fbpx

Hoe draag en combineer je een groene broek? (stijladvies)

A young woman with blond hair in green pants take a photo on phone. Lucky face looking away

Twijfel je om een groene broek te kopen? Dan ben je niet de enige! Veel mensen hebben twijfels over een groene broek omdat het volgens hen niet zo’n gemakkelijke kleur is om te combineren. Zo zit je misschien met vragen zoals: zijn er bepaalde groenen die iedereen kan dragen? Of zijn deze afhankelijk van je kleurtype? En welke tinten groen slanken af of verdikken? 

Met een groene broek geef je net weer dat je ietsje verder wilt gaan bij je kleurkeuze. Het is eens wat anders dan het traditionele zwart, blauw, grijs of bruin. Het combineren van groen wordt dan ook onterecht als lastig ervaren. Daarom geef ik je hier graag een aantal tips over hoe je een groene broek het beste kan dragen! 

Welke soorten groen zijn er en met welke soort toon je slanker?

Er zijn warme en koele kleuren groen. Geen nood als je niet direct de juiste keuze maakt. Het is niet zo dat warme kleurtypes enkel warm groen mogen dragen en koele kleurtypes enkel voor koel groen mogen kiezen. Een groene broek draag je namelijk ver van het gelaat en dan kan je jezelf wat meer vrijheid veroorloven op het gebied van kleurkeuze.

Het is natuurlijk wel zo dat een warm groen leuker staat met andere warme kleuren, maar dit is geen must. Het koele groen mag je zeker ook met warme bovenstukken combineren en omgekeerd.

Toch is er nog een ander interessant effect bij de keuze van het juiste groen. Met het ene groen toon je namelijk veel slanker dan met het andere.

De manier waarop een kleur gemengd is met andere kleuren, bepaalt of een kleur koel of warm is. Je komt maar zelden een 100% ‘pure’ kleur tegen. Er is altijd wel een andere kleur mee vermengd. Dit kan wit of zwart zijn, maar natuurlijk ook een andere kleur. Het is dan ook die kleur die bepaalt of het groen koel of warm is.

Koel groen 

Een koel groen is een groen waarbij er blauw toegevoegd werd. Het gaat dus niet enkel om het herkennen van groen als kleur, maar het is minstens even belangrijk om te zien of er blauw in het mengproces toegevoegd werd. Zo zijn flessengroen of het zachte muntgroen beide een koel groen met een blauwe ondertoon.

Koele kleuren hebben de neiging om minder op te vallen. Een oppervlakte in een koel groen toont daarom altijd kleiner dan in een warm groen. Met een koel groen zal je dus slanker tonen.

Warm groen 

Bij een warm groen werd er geel toegevoegd. Goede voorbeelden van warm groen zijn mosgroen, kakigroen of het heldere warme lentegroen.

Warme kleuren hebben dan weer de neiging naar voor te komen. Wanneer je ze naast een koele kleur legt, zullen ze er vanzelf uitspringen. Bovendien toont een oppervlakte groter in een warme kleur dan in een koele kleur. Vandaar dat een warm groene broek je optisch zwaarder doet tonen. 

Wat doet een groene broek voor je imago

Groen staat voor (her)geboorte, groei en nieuwe ontwikkeling. Je denkt automatisch aan frisheid en harmonie

Groen staat ook voor liefde voor de natuur. Het is een kleur die samen met blauw dominant is in de natuur. Het oog is gewend om groen en blauw te zien. Het heeft een bepaalde geneeskundige kracht. 

Het is niet alleen rustgevend zoals blauw, maar ook helend. Het is dan ook een uitstekend alternatief voor blauw. Blauw toont namelijk eerder als verfrissend, terwijl groen ook nog eens herstellend en revaliderend overkomt.

Het is bovendien ook een ideale kleur om een ecologisch gevoel te geven. In een meeting over duurzaamheid is groen dragen zeker een goede keuze. 

Groen is dan ook de ideale kleur voor natuurliefhebbers. Veel sportieve outfits komen dan ook in het bruin of in het groen. Het is een perfecte kleur voor een cargobroek of een wandelbroek.

Een groene broek zorgt ook al snel voor een sportief imago. Kan een groene broek dan enkel sportief gedragen worden? Neen hoor! Er zijn groene kleuren die prima zwart of donkerblauw kunnen vervangen. 

Hoe warmer het groen, hoe sportiever het oogt. Hoe koeler het groen, hoe gemakkelijker je het groen op een geklede manier kan dragen.

Groen geeft daarnaast ook een gevoel van veiligheid. Het is bijvoorbeeld een veilige kleur in het verkeer en het geeft ook een geluksgevoel. Denk maar aan een klavertje vier.

Met groen toon je betrouwbaar en vasthoudend, maar ook onafhankelijk. Donkergroen geeft dan ook een sterk leiderschapsbeeld met veel gezag en autoriteit. Je doet het zelf, alleen. Met groen ben je een leider die van zichzelf in evenwicht is en die zichzelf constant hernieuwt. Je creëert een eigen stabiliteit en je hebt anderen hier niet voor nodig. Je bent een persoon die constant en sterk is zonder regels van buitenaf. Je hernieuwt jezelf wanneer nodig.

Wanneer je dit vergelijkt met blauw, krijg je weer een heel ander effect. Met blauw ben je gehoorzaam en respecteer je de regels die van buitenaf opgelegd worden. 

Hoe combineer je een groene broek?

Een groene broek combineren met basiskleuren

Een broek in een krachtig helder groen trekt de aandacht naar zich toe. Het is een kledingstuk dat op zichzelf staat. Combineer een opvallende groene broek dus met zachte, neutrale kleuren zoals roze, licht blauw, turkooispastel, wit of ecru. De groene broek komt zo helemaal naar voor.

