fbpx

Bruin is het nieuwe zwart: hoe draag en combineer je een bruine broek? (stijladvies)

Een bruine broek is een tijdloos item in je kledingkast. Bruine kleding is dan ook erg veelzijdig. Maar hoe kan je een bruine broek nu mooi combineren? Staat elke vrouw mooi met bruin? Kan je bruin ook gekleed dragen? Welk beeld zet je neer in een bruine outfit? Welk bruin is best om slanker te tonen? Allemaal vragen waar ik hier graag een antwoord op geef!  

Welke soorten bruin zijn er en wat doen ze voor je uitstraling? 

Niet alle tinten bruin zijn hetzelfde. Er is namelijk een koel en een warm bruin. We raden je aan om hier wel degelijk een onderscheid in te maken, want met het ene bruin toon je namelijk zwaarder dan met het andere.

Warm bruin 

Het verschil tussen warme en koele kleuren heeft niet zozeer met de kleur zelf te maken, maar eerder met hoe de kleur gemengd wordt.

Warme kleuren worden namelijk gemengd met rood, geel of een combinatie ervan. Zo zijn het camelbruin en het roestbruin goede voorbeelden van warme bruine kleuren.

Ben je een warm kleurtype? Dan draag je best een warm bruine broek. Wil je graag wat slanker tonen? Dan is een koel bruin toch beter. Het bruin van de broek is ver van je gelaat, dus het effect op je gezicht is minimaal. De bovenkleding is het allerbelangrijkste als je het effect van de juiste kleuren volgens je kleurtype op je gelaat wilt.

Koel bruin 

Koele kleuren worden dan weer gemengd met blauw. Een voorbeeld van koel bruin is taupe. Dat is een prima type bruin voor het lichte koele kleurtype, namelijk het zomertype. 

Het fondant bruin is ook koel, maar veel donkerder en is dan weer het perfecte bruin voor het wintertype.

Wat doet een warme of koele bruine kleur voor je figuur? 

Over het algemeen geldt: hoe warmer de kleur, hoe zwaarder je ermee toont. Dat heeft te maken met het blauw, geel of rood dat toegevoegd werd aan de basiskleur.

Heb je twee vormen in dezelfde grootte, dan zal de vorm in een warme kleur groter lijken dan die in een koele kleur. Je zal de vorm in een warme kleur ook eerder zien. Die lijkt naar je toe te komen.

De koele vorm daarentegen neigt eerder naar achter en lijkt wel kleiner te zijn dan de warme vorm.

Dit principe gebruik je dus om slanker te tonen. Het is vaak een onderschatte factor in de kleurkeuze van je kleding! 

Wat doet een bruine broek voor je imago

Bruin heeft een bepaalde betekenis en uitstraling. Daar kan je maar beter rekening mee houden bij het kiezen van je kleding. 

Bruin staat voor de aarde en het moedergevoel. Het is een huiselijke en gemoedelijke kleur. Met bruin ben je standvastig en verankerd in de aarde. Het duidt op stabiliteit, zekerheid en geeft een geruststellend gevoel.

Niet voor niets kom je tot rust in een bruin café. Het nodigt uit tot gezellig praten en je overdenkt er het leven. Je voelt je er altijd geborgen.

Het is ook een kleur die veroudering suggereert. Je voelt dus al aan dat deze kleur in een interieur bij bejaarden niet ideaal is. Levendigere kleuren zijn hier de betere keuze.

Het is een fabeltje dat enkel bruin door herfsttypes kan gedragen worden. Het zou jammer zijn als herfsttypes heel hun leven alleen maar bruin en beige zouden dragen. Kijk eens rond je in de herfst. Hoeveel kleuren zie je? Dat zijn er veel meer dan enkel en alleen bruin!

Bruin is dus een kleur die je rust en stabiliteit geeft. Bijgevolg is het niet de juiste kleur voor een zakelijke omgeving. Je geeft namelijk weer dat je enkel op stabiliteit uit bent en risico’s wil vermijden, wat toch inherent is aan het zakendoen.

Het verschil tussen koele of warme bruinen is bovendien ook een element om rekening mee te houden voor je imago. 

Wil je bijvoorbeeld een teruggetrokken rol spelen, dan is een koele kleur aangewezen. Wil je eerder naar voor komen, dan is een warme kleur weer beter. 

Bovendien geven koele kleuren een meer zakelijke indruk, terwijl warme kleuren een emotioneel toegankelijke indruk geven.

Mag je een bruine broek gekleed dragen?

Is een bruine broek gepast in zowel een vrijetijdsomgeving als een professionele omgeving? Of hangt dat af van de tint? Hoe je het ook draait of keert, bruin zal altijd een sportieve, natuurlijke look hebben.

Ik krijg vaak de vraag naar een bruine geklede broek. Maar hoe ziet die er dan uit? Welk beeld zet je dan neer? Hoe combineer je die dan? 

Het aardse van de bruine kleur is niet om te vormen tot een geklede setting. Het sportieve, natuurlijke beeld kan je maar beter versterken wanneer je voor een bruine broek kiest. Voor een geklede gelegenheid zijn er dan weer andere kleuren zoals blauw, zwart en grijs die het prima doen.

