fbpx

7 tips om te voorkomen dat je (nieuwe) jeansbroek afgeeft

jeans verkleuren

Je hebt het ongetwijfeld zelf al wel eens meegemaakt: je koopt een nieuwe jeans en je staat te popelen om hem voor een eerste keer te dragen. De teleurstelling is echter groot als je ontdekt dat je gloednieuwe jeans kleur afgeeft.

Het is een veelvoorkomend probleem bij mensen die een donkere broek kopen, en dat is best irritant. Vooral wanneer je in combinatie witte kledij of schoenen draagt. Om nog maar te zwijgen van een wit salon.

Dikwijls krijg je de blauwe verkleuring er ook niet zo simpel uit. Gelukkig kun je een dergelijke kleuroverdracht van je jeans gemakkelijk voorkomen. In dit blogartikel verklap ik hoe je dit probleem voor eens en voor altijd aanpakt. 

Hoe komt het dat je jeans kleur afgeeft? 

Om je jeansbroek de juiste kleur te geven, wordt er tijdens het productieproces gebruik gemaakt van blauwe verf. Hierna wordt de jeans voorgewassen om te voorkomen dat verfresten afgeven. Toch is dit dikwijls niet voldoende. Voornamelijk bij de donkere varianten is er meer nodig dan één korte wasbeurt.

Wist je trouwens dat de kwaliteit van je jeans los staat van het feit dat deze afgeeft? Vaak wordt gedacht dat enkel goedkopere jeansbroeken afgeven, maar niets is minder waar. Ook jeansbroeken uit het duurdere segment kunnen kleur achterlaten. 

Het afgeven van kleur is dus geen algemene regel. Sommige broeken geven niet af, anderen dan weer wel. Duur of goedkoop, dat maakt in het geval van kleurafgifte geen verschil. 

#1 Stop de jeansbroek meteen in de wasmachine nadat je hem hebt gekocht

Als je net een nieuwe jeans hebt gekocht, is het altijd een goed idee om deze eerst een keertje in de was te gooien, voordat je ‘m gaat dragen. Hiermee voorkom je dat hardnekkige verfresten gaan afgeven. 

jeans kleur afgeven

Zoals ik al eerder zei, wordt de jeans – na het verfproces – in de fabriek wel even kort gewassen, maar deze wasbeurt is doorgaans lang niet voldoende om kleurafgifte te weren. Voorkomen is beter dan genezen, toch? 

Mijn tip: keer de jeans binnenste buiten bij het wassen. Zo is er minder wrijving en blijft de kleur intenser behouden. Vergeet ook de rits van de jeans niet te sluiten. Dit is veel beter voor de levensduur van je jeans. Meestal betekent een kapotte rits het einde van de levensduur van je broek.

Het is echter wel zo dat je jouw jeansbroek – nadat je hem voor een eerste keer hebt gewassen en gedragen – best niet meer te veel wast. Des te meer je wast, des te meer de kleur van je jeansbroek zal vervagen. Was je jeansbroek dus enkel wanneer het nodig is. 

 #2 Was de jeansbroek niet op meer dan 30 graden 

Een jeansbroek die afgeeft is niet alleen vervelend omdat het andere kledingstukken aantast, maar ook omdat je jeans hierdoor zijn heldere kleur verliest. Wil je de kleur van je jeansbroek behouden, dan raden we je aan om hem nooit te wassen op meer dan 30 graden. 

jeans kleur afgeven

Het is in de eerste plaats slecht voor de stretch kwaliteit van je broek. Bovendien verklein je er de kans mee dat je jeansbroek zijn kleur verliest. De lage temperatuur zal immers minder verf oplossen, zodat je kleur minder snel vaal of flets wordt.

Tip: ook het gebruik van een droogtrommel zorgt ervoor dat je jeans sneller zijn kleur verliest. Je droogt je jeansbroek best op een wasrek. Doe dit echter niet in de volle zon. Daarvan zal je broek verkleuren. Hoe minder licht, hoe beter.

#3 Was je jeansbroek niet tegelijkertijd met andere kleding

Onder het motto: de kat niet bij de melk zetten. Wil je zeker zijn, dan kan je jouw jeansbroeken best apart wassen. Sommige wasmachines hebben hier trouwens een speciaal wasprogramma voor. Heb je andere jeansbroeken in dezelfde kleur? Dan mag je ze natuurlijk wel samen wassen. 

kleur afgeven

Over het algemeen geldt het principe dat je jouw jeans (ook na vele wasbeurten) louter wast met andere kledingstukken van een gelijkaardige kleur. Zo voorkom je dat andere kledingstukken een blauwe schijn krijgen. 

Tip: stop een delicate, kanten bloes nooit samen in de wasmachine met een jeansbroek. Een jeans heeft namelijk kleine decoratieve steentjes op de zakken. Dit kan je wasgoed beschadigen. 