Een groene broek met bruin combineren

Ga je voor groen met bruin? Dat is zeker mogelijk, maar zo kom je sportief voor de dag. Deze combinatie draag je dus beter niet voor een geklede gelegenheid. 

Zeker voor een herfsttype in een sportieve setting is dit super knap! 

Ben je geen herfsttype? Dan is de kans groot dat je met deze combinatie ouder zal tonen dan je bent. 

Een groene broek combineren met felle kleuren

Combineer je een groene broek met felle kleuren? Dan moet je toch opletten wat je ermee doet. Wanneer het groen van de broek te opvallend is, zal het al snel teveel van het goede worden. 

Combineer je helder groen met fel geel? Dit kan zeker, maar dan moet je wel een persoonlijkheid hebben die deze combinatie aankan. Je zal namelijk écht wel gezien worden.

Het lukraak combineren van kleuren is een kleur-tegen-kleur contrast. Je komt er super vrolijk en blij mee tevoorschijn. Ideaal voor een vrije zomerse dag waarbij het allemaal wat vrolijker en blijer mag zijn. Voor een ernstige of zakelijke situatie raden we dit dan weer sterk af.

Tip: met een broek in zacht groen mag je natuurlijk wel voor een opvallende kleur bovenaan kiezen.

Een groene broek combineren met lichte kleuren

Combineer je donker groen met lichte kleuren, dan krijg je een licht/donker contrast. Dit contrast geeft je autoriteit en zeggenschap. Je geeft weer dat je inzicht hebt op de volledige zaak. Men kan erop vertrouwen dat jij weet waar het om draait.

Het is niet voor niets dat veel uniformen licht/donker combinaties zijn!

Een groene broek combineren met groen 

Een lichtgroen is voor zomertypes een ideale afwisseling met het blauw. Zomertypes hebben de neiging veel te veel blauw te dragen, maar ze staan ook beeldig met een licht of zacht koel groen.

Groen mag je dus zeker met een ander lichter of donkerder groen combineren. Vooral voor zomertypes is dit een schitterende combinatie. Het geeft hun zachtheid en gevoel voor nuance weer. 

Het is bovendien stijlvol en ideaal voor een zakelijke gelegenheid. Het geeft je bereidheid tot samenwerken met anderen weer. 

Wil je liever als een leider overkomen? Dan is een licht/donker combinatie beter geschikt.

Kan je een groene broek met rood combineren? 

De combinatie van groen en rood roept vaak een instant kerstgevoel op. Het spreekt dus voor zich dat je deze combinatie dus beter vermijdt in een professionele look. 

Groen met rood is echt een no-go kleurcombinatie, tenzij je uitgenodigd bent op een kerstfeest bij oma.

Rood met groen is bovendien een complementair contrast. Bij dit contrast liggen de kleuren dus recht tegenover elkaar in de kleurcirkel. Ze hebben de eigenschap elkaar te versterken.

Rood en groen worden dus helderder en krachtiger wanneer je ze combineert. 

Lentetypes en herfsttypes hebben vaak koper of ros haar. Door groen te dragen gaat hun haar nog roder tonen. Dit is voor hun een fantastische combinatie.

Omgekeerd geldt het ook. Heb je veel te veel roodheid in je gelaat? Dan gaat dit door het groen nog feller tonen.

Vandaar dat je deze kleurcombinatie met Kerstmis veel ziet. Omdat dit de donkerste dagen van het jaar zijn, haal je groen in huis onder de vorm van kerstdecoratie of een kerstboom. Deze worden dan vaak gecombineerd met traditioneel rood. Daardoor gaat het groen opleven en zal het rood nog krachtiger tonen in combinatie met groen.

Dit is ook de reden waarom de slager groene decoratie gebruikt. Door de groene peterselie toont het rode vlees namelijk nog roder.

Tip: is rood/groen de enige complementaire combinatie? Neen hoor! Er zijn ook nog blauw/oranje en paars/geel. Ook die kleuren versterken elkaar wanneer je ze met elkaar combineert.

Welke schoenen combineer je met een groene broek?

Bij een lichtgroene broek draag je beter geen donkere of zwarte schoenen. Zo trek je namelijk je hele silhouet naar beneden.

Kies bovendien voor lederen schoenen of laarzen in een natuurkleur bij een groene broek in een sportieve look. In de zomer zijn sneakers en instappers een comfortabele en stijlvolle keuze. 

Hoe toon je groter en slanker met een groene broek?

Met groen en wit kan je niet veel fout doen. Het is een opfrissing van het geheel en je groene broek komt zo mooi tot zijn recht. Je trekt de aandacht naar boven en zo toon je automatisch slanker.

Ook met een zwart bovenstuk ben je mooi gekleed. Je kiest echter beter geen zwart aan de bovenkant en lichtgroen onderaan. Het zwart zal je dan optisch naar beneden duwen, waardoor je zwaarder en kleiner toont dan je bent.

Ga in dat geval ook zeker niet voor een 7/8 of cropped lengte, want dan toon je opnieuw zeer klein en zwaar

Combineer altijd een groen accessoire aan het gelaat in ongeveer dezelfde kleur als je broek. Zo maak je een optische verbinding tussen je broek en het accessoire en krijg je een verticaal liftend effect. 

Besluit

Als kleur- en stijlconsulente weet ik als geen ander wat er mooi combineert met een groene broek. Als broekenspecialist zoek ik bovendien de ideale broek voor jou. Zo heb je een broek die je als gegoten zit en je als een echte professional kan combineren! 

Wil jij ook graag een mooie groene broek die perfect bij jouw eigen stijl en figuur aansluit? Kom dan zeker eens langs bij mij in de zaak. Ik zorg ervoor dat jij met de ideale groene broek naar huis vertrekt!