in een samenwerking tussen de textielindustrie, NGO’s, vissers, lokale en nationale autoriteiten.

Brax werkt samen met Seaqual initiative

Recyclen in plaats van weg te gooien

BRAX neemt recyclage ook heel ernstig. Bij een productieproces kan je afval en resten helaas niet helemaal uitsluiten. In plaats van deze weg te gooien, wordt dit echter zoveel mogelijk hergebruikt of gerecycleerd. 

BRAX sleutelt constant aan zijn productieprocessen om zoveel mogelijk met gerecycleerde garens en grondstoffen te werken. Wist je trouwens dat PET-flessen dikwijls als basisgrondstof gebruikt worden voor garens en materialen? Door continu te blijven innoveren en recycleren, bereiken ze de hoogste en meest strikte standaarden in duurzaamheid.

Recycleren in plaats van weg te gooien

Een goede EIM-SCORE

De EIM Score staat voor Environmental Impact Measurement. Deze score maakt duurzaamheid meetbaar. Het is een duidelijk systeem met kleurcodes (rood, geel en groen) en het geeft de mogelijkheid productieprocessen te vergelijken en bij te sturen waar nodig. 

De score meet het verbruik van water, energie en chemicaliën. Ook de gezondheid en veiligheid voor productiearbeiders en arbeidsters tellen hierin mee.

Het verbruik van water is een belangrijke factor omdat een jeans tijdens het productieproces bijvoorbeeld heel dikwijls gewassen wordt. Daarom is een constante bijsturing en verbetering nodig en wordt alles volgens de zwaarste en striktste criteria geëvalueerd. 

BRAX heeft momenteel al een groene score voor een groot deel van hun broeken, maar streeft ernaar een groene score voor elke broek te behalen. Ook behalen verschillende BRAX productiefabrieken al een groene score. Het doel is om ook in de rest van de fabrieken overal een groene score te behalen in de toekomst.

een goede EIM score

Gerry Weber

Gerry Weber houdt zich al heel erg lang bezig met dameskleding. Daardoor combineren ze mode moeiteloos met een comfortabele look. Hun uitgebreide kennis vertaalt zich steeds weer in fantastische broeken!

Gerry Weber heeft pasvormen voor elke vrouw. Zo zijn er de broeken met fijne taille die aanzienlijk meer ronding op heupen en billen hebben. Maar evengoed zijn er de Slim fit broeken die meer ruimte voorzien op de lenden en voor een buikje en die tegelijkertijd ook meer aanpassend zijn op smalle bovenbenen.

Bovendien heeft Gerry Weber een uitgebreide collectie van bermuda’s, shorts en rokken in een hoogwaardige kwaliteit.

Ecologische bijdrage van Gerry Weber

Gerry Weber denkt aan de toekomst en die geven ze vandaag al vorm. Leuke mode dragen is één ding, maar dit moet wel in overeenstemming zijn met een gevoel van verantwoordelijkheid voor je omgeving en het milieu. De juiste pasvormen, de laatste modetrends en duurzaam leven moeten dus hand in hand gaan. Het is allemaal even belangrijk. 

Voor Gerry Weber is duurzame mode dus veel meer dan enkel zo weinig mogelijk afvalstoffen genereren. Het gaat om een totaalfilosofie die staat voor respect voor milieu, maar ook voor dieren, planten en mensen. Onze grondstoffen zijn immers niet onuitputtelijk. We moeten hier zorgzaam mee omgaan. Maar evengoed moeten we het afvalbeleid ook ernstig nemen.

Wist je dat momenteel al 45% van alle Gerry Weber kleding al duurzaam geproduceerd werd? We kunnen vandaag gerust stellen dat meer dan 50% van de gebruikte materialen bij de productie duurzaam is. Een getal dat zeer hoopgevend is!

Het engagement van Gerry Weber is dus gigantisch en dit vertaalt zich op verschillende manieren: 

Het I WEAR. I CARE. label van Gerry Weber

Duurzame mode draagt een speciaal label bij Gerry Weber, namelijk I wear. I care. Koop je een Gerry Weber broek met dit label? Dan weet je met zekerheid dat ook jij bijdraagt aan een betere leefwereld.

BRAX steunt het Cotton made in Africa (CMIA) initiatief

GOTS-gecertifieerde en organische katoen 

Gerry Weber is GOTS-gecertifieerd sinds 2017 en gebruikt dan ook GOTS-gecertifieerde organische katoen. Deze standaard garandeert dat elk kledingstuk met minimum 70% organische geproduceerde vezels gemaakt werd.

