fbpx

Wat is een chino broek en hoe draag je het?

chino broek

Als je nu de wenkbrauwen fronst is dat niet ongewoon. Veel mensen hebben nog nooit van een chino broek gehoord. Of andersom: misschien heb je er al wel van gehoord, maar weet je niet wat het is.

Geen zorgen: een chino broek is geen één of ander exotisch beest. Wat dan wel? Het is een onmisbare broek in elke mannengarderobe. En ook vrouwen dragen dit type broek zeer graag. 

Het is de ideale broek om zowel casual als formeel voor de dag te komen. Maar hoe draag je nu zo’n broek? En waar moet je rekening mee houden als je een chino koopt? Je leest het hier!

Wat is een chino broek? 

Afkomst van de chino 

Zo’n 150 jaar geleden werd de chino broek speciaal ontworpen voor het Britse en het Franse leger. Hiervoor gebruikten ze een katoen dat ze uit China haalden. Hoogstwaarschijnlijk ligt dit aan de basis van de benaming chino. 

Deze herenbroeken werden zeer populair door hun draagcomfort. Oorspronkelijk kwamen ze in een kaki-kleur en waren ze daardoor ook stijlvol om te combineren met een uniform.

Kenmerken van een chino 

De chino kan je beschouwen als een meer casual versie van de geklede broek. Net zoals jeans is de chino ook van katoen gemaakt, maar toont een jeans sportiever dan een chino.

Een chino is gemaakt van licht, maar stevig katoen. Deze broek gaat dus lang mee en is nooit te warm! Een chino draag je daarom zowel in de zomer als de winter. 

Chino’s bevatten ook een deel stretch. Kijk dus zeker het stretchgehalte na op het etiket want dit bepaalt voor een groot deel jouw draagcomfort.

chino kenmerken

Het meest kenmerkende aan de chino zijn de schuine steekzakken vooraan en de paspelzakken achteraan. Dikwijls is er ook een apart muntzakje in één van de steekzakken vooraan. 

Paspelzakken daarentegen zijn zakken met twee horizontale biesjes als afwerking. Deze zijn ook vaak van een knoop voorzien en ze geven een geklede look aan de broek.

Een ander opvallend kenmerk is dat een chino broek altijd ruimer rond heupen en billen zit en dat de pijpen smal of recht zijn. Dit geeft extra draag- en bewegingscomfort.

Een standaard chino is effen, maar er zijn ook chino’s met bedrukkingen of print te vinden. Een chino kan je vinden in een flatfront model of een model met een bandplooi.

Het verschil tussen een chino en een jeans

De stof van een chino broek is minder ruw dan die van een broek in jeans of denim. Een jeans is bovendien een 5-pocket broek met opgezette zakken achteraan. Een chino daarentegen heeft steekzakken en paspelzakken. 

verschil chino en gewone broek

Het verschil tussen een chino en een gewone broek

Een chino is gemaakt van katoen en komt niet voor in wol, polyester, jeans, denim of andere stoffen. Bovendien heeft een gewone, geklede broek dikwijls een ingestreken vouw die over de volledige lengte van broekspijpen loopt. Een gewone broek valt doorgaans ook losser over het volledige been, terwijl een chino broek smal toeloopt.

Het verschil tussen een chino broek en een flatfront broek

De benaming flatfront slaat op het model: namelijk een broek met steekzakken en paspelzakken. Een flatfront broek bestaat in verschillende materialen zoals wol, polyester samenstellingen, katoen en nog veel meer. 

Een chino daarentegen is steeds uit katoen gemaakt. Met andere woorden: elke chino is een flatfront model, maar niet elke flatfront broek is per se een chino. 

Waarom toon je groter en slanker met een chino broek?

Een chino broek zit wat ruimer rond de heupen en billen en de pijpen zijn recht. Dat biedt zo zijn voordelen. Je silhouet toont namelijk bovenaan breder en in verhouding onderaan smaller. Hierdoor krijg je een liftend effect. 

chino broek

Het omgekeerde: aanpassend aan heupen en billen met brede pijpen geeft een verkleinend effect waardoor je zwaarder toont. Met een chino broek toon je dus altijd groter en slanker! Mooi meegenomen, toch? 

Hoe draag je een chino broek? 

Voor welke gelegenheid 

Een chino broek is enorm veelzijdig. Chino’s zijn gekleder en netter dan een jeans, maar toch meer casual dan een geklede kostuumbroek. Je kan ze op elke gelegenheid dragen: formeel, sportief of op kantoor. Ideaal voor een Casual Friday op kantoor dus!

Hoe een chino broek combineren

Het succes van de chino broek wordt zeker ook mee bepaald door de oneindige combinatiemogelijkheden, zowel casual als gekleed.

