fbpx

Hoe draag & combineer je een rode broek? Gratis stijlgids

hoe combineer je een rode broek

Een rode broek is altijd weer even leuk, maar hoe combineer en draag je nu een rode broek het beste? Wat doe je om slank te tonen met een rode broek? In dit blogartikel geef ik je een complete handleiding.

Met welk soort rood toon je slanker?

Het dragen van kleding in de juiste kleuren heeft zo zijn gevolgen. Daarom is het van belang het verschil tussen warme en koele kleuren te bekijken. De juiste keuze tussen warme of koele kleuren heeft immers groot effect op het al dan niet slank tonen met kleding.

Ik kan het eenvoudig illustreren. Neem twee exact dezelfde vormen. De ene in het blauw. De andere in het rood. Neem wat afstand en kijk naar de beide vormen.

rood en blauw kleurencombinatie

Welke vorm komt naar voor? Welke vorm neigt naar achteren? Inderdaad, de rode vorm zie je eerst!

De blauwe vorm toont kleiner en neigt naar achter. Dit is een belangrijk principe in de kleurenleer. Je kan dit principe zeker gebruiken in stijladvies om slanker te tonen.

Met koele kleuren zoals het blauw toon je inderdaad slanker. Koele kleuren neigen naar achter.

Warme kleuren zijn anders. Ze komen naar voor. Met warme kleuren toon je dus zwaarder. Dit is een belangrijk gegeven als je slanker wilt tonen.

En dit kunnen we dan ook perfect toepassen op het rood van een rode broek. Namelijk het ene rood is het andere niet. Wil je dus slanker tonen? Kies dan een rode broek in een koele rode kleur.

Nu hoor ik je vragen: “Is een rode broek dan niet altijd warm van kleur?” Neen, toch niet!

koel en warmrood

Ook rood kan koeler of warmer zijn. Rood is koel rood als het gemengd wordt met blauw. Kijk maar naar de vorm links. Het neigt meer naar bordeaux of fuchsia bijvoorbeeld.

Als rood gemengd wordt met geel neigt het naar oranje. Dan is het een warm rood. Je voelt al aan waarom dit belangrijk is.

De vorm rechts neigt opnieuw naar voor en toont groter. De vorm links neigt naar achter en toont smaller en kleiner.

Met een rode broek in koel rood zal je dus inderdaad slanker tonen dan met een rode broek in warm rood!

Ben je een warm kleurtype en sta je best met warme kleuren? Dan zijn koele kleuren niet aan de orde. Toch is het dan beter op het onderlichaam koele kleuren te dragen hoor.

Het belangrijkste zijn immers de kleuren aan het gelaat. De kleuren die je op je onderlichaam draagt hebben geen effect op je gezicht. Kies dus gerust voor een broek in koele kleuren als je een warm kleurtype (herfsttype of lentetype) bent.

Wat als slanker tonen niet jouw zorg is? Dan draag je natuurlijk zowel koele als warme kleuren op het onderlichaam. Dat spreekt voor zich

Een rode broek combineren met basiskleuren

Een rode broek combineren met basiskleuren is niet moeilijk. Hoe eenvoudiger de look, hoe stijlvoller. Een grijze, blauwe of zwarte t-shirt, pull of bloes heb je zeker bij de hand. Zo gemakkelijk is het!

En wil je nog wat weten? Door het rood met een basiskleur te combineren wordt het rood nog krachtiger!
Lichtstralen worden op een rode broek naar het oog gereflecteerd. Hoe donkerder de kleur is, hoe meer het licht geabsorbeerd wordt en niet reflecteert naar je ogen.

rood combineren met basiskleuren

Je begrijpt het. Ook donkere kleuren hebben dus de neiging om naar achter te neigen en lichte kleuren komen naar je toe. Dit wilt dus zeggen dat het rood van de broek geen concurrentie heeft aan de donkere bovenstukken en dus in volle glorie naar voor komt.

De bovenstukken in een donkere kleur hebben wel het nadeel dat ze het silhouet naar beneden drukken. Dit is ook een belangrijke wet in stijladvies. Donkere kleuren draag je beter onderaan dan bovenaan. Als je licht onderaan draagt krijg je een optisch neerwaarts effect.
Je ogen kijken altijd eerst naar het lichtste deel in een silhouet.

Ben je klein van lichaamslengte? Dan is een lichte kleur bovenaan altijd beter. Maar er zijn nog alternatieve manieren om een rode broek te dragen. Je ziet ze hier.

Een rode broek combineren met zachte en lichte kleuren

Rood heeft alles van zichzelf. Het vraagt niets meer. Een tweede kleur mag dus beter zacht zijn. Zo komt het rood in de volle aandacht.

Bovendien hebben zachte lichte kleuren het voordeel dat ze het silhouet niet naar beneden drukken. Licht bovenaan is altijd slanker dan donker bovenaan. Dat weten we.

