Zoveel soorten broeken, zoveel keuze. Er zijn ontzettend veel modellen, stijlen en pasvormen, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Nochtans is een goede, degelijke broek onmisbaar in elke garderobe. Het gevolg: keuzestress.
Je zit bovendien nog met heel wat vragen. Hoe kies je een broek die goed bij je past? Waarop moet je letten bij het kopen van een broek? Logisch, want over een degelijke broek denk je best wel even na. Het zou zonde zijn van je geld als je binnen de kortste keren alweer een nieuwe broek nodig hebt.
Om je bij deze zoektocht te helpen, heb ik de meest gestelde vragen omtrent broeken voor jou gebundeld. Veel leesplezier!
#1 Waarop moet je letten bij het kopen van een broek?
Hou rekening met de gelegenheid bij het kopen van een nieuwe broek
Belangrijk is dat je voor jezelf uitmaakt waarvoor de broek dient. Een geklede gelegenheid of een sportieve uitstap? Een tuinfeest of een huwelijksfeest? Een etentje in de plaatselijke pitazaak of een diner in een sterrenrestaurant? De stijl van je broek zal voor deze verschillende situaties compleet anders zijn.
Denk aan de stof waarvan je broek is gemaakt
Ook de stofkwaliteit verandert compleet. Linnen broeken zijn bijvoorbeeld schitterend voor een zomerse dag, maar kreuken ontzettend hard. Voor een dag op kantoor is linnen dan niet de meest nette manier om je te kleden.
Zijn alle stoffen broeken bovendien gekleed? Neen zeker niet! Het is een samenspel van elementen. Een stoffen broek in tweed kwaliteit is zeer sportief van stijl. Terwijl een effen, zwarte broek in polyester ideaal is voor een geklede gelegenheid.
Ook de print speelt een grote rol. Een opvallende veelkleurige print is beter voor een dag aan zee. Een ingetogen fijne print is dan weer ideaal om te dragen op kantoor. Een ruiten print is leuk voor een wandeling in een bos, terwijl een bloemetjes print het dan weer goed doet op een communiefeest.
Kies een broek die bij jouw figuur past
Ook jouw lichaamsvorm kan bepalend zijn om de juiste broek te kiezen. Elk lichaam is anders en uniek. Een broek die goed is voor jou is per definitie niet geschikt voor je buurvrouw of vriendin.
Bovendien verandert je figuur dikwijls met de leeftijd. Je valt niet overal evenveel af of komt niet overal op je lichaam evenveel bij. Precies om die redenen zijn er verschillende pasvormen in het leven geroepen.
Dames met zware bovenbenen, heupen en billen staan bijvoorbeeld beter met een ander model dan dames met een buikje en dunne billen. Een broek die goed past, benadrukt de mooie kanten van je figuur en verbergt tegelijkertijd de probleemzones.
#2 Hoe voorkom je dat een jeansbroek afgeeft?
Stop je broek direct na aankoop meteen in de wasmachine
Als je net een nieuwe broek hebt gekocht, is het altijd een goed idee om deze eerst een keertje in de was te gooien, voordat je ‘m gaat dragen. Hiermee voorkom je dat hardnekkige verfresten gaan afgeven.
Gebruik bij elke wasbeurt een goede scheut azijn
Door azijn te gebruiken, fixeer je de kleur van de jeans zodat die minder gemakkelijk kleur zal afgeven. We raden je ook aan om dit niet enkel bij de eerste wasbeurt te doen, maar gedurende de ganse levensduur van je broek. Zo zal de kleur veel langer mooi blijven. Beperk je hier ook zeker niet enkel tot jeans, ook bij andere gekleurde broeken kan je dit doen om de kleuren langer mooi te houden.
Is je jeans gloednieuw? Laat deze dan een nacht weken in een emmer water met een grote scheut azijn. Ook dit fixeert de kleur en zal ervoor zorgen dat je broek minder gemakkelijk kleur afgeeft.
Was je broek niet tegelijkertijd met andere kleding
Je wast je jeansbroek best samen met andere jeansbroeken in een gelijkaardige kleur. Die nieuwe witte katoenen T-shirt steek je beter niet bij je nieuwe jeansbroek in de wasmachine. Die zal dan sowieso kleur afgeven aan je T-shirt en die krijg je dan achteraf niet meer mooi wit.
