fbpx

Hoe draag je een korte broek? (stijladvies)

korte broek

De lente is aangebroken, tijd om je lange broeken in te wisselen voor een korter exemplaar. Een short is echter nog iets te voorbarig met dit wisselende weer. Korte enkelbroeken zijn dan de gulden middenweg!

Korte broeken zijn tegenwoordig erg populair, maar ze zijn niet altijd de meest eenvoudige kledingstukken om te dragen en te combineren. Je lijkt er namelijk al snel wat dikker en korter in. Althans, als je de broek verkeerd draagt. Toch zijn er manieren om een korte broek te dragen en toch stijlvol en slank gekleed te gaan. Je leest er hier alles over.

Wat is het verschil tussen een capri, 6/8 of 7/8 broek?

Fabrikanten vermelden de lengte van de broek mee op het etiket. Toch mag je hier alleen niet op verder gaan. De lengte van je broek is namelijk een relatief begrip. De lengte valt vaak helemaal anders uit door de verhouding met je eigen lichaamslengte. Ben je eerder klein van gestalte? Dan is een 7/8 broek al gauw een lange broek. Ben je eerder groot? Dan is een 6/8 lengte voor jouw vaak een capri lengte.

Passen met het juiste broekenadvies is dus de boodschap. In principe is het verschil tussen de verschillende lengtes slechts een klein stukje stof, maar het resultaat is toch vaak een totaal verschillende look. Zo is niet elke korte broek geschikt om op kantoor te dragen en is een 7/8 broek dan weer te warm op een tropische bestemming.  

Bijkomend is het belangrijk om niet alleen op de lengte, maar ook op de kwaliteit te letten. Hoe korter de broek hoe dunner de kwaliteit moet zijn. Een capri broek draag je namelijk in volle zomer. Als de kwaliteit dan zwaar is, is het puffen geblazen. Een 7/8 broek daarentegen draag je ook op een frisse lentedag. Op zo’n dag kan je ook gerust een denim of andere zwaardere kwaliteit dragen.

Het afknippen van een lange broek op 7/8 of 6/8 lengte kan je doen, maar dat is niet ideaal. Een 7/8, 6/8 of capri broek heeft vaak een aparte afwerking aan de zoom. Die heb je niet als je de broek gewoon afknipt. Een leuk splitje kan in een kortere lengte niet opnieuw gemaakt worden omdat de stof voor een beleg ontbreekt. Je krijgt dan een surrogaat afwerking die nooit meer zo leuk is als het origineel.

Een skinny lange broek afknippen, raden we ook eerder af. De pijpen zijn te smal en dat oogt niet voor een korte broek. Korte broeken moeten eigenlijk wat losser zitten en een tikkeltje breder zijn van pijp. 

Ben je aan de kleine kant? Dan is een 7/8 broek dikwijls precies van lengte voor een lange broek. Toch kan je dat beter niet doen. Het model en de snit is anders en het valt vaak op dat er iets niet klopt.

Een zeer aanpassende pijp is ook veel te warm. Zomerbroeken en zeker korte broeken draag je als het buiten zeer goed weer is. Ze moeten wat losser zitten als je niet omver wilt vallen van de warmte.

Wat is een broek in kuitlengte?

Een broek in kuitlengte gaat – zoals het woord het zelf zegt – tot aan je kuiten. Ze is dus een tikkeltje korter dan een lange broek. In feite is het een lange broek die wat korter uitgevallen is en vervangt het de lange broeklengte bij smalle broekspijpen. Die zijn hoe langer hoe smaller geworden. Als je dan de broek lang draagt, valt de broek niet mooi vooraan op de voet. Je krijgt er rimpelvorming. Het is dan veel eleganter om de broek wat korter te dragen. Deze nieuwe lengte is een variant op de lange lengte en kan je gewoon gekleed, maar evengoed sportief dragen.

Wat is een 7/8ste broek? 

