Aan het begin van de corona-pandemie kampten we wereldwijd met een groot tekort aan mondmaskers. Het resultaat? Van over de hele wereld zijn naai-enthousiastelingen massaal aan de slag gegaan om mondmaskers te maken. Een hartverwarmend initiatief om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Heb je er zelf al eens aan gedacht om je eigen mondmasker of ander kledingstuk te maken, maar weet je niet waar te beginnen? Dan kunnen onderstaande tips & tricks misschien wel soelaas bieden. Ideaal voor de beginnende enthousiasteling die graag wilt leren naaien. Aan de slag dan maar!
#1 Begin met eenvoudige naaiwerken
Leren naaien is leuk, maar het vraagt wel inspanning. Kies je voor een ingewikkeld project? Dan verlies je al gauw de moed, en loert opgeven om de hoek. Neem bij aanvang dus niet te veel hooi op je vork.
Start met iets eenvoudigs. Je moet eerst leren lopen, voordat je kan rennen. Een eerste naaiproject met knopen, ritsen en andere versiersels laat je dus beter links liggen.
Wat is dan wel een goed project om mee te beginnen? Een ideaal werkstuk voor beginners, is bijvoorbeeld het maken van een mondmasker. Er bestaan online een tal van eenvoudige ontwerpen die je kan afdrukken.
Door eenvoudig te beginnen leer je rustig om te gaan met je naaimachine en overlock. Denk maar aan recht stikken, en leren omgaan met patroondelen. Voor een beginner is dit meer dan genoeg. Beetje bij beetje kan je jouw skills vervolgens naar een niveau hoger tillen.
De voldoening die je krijgt van je eerste werkstuk is een belangrijke drijfveer voor het maken van andere, meer ingewikkelde werkstukken. Gemotiveerd blijven is dus de boodschap, en dat kan alleen als je start met een eenvoudig project.
#2 Kies voor stoffen die eenvoudig verwerkt kunnen worden
Hoe leuk een streepjesprint of geruite stof ook mag zijn, het zijn geen goede stoffen voor een beginner. Ruiten en strepen moeten altijd van het ene patroondeel naar het andere mooi doorlopen.
Onder andere hieraan herken je de kwaliteit van een werkstuk. Mag je dan helemaal niet werken met prints als beginner? Jawel hoor! Een bloemetje of een andere leuke all-over print mag wel.
Wat betreft het soort stof, kiest je best niet voor tricot. Deze stof heeft de eigenschap om uit te rekken, en dat maakt tricot een moeilijk te verwerken stof voor beginners.
Ook voor fluweel heb je extra ervaring nodig. Het is een erg delicate stof om te strijken. Bovendien bestaat fluweel uit een tal van minihaartjes die in één en dezelfde richting liggen. Al de haartjes moeten echter in dezelfde richting liggen als je fluweel verwerkt. Dit is een bijkomende moeilijkheid.
Tip: Over het algemeen zijn dunne stoffen moeilijk te verwerken voor een beginner. Ze zijn bovendien ook niet geschikt voor een mondmasker. Ze verschuiven gemakkelijk, en dat is niet eenvoudig.
Katoenen stoffen daarentegen zijn dikwijls wat steviger. Het is dan ook een ideale beginners-stof. Bovendien leent katoen zich het best voor het maken van een mondmasker. Het is een stof die goed ademt, en die op hoge temperatuur gewassen kan worden.
#3 Was jouw stof voordat je gaat naaien
Wil je voorkomen dat jouw zelf genaaide mondmasker krimpt bij zijn eerste (hete) sterilisatiebeurt? Was dan eerst de stof(fen) alvorens ze te verwerken. Stoffen kunnen namelijk nog een klein beetje krimpen na het wassen, en het zou ergerlijk zijn als dit gebeurd bij een genaaid project.
Eens de stof gewassen is, strijk je ze mooi glad. Het spreekt voor zich dat je de onderhoudssymbolen bekijkt alvorens de stof te wassen en te strijken. Dit is belangrijk want een patroon op een stof die hobbelt en bobbelt geeft onnauwkeurigheden. Hiervan draag je de gevolgen bij het verwerken van de stof.
#4 Teken patronen en vormen op voorhand uit
Ga je aan de slag met naaien, dan is het handig om de vorm of het ontwerp van jouw naaiwerk op voorhand uit te tekenen. Dit geeft je een houvast tijdens het naaien. Hoe ga je nu concreet te werk?
