fbpx

Tips om je witte broek stralend wit te houden (onderhoudsgids)

witte broek

De witte broek is broek is een tijdloze, lichte en luchtige klassieker. Het is een echte must-have: ideaal voor op frissere lentedagen en makkelijk te combineren. Wat wil je nog meer? 

Helaas, er is wel degelijk een keerzijde. Witte broeken worden namelijk snel vuil. Zelf de kleinste vlekken zijn zichtbaar op wit. En dat betekent natuurlijk veelvuldig wassen. 

Echter, door je witte broek veelvuldig te wassen, wordt deze snel grauw en verliest het zijn stralend witte kleur. Een vicieuze cirkel zou je denken, maar geen paniek. Met een goed onderhoud en enkele simpele trucjes, hou jij je broek lang én mooi wit. 

#1 Berg witte kledingstukken op in een donkere ruimte 

witte broek opbergen

Stel je witte broek liever niet te lang bloot aan de zon, hierdoor gaat ze vergelen. En die gele schijn wil je uiteraard niet op je witte broek. Door ze in een donkere ruimte of een gesloten kast te bewaren, geef je vergeling geen kans.

Heb je geen gesloten kast of donkere ruimte? Dan kunnen kledinghoezen of zwarte plastic zakken soelaas bieden. Dit zijn ideale tools om je witte broek in op te bergen.

Berg je witte broek bovendien niet geplooid op. Laat je ze te lang liggen, dan komt er stof op de plooi te liggen. Dit is lastig om achteraf te verwijderen. Bovendien is het dan ook moeilijker om de plooi er weer uit te strijken. Hang je witte broek dus liever.

#2 Was je witte broek niet tegelijkertijd met andere kleding

witte broek wassen

We weten allemaal dat je witte en bonte was best gescheiden van elkaar houdt. Zo geef je gekleurd wasgoed geen kans om je witte wasgoed een ander tintje te geven. 

Nog beter is het om alles met gelijke kleuren te wassen. Dus wit effectief bij wit, pastel bij pastel en lichtgrijs bij lichtgrijs. Het is dus niet voldoende om enkel lichte en donkere was te onderscheiden van elkaar.

Houd wit te allen tijde bij wit. Let bovendien extra goed op dat je jouw witte broek niet samen wast met een gloednieuw kledingstuk in een andere kleur. Des te nieuwer het kledingstuk, des te meer kleurstof het verliest en afgeeft. Beter voorkomen dan genezen, toch? 

Selecteer dus nauwgezet je wasgoed en hou je er ook aan. Een wit t-shirt of witte rok mag zeker wel gecombineerd worden met jouw witte broek.

Een belangrijke tip om slijtage te voorkomen: keer je broek of rok steeds binnenstebuiten wanneer je deze in de wasmachine stopt. Zorg er ook voor dat je de rits op voorhand sluit, zo blijven de tandjes van de rits mooi op hun plaats zitten en gaat de rits niet haperen na een wasbeurt.

#3 Gebruik een speciaal wasmiddel voor witte was

witte broek wassen

Witte broeken worden te vaak door de droogkuis gereinigd, terwijl je dit prima zelf kan. Met water en de juiste zeep was jij je broek gemakkelijk zelf!

Heel wat merken van wasmiddelen hebben verschillende producten voor verschillende kledingstukken. Dit is voor witte kledingstukken niet anders. Gebruik dus liever een product speciaal voor witte kleding.

Bovendien zijn de nieuwste wasproducten voor witte was ook bruikbaar bij lage temperaturen. Dit is enorm handig én een zegen voor het milieu, want je verbruikt merkelijk minder energie op deze manier! Hoge temperaturen zijn bovendien sowieso niet goed voor je broek, want het zorgt voor meer slijtage.

Extra veel wasmiddel gebruiken lijkt een goed idee om – verkleurd – wit terug witter te maken, maar dat is het helemaal niet. De huidige wasmiddelen zijn zo geconcentreerd dat je slechts heel weinig nodig hebt. Dat is beter voor het milieu én je portemonnee!

#4 Laat je witte broek of rok weken met een schijfje citroen

witte broek weken

Heeft je broek toch een aantal vlekken opgelopen? Laat ze dan weken in een badje met citroen, hierdoor krijgt het opnieuw zijn witte kleur terug. Ook bleekmiddel of soda zijn te gebruiken om je broek te laten weken. Deze tip mag je gerust blijven herhalen. Zijn de vlekken na één weekbeurt er nog niet uit? Spoel je broek dan eens uit en vul het badje opnieuw met water en citroen of bleekmiddel.

Let wel op met bleekmiddel. Dat maakt vlekken op de gekleurde kleding die je draagt op het moment dat je ermee bezig bent. Zorg er dus voor dat je kleren draagt die kapot zijn of vuil mogen worden, want de vlekken krijg je er niet meer uit.

#5 Droog je natte (witte) was in de zon 

witte broek drogen

Wist je dat de kracht van de zon bepaalde vlekken verwijdert? Laat dus je natte witte broek in de zon drogen. Zo hoef je geen droogkast op te zetten, wat ook nog eens goed is voor het milieu.

Het is een gouden tip die al eeuwen meegaat. Het drogen en bleken van wasgoed op een grasveld was vroeger een algemeen gebruikte manier om onberispelijke witte was te bekomen. Bovendien neemt je wasgoed de geuren van de natuur op. Heerlijk! 

Is je broek nog altijd niet mooi wit? Neem dan een kleine emmer met een sopje en besprenkel uitgebreid de witte broek. Laat ze dan weer drogen in de zon. Dit kan je verschillende keren herhalen tot de broek weer stralend wit is.

