fbpx

Hoe vetvlekken verwijderen uit je kleding? Onderhoudstips voor je broek, rok of bermuda.

Washing Clothes

Heb je een vetvlek in je broek? Dan wil je deze zo snel mogelijk verwijderen.

Eerst wassen of niet? Welke producten heb je nodig? Lees hier hoe je dit het best doet!

Een vetvlek in je broek, rok of bermuda? 

Jouw lievelingskleding draag je natuurlijk erg graag en zoveel je kunt. Maar dan oh ramp! Een bezoek aan het pitarestaurant in jouw buurt is niet zo goed verlopen. De saus was echt heerlijk maar nu is er een vlek op je rok.

Een aperitiefhapje bij vrienden? De bloemkool iets te enthousiast gedipt in de saus en nu zit er een vlek op je jeans!

Hoe pak je dit nu aan? Moet je altijd het volledige kledingstuk wassen of is er een andere methode? Welke producten komen van pas? Hoe snel moet je zijn? Kan ik onmiddellijk al iets doen? Zijn er ook vlekken die je niet kan verwijderen? Je leest hier hoe je te werk gaat!

Wat mag je nooit doen bij een vetvlek of bij een vlek in het algemeen? Wat zie je zo vaak gebeuren en mag je absoluut niet doen?
Dat is de vlek lokaal verwijderen door te wrijven

Een vlek? In een restaurant zie je dan de persoon onmiddellijk met het servet op de vlek verwoed wrijven.

Zo beschadig je lokaal de vezel en wrijf je ook plaatselijk de kleur van het kledingstuk weg. Misschien is de vetvlek dan wel weg maar lokaal is het kledingstuk lichter gekleurd. Niet doen dus!

Andere mogelijkheid: naar het toilet vluchten en gauw een deel van je rok of broek onder de kraan houden en wassen met de handzeep van het toilet? Ook nooit doen! Je avond is om zeep met een natte rok of broek aan.

Bovendien heb je veel kans dat er na het opdrogen randen ontstaan. Die randen krijg je niet meer weg! Nu is ook je kledingstuk om zeep!

Wat doe je wel? Een vetvlek verwijder je thuis in alle rust en kalmte! Zet dus je avond gezellig verder en denk er verder niet aan! Morgen is er een nieuwe dag! Klopt … maar wacht dan ook weer geen dagen want hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt om de vlek te verwijderen!

Zijn er vetvlekken die je niet zelf kan verwijderen? Die zijn er zeker en vast. In geval van erg delicate kleding is het beter bij de droogkuis te rade te gaan. Het verwijderen van vetvlekken van olie lukt over het algemeen wel als de olie of de saus niet gekleurd is.

Currysaus, tomatensaus, … of andere gekleurde sausen zijn erg moeilijk zelf te verwijderen. Het vet zal je wel kunnen verwijderen maar de kleurstof van de saus blijft toch achter. Dan heb je hulp van professionals nodig!

Eerst en vooral stel je jezelf de vraag: kan ik het kledingstuk zelf wassen of niet? Geen betere manier om een vetvlek te verwijderen dan het kledingstuk, broek of rok, te wassen. Water en zeep is nog altijd de beste manier om vlekken te verwijderen

Maar soms kan het niet. Of soms wil je het liever niet. Is er dan nog een oplossing? Jazeker hoor!

Hoe zie je of je het kledingstuk zelf kan wassen of niet?

Hier is er een eenvoudige oplossing. Bekijk het onderhoudsetiket. Is er een waskuip met aanduiding van temperatuur? Dan mag je het kledingstuk zelf wassen. Is er een kruis doorheen de waskuip? Dan mag je de broek of rok zelf niet wassen.

Kan je de broek, rok of bermuda zelf niet wassen? Gebruik talkpoeder. Dit heb je zeker in huis als je kleine kinderen hebt.
Maar ook al zijn de kinderen groter, toch is het goed altijd talkpoeder bij de hand te hebben.

Het is een magisch product om vetvlekken te verwijderen!

Zoek een rustige plaats in huis waar je het kledingstuk rustig kunt leggen en waar het niet in de weg van je dagdagelijkse activiteiten ligt.

Breng talkpoeder aan op de vetvlek van je broek, rok of bermuda. Ik doe dit met een koffielepeltje. Zo hangen mijn vingers en handen niet vol. Ik kan dan ook de talkpoeder netjes boven op de vlek laten terechtkomen.

Het is niet de bedoeling ook de ruimte rond de vlek met talkpoeder te behandelen. Wees niet te zuinig.

En dan een gouden raad! Zeker niet wrijven! Een dagje laten trekken (minimum enkele uren). Het talkpoeder absorbeert het vet.

Dan het kledingstuk uitschudden. Opnieuw zeker niet lokaal wrijven! Kleeft er nog talkpoeder in de vetvlek? Je moet het nog eens herhalen met nieuwe talkpoeder.

Is het vet nog niet verwijderd? Dan herhaal je gewoon de handeling. Opnieuw aanbrengen, een dagje wachten en er weer afschudden.

Het is een werkje waarbij je geduld op de proef gesteld wordt maar… het werkt!

Waarom werkt het soms niet? Omdat je het niet dikwijls genoeg herhaalt.

Hoe dikwijls is dikwijls? Dat kan gauw tot 8 of 10 keer gaan. Het is een kwestie van geduld hoor!

Zo heb ik zelf ooit een vetvlek uit een zijden bloes verwijderd. Ik had slechts één nacht de tijd. Ik ben die nacht dus om het uur de wekker gezet en opgestaan om nieuwe talkpoeder aan te brengen. Natuurlijk was ik verre van uitgeslapen de dag erna maar … de vlek was wel uit de bloes!

Tussen haakjes, heb je een vlek om je nieuwe daim vest of suede schoen? Ook dan is talkpoeder de oplossing!

Kan je de broek, rok of bermuda wel zelf wassen? Gebruik eerst keukenpapier. Gebruik keukenpapier en leg dit op de vlek.
Je zal zien dat het papier al een deel van het vet absorbeert. Het kan nog beter hoor. Strijk erover met een matig warm strijkijzer.

Door de warmte zal het vet oplossen en nog beter in het keukenpapier intrekken. Zo heb je zeker al een deel van de vlek verwijderd. Gebruik een dan een gewoon afwasmiddel

Een gewoon afwasmiddel dat je gebruikt bij de vaat is prima. Het is in feite logisch. Een afwasmiddel van de vaat dient om te ontvetten.
Het is dus prima geschikt om een vetvlek in je kleding op te lossen.

Je brengt het aan. Let wel! Niet wrijven! Dan even laten intrekken en dan wassen in de wasmachine.

Kies het wasprogramma dat voorgeschreven staat in het onderhoudsetiket. Je hoeft het niet warmer of langer te wassen hoor.

Een afwasmiddel is een prima vetoplosser en dit is exact wat je nodig hebt bij een vetvlek. Je hebt het bovendien altijd bij de hand. Gemakkelijk dus!

Overdrijf dan niet met het aanbrengen van het wasmiddel. Anders komt het schuim uit je wasmachine….

Echt hardnekkig? Gebruik dan wasbenzine

Breng wasbenzine aan op de vlek. Let op! Geen vuur of vlammen in de buurt gebruiken! En natuurlijk ook niet roken in de buurt! Anders krijg je al gauw een geflambeerde rok of broek!

Ook hier vooral niet wrijven! Je beschadigt het kledingstuk ermee! Deppen mag wel.

Laat even intrekken. Dan gewoon wassen met de wasmachine. Ook hier volg je de onderhoudssymbolen op het etiket van je kledingstuk!

Waar kan je wasbenzine kopen? Bij de drogist is dit zeker mogelijk.

Veel succes!