Door de GOTS standaard wordt ook de ganse productieketen onder de loep genomen: van productie tot etiket. 

BRAX steunt het Cotton made in Africa (CMIA) initiatief

Gerry Weber gebruikt voor zijn broeken Lenzing EcoVero™ viscose

Voor broeken met viscose is er de Lenzing EcoVero™ viscose. Deze wordt geproduceerd van hernieuwbare ruwe houtmaterialen. De productie is duurzaam en milieuvriendelijk. 

Lenzing EcoVero™ viscose scoort opmerkelijk goed op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft het 50% minder uitstoot en waterverbruik vergeleken met gewone viscose. Ook gerecycleerde materialen en grondstoffen worden zoveel mogelijk gebruikt.

BRAX steunt het Cotton made in Africa (CMIA) initiatief

Gecertificeerd met het OEKO-TEX label 

Gerry Weber is gecertifieerd met de OEKO-TEX Standard 100. Dit label garandeert dat er geen of slechts binnen wettelijk toegelaten grenzen schadelijke substanties gebruikt worden. 

BRAX steunt het Cotton made in Africa (CMIA) initiatief

Gerry Weber gebruikt textielen van bioRe® 

Kleding met dit label is 100% traceerbaar en wordt geproduceerd met een huidvriendelijke organische CO² neutraal katoen. De katoenzaden werden daarbij niet genetisch gemanipuleerd. Bovendien wordt dit katoen gewonnen zonder chemische of synthetische pesticiden en meststoffen. Zo blijft het water en de bodem proper.

De ruwe materialen zijn afkomstig van bioRe® Foundation’s landbouw projecten in India and Tanzania. De landbouwers zijn onafhankelijk en hebben inspraak in het productieproces.

Wist je dat je bij de aankoop van een bioRe® product zelf de duurzaamheid van de productieketen kan nagaan? Op hun website www.biore.ch geef je dan het labelnummer in en kan je elke productiestap zien. Van het telen van het katoen tot de productie zonder toxische stoffen.

BRAX steunt het Cotton made in Africa (CMIA) initiatief

Lid van het AmforiBusiness Social Compliance Initiative 

Het is niet alleen het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen dat telt. Ook de productieomstandigheden waarin de arbeiders aan de slag zijn, moeten goed zijn. Deze organisatie houdt daarom nauwlettend de sociale standaarden en werkomstandigheden in de gaten. Kwaliteit produceren met respect voor de mens staat hier voorop. 

De tijd dat kleding nog in Europa geproduceerd werd, is al lang voorbij. Ondertussen gebeurt dit veelal in lageloonlanden buiten Europa. Deze staan ervoor bekend dat ze vaak niet de beste werkomstandigheden voorzien. 

Daarom is Gerry Weber heel open over de werkomstandigheden en het productieproces. Gerry Weber leeft daarbij de hoogste standaarden na. Met dit initiatief tonen ze aan dat hun sociale standaarden geen loze beloften zijn. 

Bij elke collectie vergroot het aantal duurzame stukken. Ze hebben een gedegen programma dat stap voor stap zijn langetermijndoelen bereikt. Door de intense inspanningen van Gerry Weber wordt duurzame mode ook een fashion statement!

BRAX steunt het Cotton made in Africa (CMIA) initiatief

Besluit

Net zoals jij vind ik – als broekenspecialist – ecologische duurzaamheid zeer belangrijk. BRAX broeken met het Blue Planet label en Gerry Weber broeken met het I wear. I care label zijn daarom goed vertegenwoordigd in mijn winkel. 

Wist je bovendien dat ik elke klant vraag om hun aankoop zonder verpakking of plastic zak mee naar huis te nemen? Wanneer ze dit doen, schenk ik telkens 10 eurocent aan Borstkliniek Voorkempen. Dit is een samenwerking tussen AZ Voorkempen Malle en AZ Klina Brasschaat. 

Microplastics komen namelijk op allerlei manieren in de zee. Daar komt het via de vissen in onze voedselketen terecht en is het bovendien een bekende oorzaak van borstkanker. Elke plastic zak minder vermindert dus de kans op deze ernstige aandoening en zo is de cirkel rond!

Wil je graag een trendy broek met een comfortabele pasvorm die bovendien ook nog eens goed is voor ons milieu? In mijn winkel heb ik een ruime keuze aan ecologische broeken zodat er zeker een model bij zit dat jou mooi past! 

Schenking aan de borstkliniek als je geen zak neemt bij je aankoop

Bronnen

https://www.gerryweber.com

https://www.brax.com