fbpx

De allesomvattende gids: dit is waar je op moet letten bij het aankopen van een jeans (+onderhoudstips)

jeans aan muur

Wat zouden we doen zonder een jeans? Geen enkel kledingstuk is zo wijdverspreid en wordt zo intens gedragen als een jeansbroek. Dankzij haar verscheidenheid in stijlen en modellen kan de jeans bovendien gedragen worden op allerlei gelegenheden. 

Maar let op: een jeansbroek is ook geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Dit geldt zowel voor het aankopen van de jeans als voor het onderhouden van een jeansbroek. Ook in deze fase kan er nog heel wat verkeerd lopen. 

Om voor eens en voor altijd komaf te maken met alle jeanskwaaltjes, vind je in deze gids alles wat je moet weten over jouw favoriete kledingstuk. 

Waar moet je op letten bij het aankopen van een jeans?

Juist omdat een jeansbroek een veel gedragen kledingstuk is, is het natuurlijk belangrijk dat de broek als gegoten zit. Met de juiste jeans voelen we onszelf al meteen in de juiste stemming. 

Het is ook normaal dat niet elke vrouw in de standaard pasvormen en maten van de grootketens past. Elke vrouw is anders, en dat geldt ook voor het aankopen van een jeans. 

Alles begint natuurlijk met het kennen van je eigen figuur. Dat lijkt een koud kunstje, maar dit is het zeker niet. En dan is er ook nog steeds die pijpbreedte. Hoe maak je hierin een keuze? Met welke pijpen toon je slanker en groter? 

Ik neem je even mee door de drie belangrijkste pasvormen: 

 #1 De juiste pasvorm vinden voor je figuur

De Skinny fit pasvorm

Heb je het graag smal op de benen? Dan is de Skinny fit pasvorm zeker iets voor jou.

De Skinny fit is de ideale jeanspasvorm voor dames met slanke bovenbenen, heupen en billen. Met zijn smalle pijpen is de Skinny fit bovendien ook een handige manier om groter te tonen.

Deze broek heeft heel veel combinatiemogelijkheden. Je kan de Skinny fit bijvoorbeeld combineren met een wijde pull en sneaker, of met een blazer en strakke blouse. 

De Skinny fit pasvorm en jeans zijn altijd al een goede match geweest. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de stevigheid en elasticiteit van de denimstof. 

Fabrikanten hebben de laatste jaren zwaar geïnvesteerd in nieuwe stofkwaliteiten, waardoor de nieuwste jeans na een beweging mooi terug haar oorspronkelijke vorm aanneemt.

De Slim fit pasvorm

Een vrouwenlichaam verandert doorheen de tijd. Na een zwangerschap, of gewoon met de leeftijd durven vrouwen wel eens een buikje te krijgen. En dan is er nog die omgekeerde trend: het achterwerk, de heupen en billen die vaak slanker worden. Broekenmerken spelen slim in op deze trend met de Slim fit jeanspasvorm.

Bij deze pasvorm is er extra ruimte op de taille. Bovendien is de taille hoog tot zeer hoog, waardoor het eventuele buikje perfect in de broek past en de broek ook mooi op zijn plaats blijft. Dit geeft een corrigerend gevoel op de buik. 

De Slim fit pasvorm is daarnaast smal op de bovenbenen en het onderlichaam. Ideaal dus voor vrouwen die niet houden van broeken die flodderen, en die graag wat groter (en slanker) willen tonen.

Raphaela by Brax heeft niet alleen een Slim fit maar ook een Super slim fit jeanspasvorm. Een antwoord voor vrouwen die extra smal zijn op de bovenbenen en extra breedte op de lende nodig hebben.

De Feminine fit of Straight fit pasvorm

Je hebt het zeker al meegemaakt: je past een broek met eindelijk genoeg ruimte voor je billen, maar op de taille is ze dan weer te groot waardoor de lendenband open blijft staan. De Feminine fit of Straight fit pasvorm is er als oplossing voor dit probleem. 

