fbpx

Trend: zo combineer je wijde broeken (tips & advies)

Stylish brunette girl dressed in a striped blouse, red wide pants and a red cap poses in the city

Skinny jeansbroeken waren vroeger razend populair, maar verdwijnen ondertussen stilaan uit het straatbeeld. Volgens de nieuwste trends zitten onze broeken veel ruimer en wijder rond het lichaam. Extra brede broeken met wijde pijpen zijn momenteel enorm populair. Ze werden dikwijls gedragen in de jaren 90 en maken nu dus een regelrechte comeback. Toch moet je opletten bij het dragen van een wijde broek. Je wilt er namelijk niet als een hobbezak uitzien. Daarom lees je hier hoe je deze populaire trend elegant kan dragen. 

Een bootcut broek

Wat is een bootcut broek? 

Een bootcut broek is wijd, maar niet overal. Ze is nog altijd aanpassend aan heupen, billen en bovenbenen. Het is pas vanaf de knieën dat de pijpen breder worden. 

Je mag gerust overdrijven in de breedte. Hoe breder hoe leuker!

Bootcut broek

Hoe draag je een bootcut broek?

Een bootcut broek maakt je kleiner en zwaarder. Eerst en vooral kies je ze dus best in een donkere kleur. Draag hierbij dan een licht bovenstuk. Lichte kleuren trekken namelijk de aandacht en zo krijg je vanzelf een liftend effect. 

Kies je toch een broek in een lichte kleur? Draag dan geen donker, maar een licht bovenstuk. Met een donker bovenstuk wordt je silhouet naar beneden gedrukt.

Mag je kiezen voor een print? Zeker wel! Maar overdrijf niet en kies voor een fijne print. Een streepje is bijvoorbeeld altijd leuk. Een opvallende, grote bloemenprint laat je beter links liggen als je wat kleiner van gestalte bent. Die is vooral leuk voor grote dames met zeer lange benen. 

Kies ook zeker enkele leuke accessoires. Die trekken de aandacht naar omhoog en geven je een liftend effect. Met accessoires toon je bovendien verzorgd en dit vertaalt zich automatisch in je uitstraling. 

Door je accessoires in de kleur van de print van je broek te kiezen, maak je optisch een verbinding. Door deze verticale verbinding toon je opnieuw slanker en groter.

hoe combineer ik een bootcut broek

Schoenen in een opvallende kleur trekken opnieuw de aandacht naar beneden. Je draagt dus beter schoenen die in lijn zijn met de kleur van je broek. Donkere schoenen in combinatie met een lichtere broek verzwaren je silhouet dan weer en draag je dus beter niet.

Omdat de bootcut pijp echt heel breed is, mag je de broek zeer lang dragen. Tot op enkele centimeters van de grond. Zo krijg je ellenlange benen. Het enige nadeel hiervan, is dat je zo je schoenen niet meer ziet. Vandaar dat er nu opnieuw schoenen met een punt zijn. Die komen dan wel tevoorschijn van onder je broek. Ook schoenen met een dikkere zool combineren mooi met een bootcut broek. Bovendien krijg je zo ook weer langere benen. 

Een win-winsituatie dus! 

Een flared broek

Wat is een flared broek? 

Het verschil tussen een bootcut broek en een flared broek zit ‘m in de lengte. Een flared broek is exact hetzelfde als een bootcut broek, maar dan met een kortere lengte. Zo krijg je de enkels en een stuk van de kuiten te zien.  

wat is een flared broek

Hoe draag je een flared broek?

Je draagt deze broek praktisch op dezelfde manier als de bootcut broek. De korte lengte zorgt daarentegen wel voor een apart effect. Daar hou je dus best rekening mee.  

Heb je zware onderbenen, enkels en kuiten? Let er dan op dat de zoom niet op het zwaarste punt van je onderbenen valt. Wanneer je een vorm verticaal doorsnijdt, toont die vorm smaller en langer. Maak je daarentegen een horizontale doorsnede van dezelfde vorm? Dan toont die korter en breder. 

