fbpx

Stylingtips: de kunst van kleding combineren (do’s & don’ts)

stylingstips kleding combineren

Grijp jij ook altijd naar dezelfde combinaties terug? Die vertrouwde spijkerbroek met pull, bijvoorbeeld. Toegegeven: het zorgt ervoor dat je minder hoeft na te denken over je outfit, en dat bespaart je allicht heel wat kopzorgen. 

Je hebt echter snel het gevoel dat je altijd hetzelfde draagt. Je zit in dubio. Het goede nieuws? Je zou ervan versteld staan welke combinaties nog allemaal mogelijk zijn. Er zijn meer opties dan je denkt

Natuurlijk zijn er wel enkele absolute do’s en don’ts waar je best rekening mee houdt. In dit blogartikel gaan we hier dieper op in. We geven je enkele gemakkelijke stylingtips die je op weg helpen naar een outfit met iets meer pit!

Stylingtips voor je dagelijkse outfit  

Met deze stylingstips voor je dagelijkse outfit kan je elke dag een leuke combinatie maken. De gouden regel: combineren is proberen! 

Don’t

#1 Print on print

Het dragen van een print is altijd een goed idee. Een print trekt de aandacht weg van probleemzones en laat je er vaak slanker uitzien. Een kleine print slankt bijvoorbeeld ook meer af dan een grote print. 

stylingtips print

Wel belangrijk is dat je niet meer dan één print combineert. Het dragen van verschillende prints bij elkaar wekt een rommelige indruk en geeft je een onbesliste uitstraling. 

Vergeet niet dat het beeld dat je kleding geeft, afstraalt op jezelf!

#2 Te veel dierenprints

Dierenprints zijn niet altijd de beste keuze, ze zien er nogal snel goedkoop uit. Als je dan toch een dierenprint wil, combineer je die best met een sober basisstuk. Let hier ook op je accessoires: deze zijn best simpel en sober

stylingtips dierenprint

Extra tip: Herhaal de kleur van de dierenprint in je basisstuk. Zo krijg je een stijlvol verlengend beeld.

#3 Buiten je kleurenpalet gaan

Bij het combineren is het beter om zoveel mogelijk binnen dezelfde kleurfamilie te blijven. Elke persoon behoort tot een kleurfamilie of kleurtype. Sta je goed met warme tinten? Combineer dan warme tinten uit je palet bij elkaar. Het combineren van kleuren uit je palet met kleuren die je niet goed staan zal nooit een succes worden.

stylingtips kleurenpalet

#4 Meer dan 2 hoofdkleuren

Kies maximum 2 hoofdkleuren voor je outfit. Vanaf meer dan 2 hoofdkleuren krijg je al snel een clownesk beeld en komt je look verwarrend en veel te druk over. Je toont zo overdreven vrolijk en onbetrouwbaar.

stylingtips kleuren

#5 Donkerblauw met zwart

Er zijn verschillende kleurcombinaties waarvan je enerzijds ziet dat ze niet werken en die anderzijds op je gemoed werken. Daar is de combinatie van donkerblauw en zwart een goed voorbeeld van.

stylingtips

Donkere kleuren combineren is op zich niets mis mee, maar de combinatie zegt niets. Je speelt te veel op veilig om dan uiteindelijk geen risico te nemen en dan maar te hopen dat het werkt.

#6 Grijs en beige

Grijs en beige zijn neutrale kleuren waar je op zich niet veel mis mee kan doen. Toch kan een volledig grijze of beige outfit vrij flets en saai overkomen.

stylingtips grijs en beige

Deze kleuren komen veel beter tot hun recht wanneer je ze combineert met een fellere kleur. Zo krijgen ze veel meer karakter en krijg je een pittigere look. 

stylingtips grijs en beige

#7 Overdaad aan sieraden

Accessoires zijn een absolute must. Ze werken je volledige outfit af en ze geven weer dat jij bereidt bent dat ietsje meer aandacht aan je kleding te spenderen. 

Bovendien zijn sieraden een ideale bliksemafleider van je probleemzones. Zo trekt een eenvoudige sjaal de aandacht naar boven, waardoor je een optisch liftend effect krijgt en slanker toont.

Tip: Herhaal de kleuren van je outfit in je accessoires, dan komen die kleuren nog meer naar voor.

Ook hier geldt weer de regel “less is more”. Laat één accessoire de hoofdrol spelen en wees voor de rest bescheiden met de andere stukken. Te veel accessoires laten je eruit zien als een overdreven, versierde kerstboom. Het straalt uit dat je niet kan kiezen wat dan weer nefast is voor je uitstraling!

stylingtips sieraden

Een lange halsketting is een fantastische manier om je bovenlichaam optisch verticaal in twee delen te verdelen en slanker voor de dag te komen. Draag je een rolkraag? Dan zal een lange halsketting optisch een V-hals suggereren en een verlenging en een slanke indruk te creëren.

Een armband is dan weer ideaal om de aandacht van te zware bovenarmen weg te trekken. Hier geldt de regel van de verhoudingen: heb je zware polsen en robuuste handen? Dan is een wat zwaardere armband of polshorloge een goed idee. Met kleine accessoires tonen ze immers nog groter.

Een handtas in een felle kleur bij een neutrale outfit geeft de outfit meteen veel meer allure. Werk af met schoenen in dezelfde felle kleur en je zal stralen! 