Een hippe t-shirt, een polo, een dikke trui, een gekleed wit hemd of een blazer. Het maakt niet uit, met een chino broek kom je altijd weg. Je kan deze ook steeds mooi combineren met een lange, stoffen mantel of een sportieve vrijetijdsjas.

chino broek combineren

Mooie, warme bruintinten zoals camel en kastanjebruin zijn leuk, maar ook wijnrood en legergroen doen het goed. Daarnaast mag je ook zeker zwart – wat officieel geen kleur is – niet vergeten tijdens de koude maanden. 

Welke schoenen draag je bij een chino?

Voor de sportieve momenten zijn schoenen met warme kleuren ideaal. Koele en donkere kleuren zijn dan weer fantastisch als je met je chino broek een geklede look wilt bereiken.

Ben je eerder groot van lichaamslengte en durf je schoenen in een opvallende kleur dragen? Herhaal dan die kleur in je bovenstukken of in een accessoire. Zo maakt het oog optisch een verticale verbinding en zo toon je groter en slanker.

chino schoenen

Ben je wat kleiner? Dan is een donkere schoen of een schoen in gelijkaardige kleur als je broek de beste optie. Ook sneakers met een dikke zool geven je hier een verlengende en trendy look! 

Donkere of zwarte schoenen onder een chino in lichte kleur is dan weer geen goed idee. Je creëert een optisch zwaartepunt en je trekt je silhouet zo naar beneden.

Tip: Wil je in de zomer je chino sportief dragen? Durf dan de pijpen enkele keren om te plooien. Super leuk met een sneaker! 

Waarop moet je letten als je een chino koopt?

Een chino kopen vraagt een professionele aanpak. Zo zijn er verschillende zaken waar je best rekening mee houdt. De maat, de kleur, de kwaliteit, de gelegenheid en de mogelijkheden tot combineren met de andere stukken uit je garderobe zijn daar enkelen van. 

De maat

Een chino broek zit ruimer dan een jeans. Vooral rond heupen en billen is er extra ruimte. De pijpen zijn recht en niet skinny. Een te kleine maat kopen om toch maar een aanpassende skinny look te krijgen is dus geen goed idee.

Hou er ook rekening mee dat je broek zich ook nog wat uitzet en de vorm van je lichaam aanneemt na het dragen. Neem dus rustig je tijd bij het passen.

De kleur en de gelegenheid

Oorspronkelijk hadden alle chino’s een kaki kleur, maar ondertussen heeft het kleurenaanbod zich serieus uitgebreid. Wat je ook doet, basiskleuren doen het altijd goed: donker blauw, beige, kaki, roest, … hiermee kan je steeds aan de slag. 

Wil je de chino broek eerder gekleed dragen? Kies dan voor een sobere kleur die je moeiteloos combineert met een blazer en gekleed hemd.

Draag je de chino op vakantie of voor een feest? Dan mag je al eens voor een opvallendere kleur kiezen. Let wel op: hoe feller de kleur, hoe minder slank je toont. 

Ben je eerder klein van lichaamslengte? Dan is een donkere kleur het meest aangewezen. Ga dan voor een licht bovenstuk dat de aandacht naar boven trekt en bekom zo een verticaal liftend effect. 

Vooraleer je naar de winkel gaat is het een goed idee eerst de bovenstukken in je kleerkast even te overlopen. Die bepalen mee je kleurkeuze van je chino en zo kan je eindeloos combineren.

De kwaliteit 

Chino’s zijn ook beschikbaar in verschillende kwaliteiten. Zo is er bijvoorbeeld de Everest herenbroek van Brax in de zeer duurzame Triple Stone kwaliteit. De katoenen garen worden samen met de elastaan drie keer gedraaid en dit garandeert een uitstekend draagcomfort. 

Elke Triple Stone broek wordt daarnaast ook bewerkt met stenen tijdens het verven. Zo krijg je een aparte en zeer eigentijdse look.

Wie denkt dat chino broeken enkel in de zomer kunnen gedragen worden vergist zich. De Evans is bijvoorbeeld een andere chino herenbroek van Brax die je perfect in de winter kan dragen. De katoenmix is helemaal uniek door de innovatieve Natural Kapok kwaliteit. 

Het is een hoogwaardige Pima Cotton Stretch gecombineerd met de kapokvezel. Die komt van de kapokboom en regelt de temperatuur als geen ander. Bovendien is de vezel super licht en streelzacht zoals zijde. Dit maakt dat je het nooit te warm of te koud hebt met deze broek.

Besluit

De chino broek maakt furore in de modewereld door zijn unieke look en oneindige mogelijkheden om te combineren. Je draagt hem gekleed maar ook casual. Deze broek zal nog lang toonaangevend in het modebeeld blijven. Kies daarom voor een chino broek van een uitstekende kwaliteit. Zo gaat ze zeer lang mee en beleef je er oneindig veel draagplezier aan.

Lijkt het wat voor jou een chino broek? Kom langs in de winkel, dan zoeken we samen het best model voor jou!