Volgens dit principe is de lengte van een broek dus van groot belang.

Een flared broek kan je mooi combineren met enkellaarsjes. Komt er dan een stukje huid tevoorschijn? Dat is helemaal niet erg. 

Een sneaker – met een kort kousje dat net over de rand komt piepen – geeft je dan weer een sportieve look. In de zomer kan je kiezen voor sandalen of instappers. 

hoe draag je een flared broek

In principe toon je kleiner met een korte broek. Voor de broeken met brede pijpen lijkt dit echter niet op te gaan. Iemand met een korte lichaamslengte toont namelijk pittiger met een broek in kuitlengte. Een broek met brede pijpen tot op de grond, lijkt je nog meer naar beneden te trekken. 

Een flared broek mag door die reden ook gerust een ietwat zwaardere print hebben. Deze zal je niet verder verkleinen. 

Schoenen met een hak zijn altijd beter dan platte schoenen. Kies ook zeker niet voor fel gekleurde schoenen of schoenen met extra riempjes rond de enkels. Deze verkleinen je alleen nog maar meer.

Een boyfriend jeans

Wat is een boyfriend jeans? 

Een boyfriend jeans is een broek die in feite gemaakt is voor een man. Een tijd geleden begonnen Hollywood-sterren echter de jeans van hun vriendje te dragen en zo werd er een nieuwe trend geboren. 

Het verschil tussen de boyfriend en de wide leg of de bootcut is de plaats van de breedte. De boyfriend broek is enkel breed op het onderlichaam. De pijpen daarentegen blijven smal. Ook zit de broek een tikkeltje lager in de taille en worden de pijpen onderaan gewoon omgeplooid.

wat is een boyfriend jeans

Hoe draag je een boyfriend jeans?

De boyfriend jeans is een zeer casual broek die sportief oogt. Dikwijls gescheurd of in vintage look. 

Het oogt modieus nonchalant en ontspannen.

Het is een broek die breed zit op heupen en billen, en smal naar onder toe is. Hierdoor krijg je het effect van een wortelpijp: een liftend effect waarmee je slanker en groter toont

Het is een fabeltje dat je je onderlichaam moet insnoeren in een skinny jeans om slank te tonen. Wat extra breedte is vaak veel stijlvoller.

Het dragen van een broekriem is geen overbodige luxe voor deze jeans die wat lager zit. De riem voorkomt dat deze afzakt. Bovendien creëer of accentueer je hierdoor ook je taille. 

hoe draag je een boyfriend jeans

Soms heeft de omgeplooide boord een opvallende kleur. Voor een verlengend effect is het beter om een boord te kiezen in een minder opvallende kleur of een kleur die helemaal in lijn is met de kleur van je broek. Hoe breder de boord, hoe meer het verkleinend effect. Een smalle boord is dus altijd beter dan een brede boord.

Dames met ronde vormen komen prima weg met deze jeans. Maar in feite is iedereen knap met deze broek!

Het is niet omdat de boyfriend sportief oogt dat je ze niet gekleed kan dragen. Met een witte bloes, een blazer en een leuke pump ben je helemaal kantoor-proof.

Anderzijds geeft de boyfriend jeans je ook een stoere look. Wanneer je hier zachte, romantische elementen aan toevoegt, krijg je een speelse en aparte look. Combineer hier ook gerust een opvallende ring, een sjaal, een paar oorbellen, … Zo creëer je een leuke spanning in je look. 

Je mag er zijn hoor!

Een wide leg broek

Wat is een wide leg broek? 

Met een wide leg broek of een palazzo broek heb je echt de breedste broek uit het assortiment. Het verschil tussen een wide leg broek en een bootcut broek is opnieuw de plaats van de breedte. Een bootcut is enkel breed vanaf de knieën. Een wide leg broek is echt overal breed. Het is één rechte lijn naar beneden. Je komt ze ook tegen met bandplooien en dan is ze zelfs nog wijder.