Tip: Ook jouw gloednieuwe witte lingeriesetje draag je beter niet bij je nieuwe jeans. Kies voor een donkere slip om kleuroverdracht te vermijden.
Draag donkere schoenen
De zoomrand van je broek raakt vaak je schoenen. Draag je lichte schoenen? Dan is er een grote kans dat je nieuwe blauwe jeans kleur afgeeft op je schoenen. Je kiest dus beter voor donkere schoenen bij een nieuwe broek.
Was de broek niet op meer dan 30 graden
Een broek die afgeeft is niet alleen vervelend omdat het andere kledingstukken aantast, maar ook omdat je broek hierdoor zijn heldere kleur verliest. Wil je de kleur van je broek behouden, dan raden we je aan om hem nooit te wassen op meer dan 30 graden.
Het is in de eerste plaats slecht voor de stretch kwaliteit van je broek. Bovendien verklein je er de kans mee dat je broek zijn kleur verliest. De lage temperatuur zal immers minder verf oplossen, zodat je kleur minder snel vaal of flets wordt.
Wees voorzichtig met nieuwe meubelen
Heeft je oma juist een gloednieuw ecru bankstel gekocht? Vraag dan best even een handdoek of een dekentje om onder je te leggen. Je wil natuurlijk vermijden dat je nieuwe jeans kleur afgeeft op haar nieuwe meubelen!
Gebruik een speciaal wasmiddel
Investeer in een speciaal wasmiddel voor blauwe was. Natuurlijk kan je dit middel ook voor blauwe T-shirts of andere blauwe kledingstukken gebruiken. Het is altijd handig om dit in huis te hebben!
Voeg een anti-kleurdoorloopdoekje toe aan je was
Deze doekjes absorberen vrijgelaten kleuren en voorkomen dat ze zich op andere stoffen vastzetten. Ze zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten of drogisterijen.
#3 Welke verschillende pasvormen bestaan er?
Er zijn geen twee vrouwen of mannen met hetzelfde lichaam. Daarom zijn er ook verschillende pasvormen voor elke lichaamsbouw.
Slim Fit is bijvoorbeeld ideaal voor dames met een buikje en in verhouding dunne heupen en billen. Voor een extra zwaar buikje en extra dunne billen is er dan weer de Super Slim Fit.
Ben je gezegend met vrouwelijke ronde heupen en billen? Dan is de Feminine Fit voor jou. De omtrek op de taille is kleiner dan bij de Slim Fit en deze pasvorm heeft ook een ietwat hoger taille. Een extra ronding op het lichaam vraagt ook wat extra hoogte om comfortabel te zitten. Over het algemeen zijn de pijpen bij deze pasvorm ook wat breder. Smalle broekspijpen zijn niet echt flatterend voor zwaardere bovenbenen.
Heren hebben dikwijls last van een buikje. Voor hen is er de Straight Fit met rechte pijpen en met ruimte voor een klein buikje. Voor heren die een strakke buik hebben en die houden van smalle pijpen is er de Slim Fit.
Ben je kleiner van lengte en heb je een zwaarder buikje? Dan zijn de buikmodellen van Eurex zeker de moeite waard om te proberen. Ook deze hebben rechte pijpen. Deze klassieke look is zeer populair bij heren die houden van uitmuntend draagcomfort!
#4 Hoe bepaal je de juiste maat van een broek?
De maat van een broek wordt bepaald door de tailleomtrek. Je meet dus je omtrek op het smalste punt van je lichaam. Dit is daarom niet de plaats waar je de broeksband draagt. Het is zeker ook niet de omtrek van het breedste punt van je lichaam want dat is de heupomtrek.
Daarnaast heeft elk merk een tabel met hun maatvoering. Volgens de Brax damesbroeken bijvoorbeeld komt een lendenomtrek tussen 76 en 79 cm overeen met een Duitse confectiemaat 40. Dit vertaal je dan in een jeansmaat van 31 inch.
Dan speelt ook nog de lengte van de benen mee. De letter R (Regular) naast het maatnummer betekent dat de broek geschikt is voor een gemiddelde beenlengte. Een K (Kurz) of een S (Short) lengte is voor dames met een kleine kortere benen. Extra grote mensen kiezen dan weer voor een L (Long) lengte.
Ook bij mannen zijn er tabellen die helpen bij het kiezen van de juiste maat. Hier wordt de lengte van de pijpen ook uitgedrukt in inch. Een 32 inch wordt beschouwd als broek voor een gemiddelde beenlengte. Bij de maataanduiding is het eerste cijfer dan het maatnummer en het tweede cijfer de lengtemaat.