#4 Was de jeansbroek met azijn

Geeft je jeans nog steeds af na een eerste wasbeurt? Probeer je jeans dan eens te wassen met azijn. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven. Een handig trucje!

Hoe ga je nu precies te werk? Wel, het is heel simpel. Je doet de azijn in een wasbolletje samen met je wasmiddel en je wast je jeans gewoon in de wasmachine.

jeans kleur afgeven

Was je zonder wasbolletje, giet de azijn dan gewoon in het bakje voor waspoeder. Je wasmachine doet dan de rest. Wat je ook kan doen, is de broek in de wasmachine stoppen en er zo de azijn over gieten. 

Bijkomend voordeel van wassen met azijn, is dat het kalkresten aanpakt. In feite zou azijn altijd in de buurt van je wasmachine moeten staan. Je kunt dit magische goedje bij gelijk welke kleding gebruiken. 

Was je liever met de hand, dan is het belangrijk om te letten op de kleur van het spoelwater. Is het spoelwater na je (hand)wasbeurt nog erg gekleurd? Dan herhaal je het wassen met azijn. Je doet dit totdat het spoelwater niet meer gekleurd is.

Tip: je gebruikt best een goedkope, kleurloze fles azijn. Die heerlijke azijn met frambozen? Die gebruik je best alleen voor je slaatje. 

Wat betreft de hoeveelheid azijn die je mag gebruiken: een ruime scheut. Dit wil zeggen dat je erg royaal mag zijn. Beter iets te veel, dan te weinig. Naarmate je de jeans meerdere keren hebt gewassen, mag de dosis wat kleiner zijn. 

Wist je trouwens dat je ook zout kan gebruiken in plaats van azijn? In dat geval doe je een schep zout in een washandje en stop je die – samen met je jeansbroek – in de wastrommel. Zo voorkom je witte strepen op de jeans. Het zout zal mooi oplossen en heeft dezelfde impact als azijn. 

#5 Vermijd lichte kledij of schoenen in combinatie met een nieuwe jeansbroek

Idem dito onder het motto van de kat niet bij de melk te zetten. Hou er bij de keuze van je outfit rekening mee dat je lichte kledij of schoenen beter vermijdt in combinatie met een jeansbroek. 

jeans kleur afgeven

Een witte katoenen slip en een nieuwe jeans zijn een nefaste combinatie. Donker ondergoed is in dat geval een betere keuze. Ook die knappe, witte bloes laat je best even in de kast hangen als je een gloednieuwe jeans draagt.

Lichte kledij of suède schoenen draag je beter niet in combinatie met een jeans. Zo voorkom je blauwe vlekken en strepen. Kies in de plaats voor een donker paar schoenen of een donkere top. 

Tip: ga je op bezoek bij iemand die een bankstel of stoel heeft in een lichte kleur? Vraag dan een deken of handdoek voordat je erop gaat zitten met je nieuwe jeans. Hiermee voorkom je boze gezichten wanneer er blauwe vegen zouden achterblijven. 

#6 Gebruik een speciaal wasmiddel voor blauwe was

Wil je liever op veilig spelen? In de handel zijn er speciale producten voor blauwe was. Het goede nieuws is dat je jeans niet alleen minder gemakkelijk zijn kleur zal afgeven, maar ook zo zijn intens blauwe kleur langer behoudt.

Je kunt ook opteren voor anti-kleurdoorloopdoekjes. Dergelijke doekjes absorberen vrijgelaten kleuren en voorkomen dat ze zich op andere stoffen vastzetten.

#7 Let op het label van je nieuwe jeansbroek

Fabrikanten zoals Gerry Weber en Brax investeren gedurig in nieuwe technologie. Zo zijn er broeken die speciaal een behandeling tegen verkleuring ondergingen tijdens het productieproces. Hier moet je zeker op letten bij je aankoop. 

jeans kleur afgeven

Zo heeft Gerry Weber bijvoorbeeld het Super Blue label. Dit label vertelt je dat de kleur van de jeans minder snel af zal geven en aldus langer bewaard zal blijven. Je bent hiermee verzekerd van een langdurig stralende kleur. 

Leuk om te weten: Brax heeft ook Blue Planet jeansbroeken in zijn assortiment. Dergelijke jeansbroeken gebruiken ozon bij het wasproces. Bovendien is de indigo kleurstof biologisch afbreekbaar.

Besluit

Deze tips zullen je zeker helpen om te voorkomen dat je (nieuwe) jeansbroek afgeeft, waardoor de kleur langer behouden wordt. Een win-win. 

Zit je nog met vragen over de aankoop van een jeansbroek? Dan mag je me altijd contacteren. Als broekenspecialist weet ik als geen ander welke broek het beste bij jouw specifieke figuur en lichaamsvorm past.