Een 7/8ste broek komt een beetje hoger dan je enkels. Het is een leuke broek die je zowel wat gekleder, maar toch ook sportief kan dragen. Voor een zeer geklede gelegenheid is deze lengte echter niet geschikt. 

Deze lengte draag je met een sneaker met een kousje dat net over de rand komt piepen of gewoon met een open schoen of instappers. Geklede schoenen staan dan weer niet mooi onder deze lengte. 

Wat is een 6/8ste of 3/4de broek? 

Een driekwartbroek of een 6/8ste broek is een beetje korter dan een 7/8 broek maar langer dan een capri broek. Ze komt halverwege het onderbeen. Het is een lengte die je draagt als het buiten al wat warmer is. Ideaal voor een zomerse look.

Deze lengte is nog sportiever dan een 7/8ste lengte. Deze broek draag je met een sneaker, open schoenen of instappers. Deze lengte is niet geschikt voor een kantooromgeving en draag je daarom beter niet gekleed.

Wat is een capri broek? 

Een capri is tot onder de knie. Deze broek is onmisbaar in de zomer en neem je ook best mee in je koffer naar een zuiderse bestemming.

Gezien de korte lengte is het best een dunne stof te kiezen. Je draagt deze broek bij zeer goed weer en dan is een dunne soepele kwaliteit nog leuker om dragen. Het spreekt voor zich dat je deze broek niet draagt in een zakelijke of geklede omgeving.

Hoe draag je deze kortere broeken nu net? 

# 1 Bovenkleding in een lichte kleur

Met een korte broek toon je kleiner en zwaarder. Hierover moeten we niet flauw doen. Toch zijn er tips om dit effect wat te verdoezelen. De meeste korte broeken komen in een lichte kleur omdat dit nu eenmaal beter hoort bij een zomerse look. Bovendien is een donkere kleur altijd warmer. Donkere kleuren absorberen het licht en weerkaatsen het niet. Met een donkere broek heb je het dus altijd warmer.

Draag bij een lichte broek daarom zeker geen donker bovenstuk. Een donkere kleur bovenaan drukt je silhouet naar beneden. Daardoor toon je zwaarder en kleiner. Kies dus voor een bovenstuk in lichte kleuren. Zo trek je de lijn door naar boven en krijg je een liftend effect.

#2 Kort bovenstuk

korte broek combineren

Wil je graag langer en slanker tonen, dan kies je best voor een kort bovenstuk. Stop bijvoorbeeld je T-shirt in je broek voor een bloezend effect of stop een stukje zoom in één van je broekzakken. Zo krijg je ook een bloezend effect en verlies je toch niet overal de lengte om je onderlichaam en buikje te bedekken. Je krijgt een schuine zoomlijn en dat toont altijd slanker dan een horizontale zoomlijn.

#3 Pas de regel van 3 delen toe

silhouet korte broek

Wanneer je jouw silhouet in 2 delen verdeelt, dan krijg je een veel te lang bovenstuk. Bijkomend tonen je benen nog eens korter wanneer je dit combineert met een korte broek. Elegant kan je dit dus niet echt noemen. 

Dit kan je gemakkelijk oplossen door je silhouet in 3 delen te verdelen. Daarbij zijn er twee mogelijkheden. Ofwel een kort bovenstuk met een langer deel eronder. Ondanks de korte broek zullen je benen en je totale lichaam zo toch groter tonen. 

Ofwel draag je bovenaan een kort bovenstuk met lang bovenstuk erover. Zo toont je silhouet nog altijd groter en slanker dan het eerste silhouet links. Het oogt bovendien ook elegant en gesofisticeerd.

#4 Een kleine print of een strepen print

prints korte broek

Met een grote print toon je altijd zwaarder. Kies dus eerder voor een fijne print of voor verticale strepen. Herhaal hierbij de kleur van de print in je bovenstuk. Lukt dat niet? Herhaal dan de kleur van de print in je accessoires. Je oog verbindt de kleur van de print met de kleur van je bovenstuk en je accessoires. Daardoor krijg je vanzelf een verticaal liftend effect.