#8 Te bloot

Ook hier is het weer een kwestie van de juiste combinaties te maken. Zorg dat je outfit niet ‘te bloot’ is en vermijd het combineren van een korte (mini)rok met een diep uitgesneden top. Let hierbij ook op dat je ondergoed niet zichtbaar is.

stylingtips

Tip: Wil je op een warme dag op kantoor graag lichte kleding dragen en niet te veel bloot laten zien? Dan zijn katoen en linnen kledingstukken ideaal! 

Do

#1 Combineer licht bovenaan met donker onderaan of unikleurig

Door een donkere met een lichte kleur te combineren doe je weinig fout. Dat is een klassieker op voorwaarde dat je de donkere kleur onderaan draagt. Een lichte kleur bovenaan trekt de aandacht naar boven en zo toon je onmiddellijk slanker. 

stylingtips

Tip: Wil je nog slanker voor de dag komen? Dan kleed je je best unikleurig. Zo krijg je een verticale lijn voor een liftend effect.

#2 Iets los combineer je best met iets strak

Wanneer je voor een volledig losse outfit gaat, komt je lichaam niet mooi tot zijn recht. Doordat je probleemzones probeert te verhullen, toon je zwaarder dan je eigenlijk bent. Hetzelfde geldt wanneer je enkel strakke stuks draagt. 

Ga dus voor een losser item met iets strak. Zo creëer je een beetje spanning in je outfit. Naar dit principe combineer je een aanpassende skinny jeans best met een ruimvallende pull. 

stylingtips

Draag je een bootcut jeans met brede pijpen? Ga dan voor een korte aanpassende pull. Je krijgt een leuk en pittig beeld in beide gevallen!

#3 Iets kort combineer je met iets lang

Om dezelfde reden is het geen goed idee alles kort of alles lang te dragen. Het komt niet elegant over en je trekt je silhouet naar beneden waardoor je kleiner toont dan je bent. Een lange rok combineer je dus best met een kort t-shirt en een mini-rok best met een lange loshangende pull. 

stylingtips

#4 Less is more

Je hoeft niet altijd de meest trendy stuks te dragen en de mode blindelings te volgen. Soms is een lossere jeans met een hemd al voldoende. Wanneer je dit mooi combineert met een hakje en sieraden, hoef je niets meer aan je outfit toe te voegen. Moraal van het verhaal: het is beter een outfit te dragen die je goed staat qua stijl dan krampachtig de mode te volgen!

stylingtips

#5 De juiste schoenen

Ik daag je uit om vanaf nu bij elke persoon die je ontmoet eens naar de schoenen te kijken. Je zal versteld staan wat je te zien krijgt! De netheid van schoenen zegt trouwens ook heel veel over een persoon.

Let hierbij ook op de kleuren. Zeer donkere en zware schoenen trekken je silhouet naar beneden wanneer je een lichte outfit aanhebt.

stylingtips

Draag gerust lichte schoenen, maar blijf weg van witte schoenen. Beige of neutrale kleuren zijn ideaal bij een zomerse outfit.

Kies je voor gekleurde schoenen? Kies die dan in een kleur van je outfit voor een verlengend effect. Je oog maakt namelijk optisch een verbinding tussen je schoenen en de kleur in je outfit.

De juiste aandacht geven aan je schoenen en attent zijn bij de kleurkeuze maakt dat je er weer piekfijn uitziet!

#6 Ga voor jouw stijl

Een eigen stijl hebben is belangrijk. Daarbovenop vragen bepaalde kleurpaletten en kleurcombinaties ook naar een welbepaalde stijl. Ben je wat stoerder van aard? Dan ga je niet rondlopen in een fijn bloemetjespatroon. 

stylingtips

Ook zal het moeilijk zijn om je aan de hand van zachte pastels een stoere look aan te meten. Met een zwart-wit combinatie zie je er daarentegen altijd een beetje streng uit en met roest- en aardekleuren is het moeilijk om zakelijk over te komen. Je draagt die kleuren beter in een sportieve outfit in een natuurlijke omgeving.

 #7 Probeer een capsule wardrobe

Een capsule wardrobe is tegenwoordig heel hip. Je beperkt je stuks, maar met de juiste stuks in jouw kleurenpalet kan je eindeloos combineren. Een capsule wardrobe is dan ook ideaal voor drukbezette vrouwen die toch altijd piekfijn voor de dag willen komen. 

Wil je starten met een capsule wardrobe? Kies dan enkele broeken in basiskleuren, een tricot vest of pull in een neutrale kleur en combineer deze met enkele stuks in jouw kleurenpalet die overal op passen. Kies ook enkele basis accessoires in goud of zilver die je overal bij kan combineren. 

stylingtips capsule wardrobe

Zo krijg je een tijdloze garderobe die jaren meegaat. Welke combinatie je ook draagt, je ziet er altijd piekfijn uit!

Dubbelchecken of je de juiste stuks voor je capsule wardrobe hebt gekozen?

Leg alle stukken samen op een neutrale bedsprei en bekijk vanop afstand of er harmonie is. Is dit het geval? Dan ben je goed bezig!

Besluit

Kleding kopen vraagt goed advies. Hoe combineer je een broek of rok? Wat draag je beter wel en wat beter niet bij je broek? Als stijl- en imagoconsulent is het mijn uitdaging om je hierin bij te staan. 

Ik geef sinds 2007 les aan de Ondernemersschool waar ik cursisten opleid tot kleur-, stijl- en imagoconsulenten. 

Het spreekt dan ook voor zich dat klanten automatisch meegenieten van mijn kennis bij hun aankoop! Natuurlijk is iedereen vrij om zich te kleden zoals hij of zij wil, maar met deze vuistregels kom je alweer een heel eind verder.