Het hoeft geen betoog dat deze broek zeer comfortabel is. Nergens is er een knelling en ze geeft mee met elke beweging. Je kiest deze broek ook best in een soepele, niet te zware stof. Zo valt deze mooi rond je lichaam. 

Ook de taille is dikwijls extra hoog. Je hebt dus zeer veel broekoppervlakte. Iets waar je best rekening mee houdt bij de styling. 

wat is een wide leg broek

Hoe draag je een wide leg broek?

Door de extra breedte op de broek en de lange lengte, creëer je best een tegeneffect. Geen lang en wijd bovenstuk dus. 

“Less is more” in deze look. 

Een kort, aanpassend en effen bovenstuk is ideaal. Met een bovenstuk met een knopenrij bereik je bovendien een verticaal effect in je silhouet. 

Het oogt leuk om een knoop vooraan in de zoom van je t-shirt maken. Of stop vooraan één deeltje van de zoom van je bloes of T-shirt in de zak van je broek. Zo krijg je schuine lijnen die de horizontale breedte doorbreken.

Ga voor accessoires, maar overdrijf niet. De broek is opvallend en gaat met alle aandacht lopen. Wanneer je dan veel accessoires draagt, kan het allemaal wat teveel worden. Een accessoire is wel ideaal om de aandacht naar boven te trekken.

Let op met een wide leg met opvallende prints en kleuren. Een wide leg is sowieso al een statement piece. Gooi je daarbij nog een opvallende print in de mix, dan wordt het totaalplaatje vaak wat te overweldigend. 

hoe draag je een wide leg broek

Een wide leg draag je zeer lang tot op enkele centimeters van de grond. Een fijne platte schoen verdwijnt helemaal onder de broek en is geen goed idee. Ook schoenen in opvallende kleuren zijn ook hier geen goede zaak. Een sneaker, liefst met een dikke zool, of een schoen met zware hak en plateau voor extra lengte doet het altijd goed. Natuurlijk kunnen schoenen met een smalle punt ook altijd. 

Een culotte broek

Wat is een culotte? 

Het verschil tussen een culotte broek en een wide leg broek is dat deze eerste veel korter is. Een culotte broek vind je met of zonder een ingestreken plooi. Ze komt in tricot of een zeer soepele stof en in de zomer zie je deze broek vaak in soepel linnen.

wat is een culotte

Hoe draag je een culotte broek?

De ingestreken plooi heeft alleen maar voordelen. Ze verdeelt het onderlichaam verticaal en dat is exact wat je nodig hebt om slanker te tonen. De brede pijpen tonen zo ook minder breed. De culotte broek is korter van lengte en ze mag dus niet eindigen op het zwaarste punt van je onderbenen.

In principe is een lange broek slanker dan een korte broek, maar ook in dit geval is een wide leg voor een kleine, zwaardere dame toch wel heel veel broek en wordt dit echt overheersend in het totaalbeeld. 

Een culotte oogt pittiger en leuker als je klein bent. 

Combineer deze met korte laarzen in de winter, een sneaker met kort kousje, een schoen met zware hak of een zomerse instapper.

hoe draag je een culotte broek

Besluit  

De mode schreef tot voor kort vooral skinny broeken voor. Deze broeken blijven er zeker, maar we kunnen niet meer omheen de nieuwste trend met wijde broeken

Met een skinny broek toon je automatisch wat slanker en groter. Met wijde broeken is dit echter niet het geval. Het extra advies en de professionele aanpak van een broekenspecialist is dan zeker geen overbodige luxe! 

Laat dat nu ook net hetgeen zijn dat je bij mij in de zaak krijgt. Ik heb een breed assortiment van skinny en wijde broeken, en als stijlconsulent weet ik dus exact wat nodig is om mooi met deze nieuwe trend weg te komen!