Klanten beperken zich dikwijls tot de traditionele zachte kleuren zoals ecru wit bijvoorbeeld. Dit is niet nodig. Durf je een rode broek combineren met licht blauw? Of met licht roze? Het is eens wat anders. Het lukt je zeker. Probeer je het?

Een rode broek combineren met felle kleuren

Rood heeft zoveel kracht en is zo opvallend dat je maar beter uitkijkt met een tweede felle kleur. Het wordt al gauw allemaal teveel. Toch zeker in een zakelijke omgeving.

rood combineren met felle kleuren

Een tweede felle kleur gecombineerd met rood draag je niet bij een sollicitatie voor een kantoor- of managementfunctie.

Als je gaat voor een creatieve functie mag het dan weer wel vind ik. Tijdens een vakantiedag in de zon mag het natuurlijk ook. 

Een rode broek combineren met groene tinten

Rood en groen zijn complementaire kleuren. Ze liggen tegenover elkaar op de kleurcirkel. Complementaire kleuren versterken elkaar als je ze naast elkaar legt. Zo zal rood sterker en helderder tonen als er groen naast ligt. Omgekeerd toont het groen krachtiger als je er rood naast legt. 

Niet voor niets worden deze twee kleuren in verkeerslichten gebruikt. Voor onze veiligheid kunnen de kleuren in een verkeerslicht niet helder genoeg zijn. Het rode vlees bij de slager toont nog roder als er groene blaadjes als decoratie gebruikt worden.

Kom je dus graag extra kleurrijk en vrolijk voor de dag? Dan zou dit een voor de hand liggende keuze zijn. Toch schuilt hier bij deze combinatie een addertje onder het gras.

rood combineren met groen

Tijdens de kersttijd is rode kerstversiering in een kerstboom nog altijd dé kerstcombinatie nummer 1. De kerstman weet dit maar al te goed en kiest ook voor een rood pak!

In donkere tijden met weinig daglicht hebben we immers behoefte aan heldere en versterkende contrasten. Het rood contrasteert ook zo prachtig met de groene kerstboom.

Maar we zijn zo gewoon aan het gebruik van deze kleurcombinatie tijdens de kersttijd dat we er spontaan aan een kerstlook van maken als we groen met rood combineren.

Rood en groen? Niet doen dus buiten de kerstperiode! 

Hoe toon je slank met een rode broek?

Hiervoor pas je een eenvoudig principe toe. Je moet de aandacht naar boven, naar je gelaat trekken. Je bent fier op je rode broek maar de aandacht mag niet op je broek blijven hangen.

Je wilt toch dat mensen je in het gezicht aankijken, niet? Dit is belangrijk om slank te tonen maar is ook nodig voor je imago. Het draait toch om jou!

Het gaat om het optisch liftend effect. Als je de rode kleur van je broek herhaalt naar boven toe maakt je oog een optische verbinding tussen je broek en de rode kleur bovenaan. Een verticale opwaartse optische lijn ontstaat dus. En een verticaal liftend effect is exact wat je nodig hebt om slanker en groter te tonen.

rood aan het gelaat

Herhaal dus de rode kleur in de print van je t-shirt, pull of bloes. Kies een accessoire zoals een sjaal, oorbel of haarband met dezelfde kleur rood in verwerkt.

Dit principe komt zeker ook van pas als je voor een donker bovenstuk en een rode broek gaat. Zoals gezegd hebben donkere kleuren de neiging om het silhouet naar beneden te drukken. Zo compenseer je dit en krijg je toch nog een liftend effect!

Je zal zien… succes gegarandeerd!

Tip: de kleur rood naar je gelaat brengen is een goede zaak. Verwerk het rood van je broek mee in je make-up. Probeer eens een knalrode lipstick! Het is helemaal in!

Zit je nog met vragen?

Twijfel je welke rode broek voor jou best is? Wil je een broek die goed past? Spring dan binnen in mijn winkel in Zandhoven. Ik ben broekenspecialist en de perfecte broek voor jou vinden is mijn grootste uitdaging!

Heb je zware heupen? Heb je een buikje? Ben je extra klein of extra groot? Elke vrouw is anders. Bovendien verandert je lichaam doorheen de jaren. Ik kijk altijd eerst en vooral naar jouw specifieke lichaamsvorm.

Op basis daarvan maak ik een preselectie van broeken. Zo kies jij jouw broek uit een selectie van broeken die geschikt zijn voor jouw lichaam. Je bekomt bij mij een broek die zit als gegoten!

Mijn assortiment gaat van Duitse maat 36 t.e.m. 48. Als damesmerken zijn er Brax, Raphaela en Gerry Weber. Voor herenbroeken is er keuze uit Brax en Eurex. Ook rokken en bermuda’s vind je in mijn assortiment!

Je bent altijd welkom!