Een bruine broek combineren met basiskleuren

Een bruine broek kan je mooi combineren met marine, zwart of grijs. Basiskleuren zijn altijd goed. 

Let wel op dat het niet overdreven saai wordt. Varieer dus met accessoires en zorg ervoor dat je niet volledig verdwijnt in het decor. Een outfit mag niet te braaf en eentonig zijn, want dat doet je persoonlijkheid geen goed.

Een bruine broek combineren met felle kleuren

Het combineren met felle kleuren is beter voor winter- en lentetypes. Zij verdragen felle kleuren goed aan het gelaat. Herfst- en zomertypes houden dit beter voor een echt vrijetijdsmoment

Tip: Voor een complete harmonie hou je je beter aan de regels van je kleurtype.

Een bruine broek combineren met lichte kleuren

Tip: Een belangrijke regel om slanker te tonen is onderaan donker en bovenaan licht gekleed gaan.

De aandacht wordt naar boven getrokken door de lichte kleur en zo krijg je automatisch een liftend effect. Je toont slanker en groter.

Draag je licht onderaan en donker bovenaan? Dan trekt het donker je naar beneden en toon je zwaarder dan je bent.

Tip: Je mag vrij je kleuren van je bovenkleding kiezen. Wel hou je best rekening met je kleurtype. 

Zomer- en wintertypes nemen roze, blauw of groene tinten die lichter zijn en blauw in het mengproces hebben. Lentetypes kunnen zich uitleven met oranje, lentegroen, rood oranje, turkoois, … Herfsttypes kiezen dan weer beter voor oker, camel, abrikoos, licht petrolblauw, roestrood, … Er zijn mogelijkheden genoeg! 

Kan je een bruine broek combineren met bovenstukken in dezelfde kleur? 

Als herfsttype kan je volledig in het bruin gekleed gaan. 

Voor andere kleurtypes is het geen goed idee omdat het je snel veroudert. Volledig in het bruin toon je dan een beeld dat niet helemaal overeenkomt met jezelf. Het veilige aspect van de kleur kan dan al snel als beklemmend en belemmerend overkomen.

Je kan beter de andere intrinsieke eigenschappen van je innerlijke krachten naar voor brengen door andere kleuren te gebruiken. Als lente-, zomer- of wintertype snak je naar andere kleuren.

Tip: Wanneer je een bruine broek toch combineert met een bruin bovenstuk, hoeven de kleuren niet 100% hetzelfde te zijn. De kleuren moeten gewoon in lijn liggen, meer niet. 

Dezelfde kleur in een katoenkwaliteit in je broek is bovendien ook altijd anders in een wollen kwaliteit in je pull. Helemaal dezelfde kleur is dus niet nodig en in de praktijk ook bijna onvindbaar.

Ga je voor een outfit in gelijkaardige kleuren? Dan is dit altijd een uitstekende manier om slanker en groter te tonen. Het verlengt je en daardoor krijg je een liftend effect.

Herhaal de bruine tint in je accessoires 

De bruine tint herhaal je altijd best in je accessoires om een mooi liftend effect te krijgen. Zo verbind je de broek met het accessoire aan het gelaat en toon je slanker.

Kies je accessoire(s) met aandacht. Je komt al snel bij houten, etnische of natuurlijke accessoires uit. Je voelt intuïtief aan dat die het juiste van het aardse beeld naar voren brengen.

Als je erin slaagt de sfeer en het beeld van je bruine broek te versterken, kom je echt sterk en eenduidig naar voor. Ga dus voor natuurlijke elementen zoals hout, koper, edelstenen of etnische materialen. 

De ideale schoenen bij een bruine broek

Felle, opvallende schoenen bij bruin is niet het best plan. Het is best in dezelfde setting te blijven. Er zijn namelijk schoenen in natuurleder, stoffen espadrilles of andere natuurmaterialen. Die zijn erg geschikt om het beeld dat je neerzet verder uit te diepen. 

Laklederen glitterschoenen in felle kleuren kan je beter vermijden. Net zoals donkere schoenen. Als je voor een lichtere bruine broek gaat, trek je daarmee het silhouet naar beneden.

Met zeer lichte schoenen trek je dan weer de aandacht naar je schoenen in plaats van naar je gelaat. Je kiest dus beter voor schoenen met een kleur die in lijn ligt met je broek.

Schoenen met hoge hakken suggereren bovendien een geklede gelegenheid en matchen niet met het beeld van een bruine broek. Deze laat je dus ook beter links liggen. 

Besluit

Als kleur- en stijlconsulente weet ik als geen ander wat er mooi combineert met een bruine broek. Ik hou ook steeds rekening met het totale beeld dat je neerzet met je outfit. Het moet kloppen met dat wat je wil vertellen en hoe jij als persoon naar voor wil komen. 

Als broekenspecialist zoek ik bovendien ook de ideale broek voor je uit. Daarbij kijk ik naar de ideale pasvorm en de perfecte pijpbreedte voor jouw lichaamsvorm. Zo zorg ik ervoor dat je stralend bij me naar buiten stapt! Kom dus gerust langs bij mij in de zaak, dan zoek ik met veel plezier de beste broek voor je uit.