Je dient in de eerste plaats rekening te houden met de rechtse en de averechtse zijde. De rechtse zijde is de bovenste of de mooiste zijde. De averechtse is de onder of binnenzijde. Dikwijls is de averechtse zijde wat lichter bedrukt.
De patroondelen leg je vervolgens op de averechtse zijde. Hierop kan je dan aanduidingen maken met kleermakerskrijt of met een markeringspen. Dit is opportuun, daar het weleens kan voorvallen dat je de resten van kleermakerskrijt of een markeringspen moeilijk kunt verwijderen. Doordat je dit op de onderkant gebruikt, vormt dit niet zo’n groot probleem.
#5 Koop een goede textielschaar
De ene schaar is de andere niet. Zo is er bijvoorbeeld de papierschaar; ideaal om papier mee te snijden, minder geschikt om stoffen mee te knippen. Voor stoffen te versnijden, koop je best een aparte textielschaar. Knip je textiel toch met een papierschaar, dan zal je schaar heel snel bot worden.
Tip: ben je echt van plan om veel te naaien? Dan is een draadknipper onmisbaar. Het afknippen van draden lukt hiermee zoveel beter.
#6 Schaf een assortiment naaimachinenaalden aan
Goede naaimachinenaalden zijn onmisbaar, wil je leren naaien. De kwaliteit van je naalden zijn dikwijls allesbepalend. Vervang ook regelmatig je naald. Een versleten naald of een naald van slechte kwaliteit beschadigt namelijk je stof.
Het zou zonde zijn om zoveel tijd in je naaiwerk te steken, om het dan te beschadigen door met een versleten naald te stikken.
Voor elke stof is er bovendien een aparte naalddikte. Voor het maken van een mondmasker is een dikte van 80 zeker prima. Werk je veel met stretchstoffen? Dan is het de moeite om stretchnaalden aan te schaffen. Voor liefhebbers van jeans zijn er dan weer jeansnaalden.
#7 Investeer in noodzakelijk materiaal
Om nauwkeurig te werken is een meetlint, meetlat en eventueel een zoommeter een goede zaak. Vergeet ook geen kopspelden aan te kopen, alvorens je aan de slag gaat met naaien.
En dan is er nog kleermakerskrijt. Je koopt kleermakerskrijt idealiter in minstens twee kleuren. Koop je enkel wit krijt? Dat zie je niet op een witte broek. Een tweede kleur bij de hand hebben, kan dus handig zijn.
Last but not least; een tornmesje. Bij retouches of als je stiksel toch niet zo goed gelukt is, gebruik je een tornmesje om het stiksel weer los te maken. Een zwaarder model voor zware stoffen zoals jeans is super handig. Ook patroonpapier en overlockgaren heb je nodig.
#8 Naaigaren, stikzijde en siergaren zijn niet hetzelfde
Om te stikken is polyester stikzijde de allerbeste keuze. Het is sterk en het kleurenassortiment is gigantisch. Vraag zeker bij de handelaar of hij ook milieuvriendelijke stikzijde heeft. Waarom zou je dit tenslotte niet doen?
Het aannaaien van een knoop of het naaien van een zoom met polyester stikzijde is echter een lastige klus, omdat het garen gedurig ineen krult. Het alternatief hiervoor zijn katoenen naaigaren.
Om voorlopig je broek, rok of mondmasker aan elkaar te driegen vooraleer je alles definitief stikt, is er vervolgens de super handige driegdraad. Het kleurenassortiment is beperkt tot enkele kleuren.
Om een mooie sportieve look te geven aan je naaiwerk, gebruik je tot slot siergaren. Het is een dikker garen in roestkleur, ideaal om naaiwerken uit jeans mee af te werken.
#9 Test van tevoren de instellingen van jouw naaimachine
De kwaliteit van jouw naaiwerken valt of staat met de kwaliteit van het naaimachine. Er zijn schitterende naaimachines in de handel met een zeer uitgebreid aanbod in borduursteken. Wil je gewoon naaien en kledingstukken maken? Dan zijn al die borduursteken niet nodig.
Ben je een beginner? Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je begint met naaien, kan je best even testen of alles correct staat ingesteld. Dit doe je best op een proeflapje.
Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de draadspanning van je naaimachine te controleren, alvorens je aan de slag gaat.
Om na te gaan of de draadspanning goed ingesteld staat, maak je eerst enkele proefsteken. Probeer zeker ook een zigzagsteek. Het is de beste manier om na te gaan of de draadspanning in orde is.