#5 Pijplengte boven of onder zwaarste deel

pijplengte korte broek

Een voorwerp verticaal of horizontaal doorsnijden? Het geeft een gigantisch verschil. Verdeel je het horizontaal? Dan zal het kleiner en breder tonen. Verdeel je het verticaal? Dan zal het langer en smaller tonen. 

Dit is een eenvoudige redenering die we kunnen doortrekken naar de lengte van onze broeken. Zo laat je de broek best niet tot op het breedste punt van jouw kuiten komen, maar net erboven of net eronder. 

#6 Een tapered leg is slanker dan een flared leg

tapered leg

Een tapered leg broek die bovenaan breder en onderaan smaller is, maakt altijd dat je langer en slanker toont. Zo krijg je namelijk het effect van een wortelpijp waarbij je oog automatisch naar omhoog wordt getrokken.

Bij een flared leg daarentegen zijn de pijpen onderaan breed. Je krijgt dan een neerwaarts effect en je toont kleiner. Ook hier kan je een nuance aanbrengen. Ben je zwaarder op je heupen en billen? Dan tonen die in verhouding slanker ten opzichte van je brede pijpen.  Hoe breder je pijpen, hoe slanker je heupen en billen dus tonen. 

Wat als je zware heupen en billen hebt en ook klein bent? Dan is een rechte pijp sowieso een betere keuze dan een skinny pijp. Zo geniet van je van de beide voordelen. 

#7 Bootcut voor zware enkels

breedte pijpen voor enkels

Nog een voordeel van een bootcut broekspijp is dat je onderbenen in verhouding slanker tonen. Ook hier geldt de regel van de proportie. Met skinny pijpen tonen je onderbenen altijd zwaarder.

#8 Schoenen met een hak

schoenen met een hak combineren met broek

Met schoenen met een hak toon je groter, slanker en eleganter. Dit effect geldt zeker als je een bootcut broek draagt. Dan is een schoen met een hak een zeer groot voordeel om toch groter te tonen.

#9 Stem de kleur van je kousen af

kousen combineren met broek

Bij een korte broek draag je een sneaker met een kort kousje. Toch is het ook mogelijk gewone sokken te dragen. Het is een leuke manier om ermee te showen en het is zoveel warmer op een frisse lentedag. Kies kousen waarbij de kleur min of meer in lijn ligt met de kleur van je broek. Anders gaat de aandacht naar beneden naar je voeten. Dit terwijl de aandacht toch best naar je gelaat zou gaan.

#10 Match de kleur van je bovenkleding en accessoires met je kousen

accessoires combineren met broek

Kies je toch voor een opvallende kleur kousen? Herhaal die kleur dan in je bovenkleding of in je accessoires. Zo maakt het oog een verbinding tussen de kleur van je kousen en van je bovenstuk of accessoire. Daardoor krijg je een verticaal liftend effect.

#11  Kleur van je schoenen

schoenen combineren met broek

Net zoals bij de sokken, stem de kleur van je schoenen ook best af op de kleur van je broek. Zodoende leg je ook hier niet de focus op de onderkant van je lichaam. Kies je toch liever voor een opvallende kleur? Herhaal die dan zeker in je bovenstuk of in een accessoire. Zo krijg je toch weer een verticaal liftend effect.

Besluit  

Een korte broek kiezen is niet zo eenvoudig. Het gaat niet alleen om de lengte maar ook om de look, de kwaliteit en de stijl. Bovendien is er altijd bijkomend advies nodig om niet zwaarder en kleiner te tonen dan je bent. 

Ik ben broekenspecialist en hulp om de juiste broek te kiezen en slank te tonen, bekom je in mijn zaak. Met veel plezier help ik je op weg naar een garderobe die veelbelovend is voor een schitterende zomer!