Ook hier zijn er tabellen om de confectiemaat en de jeansmaat af te leiden. Jeansmaten worden voor denimbroeken gebruikt en zijn in inch. Zo komt een tailleomtrek tussen 84 en 87 cm overeen met confectiemaat 48 en een jeansmaat van 32 of 33 inch.
#5 Hoe moet je een broek wassen en onderhouden?
Een broek wassen vraagt de nodige aandacht. Zo gaat ze nog veel langer mee en blijft ze er altijd goed uitzien.
Sluit de rits vooraleer je de broek wast. Dit voorkomt dat de rits beschadigd raakt tijdens het wassen en niet meer mooi sluit na een wasbeurt. Maak ook steeds de zakken van je broek leeg. Een simpel papieren zakdoekje dat in je broekzak achterblijft, geeft overal witte pluisjes die moeilijk te verwijderen zijn.
Een muntstuk kan ook schade aanrichten en bijvoorbeeld de leiding van je wasmachine verstoppen of beschadigen. Keer ook zeker je broek binnenstebuiten voor je ze in de wasmachine stopt. Zo is er minder wrijving en blijft de kleur levendiger.
Tip: Was geen andere delicate kleding samen met een broek. Je zou al snel beschadigingen krijgen door de wrijving aan de metalen rits, de knopen of de nageltjes.
Hang je de broek normaal gezien op aan de pijpen? Dat doe je dus beter niet. Door het gewicht worden de pijpen telkens wat langer na elke wasbeurt. Je hangt de broek dus beter op aan de tailleband. Laat je broek ook niet in direct zonlicht drogen. Ook de zon kan ervoor zorgen dat de kleur snel dof wordt.
#6 Wat zijn momenteel de hipste broekentrends?
Momenteel draait alles rond de breedte van de broekspijp.
Skinny broeken zijn nog altijd zeer actueel, maar ze kregen ondertussen gezelschap van broeken met brede pijpen zoals de Bootcut en de Flared Leg. Deze zijn ideaal om zware heupen en billen in balans te brengen.
Voor kleine dames die niet houden van brede pijpen is er de Tapered Leg broek. Deze vallen soepel, hebben pijpen die smaller worden naar onder toe en zijn wat ruimer rond heupen en billen. Ideaal dus voor een verlengend silhouet.
Tip: Een broek met brede pijpen is ook heel erg leuk als de zoom ook nog eens een plooi heeft.
#7 Bij welk merk koop je degelijke broeken?
Het ene merk is het andere natuurlijk niet en voor kwaliteit betaal je vaak net iets meer.
Zo zijn er de Brax dames- en herenbroeken. Het assortiment is eindeloos en gevarieerd. De modellen zijn trendy en up-to-date en nog veel belangrijker: ze zitten als gegoten. Hun pasvormen zijn ongeëvenaard.
Voor dames die comfort nog belangrijker vinden dan mode, is er de Raphaela by Brax lijn. Deze speciale lijn werd ontwikkeld door Brax en biedt damesbroeken met extra hoge taille aan. Hun Pamina broeken met elastiek rondom in de taille zijn zeer gekend en gewild.
Voor heren is er de Eurex lijn. Eveneens ontwikkeld door Brax om heren met een stevig buikje de allerbeste broek aan te bieden.
Daarnaast mogen we hier zeker Gerry Weber niet vergeten. De broeken van dit merk zijn gemaakt voor vrouwen die graag comfort met mode combineren tot een stijlvolle look! Ook bij Gerry Weber is er een eindeloze keuze voor elke vrouw met gelijk welk figuur.
Besluit
Een broek kopen vraagt een gedreven aanpak met veel vakkennis. De juiste pasvorm, stijl en maat zijn fundamenteel voor een goede aankoop. Daarnaast mag je ook zeker niet vergeten dat je voor kwaliteit en een passend advies net dat tikkeltje meer betaald. Je broek kopen bij een broekenspecialist loont zich dus zeker en vast.
Als broekenspecialist heb ik dan ook de nodige ervaring en expertise opgebouwd om je te helpen met het kiezen van die ideale broek. Zo stap jij buiten met een broek die je blijft dragen en maar niet versleten krijgt. Kom gerust eens langs voor jouw advies op maat!