De pasvorm heeft extra ruimte op de bovenbenen en is op de taille veel smaller, waardoor ze ideaal is voor vrouwen met ronde bovenbenen, heupen en billen. 

De afstand van kruis tot tailleband is bij deze pasvorm zo hoog dat je nooit moet trekken en sleuren aan je broek om ze op te houden. 

De pijpen van de Feminine fit jeans zijn over het algemeen wat breder. Hoe breder de pijpen, hoe slanker je namelijk zult tonen in verhouding met je onderlichaam. 

#2 De juiste maat vinden 

De juiste pasvorm gevonden? Yes, we zijn op het goede pad! Volgende stap: de juiste maat vinden voor een jeans. Ook dit is niet altijd even gemakkelijk. 

Een confectiemaat van 40 verschilt bijvoorbeeld al naargelang de fabrikant. Maten kunnen daarnaast ook nog eens per land verschillen, en als dat nog niet genoeg was zijn er ook nog steeds die rare letters naast het maatnummer (K, S, R, L of R).  

Brax, het meest toonaangevend merk voor damesbroeken, doet dit als volgt:

Je maat wordt gebaseerd op je tailleomtrek. De taille is dat deel van je lichaam waar je het smalste bent. Verwar deze niet met de heupomtrek, want deze zit lager op het lichaam (op het punt dat je het breedste bent). 

Bekijk even de omzettabel die Brax hanteert voor damesbroeken:

LendenomtrekConfectiematenInch maten
703627
743829
784031
824232
864434
924636
964838

Heb je bijvoorbeeld een lendenomtrek van 78 cm? Dan heb je een Duitse confectiemaat 40. Dit komt overeen met een jeansmaat van 31 inch.

Dan is er nog de lengte van de benen. Heb je een gemiddelde lichaamslengte en beenlengte? Dan is de letter R (regular) naast het maatnummer iets voor jou.

Ben je eerder klein? Dan is een K (kurz) of een S (short) lengte voor jou (die is een 5-tal cm korter). Voor extra grote mensen is er nog de L (long). 

Wanneer je meteen de juiste lengte kiest, voorkom je het inkorten van de pijpen op latere basis. 

Hoe onderhoud je het best een jeans? 

Na het kopen van een nieuwe jeans is er vroeg of laat die eerste wasbeurt, maar hoe was je nu jouw nieuwe favoriete denim? En is er een juiste manier van drogen? 

Het onderhoud van een jeans bepaalt immers de levensduur van je broek. Een jeans is sterk en gaat jaren mee als je hem goed onderhoudt. De kleur van je jeans mooi houden is een kwestie van de juiste aanpak. 

Met deze handige tips gaat je favoriete broek nog langer mee! 

De juiste wasprocedure 

Eerst en vooral, was je jeans niet meer dan nodig. Hoe meer je een broek wast, hoe meer slijtage. Is wassen toch noodzakelijk? Neem dan zeker deze regels in acht:

Om te beginnen: kijk eens goed rond in de supermarkt. Er is een groot aanbod van wasmiddelen voor gekleurde kleding. Zo zijn er bijvoorbeeld wasmiddelen voor blauwe, zwarte en witte was. Deze producten zijn een goede investering om de kleur van je jeans mooi te houden. 

Dikwijls lees je dat je de kleding moet sorteren op kleur. Dit is zeker en vast het geval, maar alleen dat doen volstaat niet. Jeans is een stevige, vaak ruwe stof met een ijzeren rits, siernagels, en soms zelfs glittertjes. Een jeansbroek samen met een delicate blouse in je wasmachine gooien, is dus vragen om moeilijkheden. 

wasprocedure jeansbroek

De kleur van een nieuwe jeans geeft af op andere kledingstukken. Dat is niet erg als de andere broeken min of meer dezelfde kleur hebben, maar voor pakweg een witte t-shirt is dit een heel ander geval. Controleer dus de inhoud van je trommel zorgvuldig vooraleer je op de starttoets van je wasmachine duwt. 