#10 Overweeg een overlock machine
Het werken met een overlock is een absoluut voordeel. Je hebt het niet nodig om een mondmasker te maken, maar het is een zeer mooie en verzorgde manier om naden van broeken of rokken af te werken.
Ook met een naaimachine kan je prima met een zigzagsteek de naden afwerken. Toch is een zigzagsteek lastig bij dunne stoffen. Die trekken namelijk samen. Voor dunne stoffen is een overlock dan een werkelijk voordeel. Om je overlock in te rijgen is het goed om de gebruiksaanwijzing na te lezen.
#11 Richt een aparte werkplek in om te naaien
Een leuke werkplek is belangrijk. Heb je geen aparte werkplek? Dan moet je elke keer al je naaigerief uitpakken, en na het werken weer opbergen. Dit vraagt een grote inspanning, en dat maakt naaien moeilijk vol te houden. Het is dus veel beter om permanent een werkplek te hebben, waar al je materiaal gewoon klaar ligt.
Je werkplek is bovendien best dicht bij een venster. Behalve als de ruimte zuid-georiënteerd is. Lekker warm in het zonnetje zitten lijkt leuk, tot het zomer wordt. Dan wordt dit al gauw te warm en te licht. Je kiest beter voor een ruimte met noorderlicht. Zo zie je ook best de kleuren.
Werken bij kunstlicht ’s avonds als het donker is kan zeker, maar is niet ideaal. Je zal al gauw merken hoe moeilijk het is om bij kunstlicht te werken met donkere stoffen.
Kies daarnaast voor een stevige tafel. Naaien en overlocken genereert trillingen, en die kunnen dus best opgevangen worden door een stevige ondergrond.
Een rechthoekige of vierkante tafel werkt bovendien ook beter dan een ronde tafel. Op een ronde tafel is het moeilijk om je kledingstuk op de tafel te laten rusten terwijl je werkt met de naaimachine. Je kledingstuk heeft dan de neiging naar beneden te vallen.
Tip: eten doe je nooit aan je naaitafel. Er slingeren namelijk kopspelden rond, en dat kan echt gevaarlijk zijn. Om dezelfde reden zijn baby’s en kinderen niet welkom in de buurt van je naaiplek.
#12 Vergeet tussendoor je stoffen niet te strijken
Een strijkplank met strijkijzer is onmisbaar als je naait. Die moet echt in de buurt van je naaimachine staan. Door geregeld te strijken, werk je namelijk veel nauwkeuriger. Je resultaat wordt er alleen maar beter door!
Een kwalitatief stoomstrijkijzer vind je nu wel in elk gezin. Let wel altijd op de onderhoudssymbolen. Je leest best af hoe warm je mag strijken. Strijken is namelijk een delicate zaak bij donkere stoffen.
#13 Volg een naaibegeleiding
Ben je een beginner en wil je graag de basis-naaitechnieken onder de knie krijgen? Dan is een naaibegeleiding wat je zoekt. Helemaal alleen op je eentje leren naaien is namelijk niet zo eenvoudig. Een helpende hand is dan ook zeer handig. Het zorgt ervoor dat je de moed niet verliest.
Zelf begeleid ik beginnende enthousiastelingen bij het naaien en retoucheren van broeken of rokken door middel van online naaibegeleidingen. Ik naai namelijk elke dag, en ik doe de retouches voor mijn eigen winkel te Zandhoven.
Bovendien ben ik sinds 2007 docente aan de Ondernemersschool en leid ik cursisten op tot kleermaker, modeontwerper, retoucheur of patroonontwerper. Mijn expertise deel ik graag met anderen, vandaar het initiatief om online naai-advies te geven.
Ideaal voor wie op eigen houtje broeken of rokken wilt leren naaien en retoucheren. Stap voor stap begeleid ik mijn kandidaten om de juiste technieken toe te passen, en leer ik ze hoe een naaimachine in elkaar zit.
Je volgt de begeleiding van bij je thuis. Je hoeft je niet te verplaatsen. Je bekijkt de begeleiding zo vaak je wilt. Interesse? Op deze pagina vind je meer informatie.
Besluit
Zit je nog met vragen of opmerkingen over dit blogartikel? Dan mag je mij gerust contacteren. Ook wanneer je interesse hebt in de online begeleiding mag je mij een seintje geven. Samen bekijken we vervolgens wat jij wilt leren!