Let wel: laat je broek niet langer hangen dan nodig. Wanneer deze volledig droog is en dan te lang in de zon hangt, vergeelt je broek opnieuw. Ook urenlang zonnebaden met een witte broek maakt dat je witte broek gauw een geel-oranje schijn krijgt.

Mag je een witte broek in de droogtrommel drogen? Dat hangt van broek tot broek af, raadpleeg dus best het onderhoudsetiket. Maar het is in alle geval zo dat een droogkast je broek veel sneller verslijt. Je broek laten drogen aan de lucht op een wasrek of wasdraad is beter voor de kwaliteit en is een pak milieuvriendelijker. Een droogkast zorgt voor extra wrijving, en dat kun je zeker missen als je wilt dat je witte broek lang meegaat.

#6 Reinig je wasmachine regelmatig

wasmachine reinigen

Heel wat mensen vergeten dat je wasmachine ook een wasbeurt nodig heeft. Reinig daarom je toestel regelmatig met soda of azijn (dit zijn echt wondermiddelen).

Deze producten reinigen je machine, voorkomen nare geurtjes en helpen tegen verstopte leidingen. Gebruik je soda in je lege wasmachine? Zet de watertemperatuur dan flink omhoog. Hierdoor gaat het resultaat achteraf nog beter zijn en geniet je opnieuw van propere was. 

Hou ook zeker de filter van je wasmachine in het oog: een half verstopte filter zorgt voor het veel te traag weglopen van het vuile water. Hoe langer het vuile water in je machine blijft, hoe meer kans op afzetting van vuil in je machine. 

Voeg daarom een beetje azijn toe in het bakje van de wasverzachter. Dit maakt dat niet alleen je witte broek langer wit blijft, maar zorgt er ook voor dat andere felgekleurde broeken langer hun stralende kleur behouden.

Welke azijn moet je gebruiken? Eender wat! Zelfs een goedkoop merk doet het uitstekend. Natuurlijk geen azijn met smaakje of opvallend kleurtje, dat begrijp je wel.

Waar doe je de azijn? In het bakje van de wasverzachter of in een wasbolletje. Giet je het bovenop je droge – nog te wassen – kleding die al in de wastrommel zit? Dan moet je als de bliksem de machine in gang zetten.

Het is in elk geval altijd een goed idee om een goedkope fles azijn in de buurt van je wasmachine te hebben staan. Zo fixeer je de kleur van je wasgoed. Je mag het bij nieuwe kleding gebruiken, maar even goed gedurende de volledige levensduur van je kleding.

Zout is ook een mogelijkheid, maar laat dikwijls witte strepen achter op je wasgoed. Gebruik je toch zout? Doe dan een kleine hoeveelheid in een washandje en voeg dit toe aan je was. Zo komt het zout geleidelijk aan vrij en krijg je minder vervelende strepen.

#7 Was je witte stuks af en toe met ossengalzeep

witte broek wassen ossengal

Naast azijn is er ook het wondermiddel ossengalzeep: het haalt de meest hardnekkigste vlekken uit je witte broek. Wrijf je broek of rok voor het wassen goed in met een sopje van water en ossengalzeep, laat dit even intrekken en steek het in een normaal programma in het wasmachine. Je witte stuks gaan er weer stralend wit uitkomen.

Of gebruik het middel van oma, namelijk blauwsel: het is een blauw poeder dat onze oma’s al hun hele leven gebruiken om witte lakens smetteloos wit te wassen. En wat goed is voor een wit laken, is dat natuurlijk ook voor een witte broek.

Het blauw van het blauwsel werkt in op het oranje-geel van een verkleurde broek. Hoe dat werkt? Blauw en oranje zijn complementaire kleuren, dus als je deze mengt heffen ze elkaar op. Het blauw zal dus het oranje-gele van je broek oplossen.

Ossegalzeep of blauwsel kan je gemakkelijk kopen. Kijk rond in de supermarkt of ga even langs bij een drogist bij jou in de buurt!

#8 Kijk steeds naar de wasvoorschriften

Dat je wol niet in een normaal programma mag steken, is duidelijk. Maar ook voor je andere stuks moet je goed opletten. Kijk altijd naar de wasvoorschriften voor je het in de was steekt, want wie weet komt je was er twee keer zo klein uit. 

Als we spreken over wasvoorschriften dan denken we niet alleen aan het wassen. Het woord zegt wel voorschriften om te wassen, maar dit slaat op het volledige proces van wassen tot drogen en strijken. Je kan een kledingstuk bijvoorbeeld perfect wassen maar het toch fout drogen. Bekijk dus zeker alle symbolen van het etiket.

Knip niet onmiddellijk de wasvoorschriften uit je kleding. Aanvankelijk weet je de wasvoorschriften nog wel uit je hoofd, maar ken je ze volgende zomer nog? Het is beter om het label in het kledingstuk te laten hangen, zo weet je altijd hoe je jouw stuk moet verzorgen.

Besluit

Een broek kopen vraagt een gespecialiseerde aanpak. Er zijn verschillende pasvormen en elke vrouw heeft een ander lichaam, bovendien vergt elke broek een andere verzorging. Het juiste advies is dan ook fundamenteel als je een goede broek koopt.

PS: al deze tips gelden niet alleen voor witte broeken, maar ook voor andere (witte) kledingstukken. Een blouse, jurkje of rok bijvoorbeeld.

Als broekenspecialist heb ik een gigantische keuze in broeken in alle kleuren. Kom langs in mijn zaak en samen zoeken we voor jou de juiste witte (of andere) broek uit!