Draai je jeansbroek altijd binnenste buiten bij het wassen. Zo krijgt de goede kant van de jeans minder wrijving en behoud je de kleur van de goede kant. Een volgende stap is controleren op muntstukken, boodschappenbriefjes, zakdoeken enz. Dit kan namelijk blijvende schade aan je wasmachine veroorzaken. 

Doe vervolgens de knopen en rits van de broek dicht. Zo blijft de vorm van de jeans beter bewaard en is er minder slijtage aan de rits. Doe je dit niet? Dan gaan de tandjes zich verplaatsen tijdens het wassen en wordt het na enkele wasbeurten veel moeilijker om de rits te sluiten. Bovendien loop je het risico dat de rits op de duur gewoon stuk gaat. 

Probeer ook om steeds niet meer dan 5 broeken in je wasmachine te steken. Door het water worden de broeken veel zwaarder, en dan is vijf broeken meer dan genoeg.

wasprocedure jeansbroek

Hoe fixeer je nu de kleur van je jeans? Nu volgt een gouden raad! 

Laat je jeans een nachtje weken in een emmer water met een flinke scheut azijn. In een emmer water mag je al gauw een kleine koffiekop azijn toevoegen. Ik heb zelf altijd een fles azijn klaar staan naast mijn wasmachine. Elke keer als ik gekleurde was in de wasmachine stop, voeg ik een goede scheut azijn toe. Dit is niet alleen goed voor het onderhoud van je wasmachine, de kleur van je wasgoed wordt ook veel intenser.

wasprocedure jeansbroek

Een jeans was je koud of maximum op 30° C. Wassen dient tegenwoordig meer om grondig te reinigen en op te frissen, dan om vlekken te verwijderen. Koud wassen is in dat geval meer dan voldoende. Het is bovendien beter voor je jeans, het milieu en voor je portemonnee.

In geval van twijfel lees je best het onderhoudsetiket. Ik raad je aan bij elke nieuwe jeans voor een eerste wasbeurt de symbolen te bekijken. Wat deze symbolen betekenen, lees je hier in deze blog

Nog even een recap nodig over het wassen van een jeans? Bekijk dan even onderstaand filmpje

De juiste droogaanpak

En dan ben je nog niet klaar. Nu moet je de jeans nog drogen. Ik raad altijd aan om je jeans op te hangen aan een goede oude wasdraad in plaats van in de droogmachine te steken. 

De wrijving van de droogkast zorgt voor meer slijtage en tast de stretchcapaciteit van je broek aan. De wrijving is ook nefast voor de kleur van je broek. 

En om nog wat verder op het onderwerp in te gaan: een jeans hang je best aan de tailleband aan de wasdraad, nadat je de broek binnenste buiten gekeerd hebt. 

droogprocedure jeansbroek

Zo vermijd je enerzijds zonlicht en verkleuring van de broek, en anderzijds ook die vervelende droogplooi in het midden van je broekspijpen. Liggend drogen mag natuurlijk ook. 

Extra onderhoudstip

Een jeans bewaar je best in een kleerkast, weg van het zonlicht. Het is verbazend hoe snel een broek haar kleur verliest als je ze niet opbergt in een donkere kast.

De ruimte en de kleerkast mag ook niet hermetisch afgesloten zijn. Een goede verluchting is beter. Zo voorkom je vervelende schimmels op je jeans. 

Besluit

Als broekenspecialist weet ik alles over broekenpasvormen en het onderhoud van een broek. Natuurlijk maakt ook jeans een groot deel uit van mijn assortiment. Je vindt ze bij mij in alle pasvormen en pijpbreedtes, en zowel voor vrouwen als voor mannen. 

De aangeboden merken Brax, Raphaela, Eurex en Gerry Weber, zijn stuk voor stuk echte topmerken die zich moeiteloos aanpassen aan de specifieke lichaamsvormen van mannen en vrouwen.

De juiste keuze maken? Kom gewoon langs en we bekijken het samen. Ik bekijk jouw figuur en maak voor jou een selectie van jeansbroeken die ideaal zijn voor jouw lichaamsvorm. 

Heb je nog vragen? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen!