fbpx

Hoe kies je de ideale broek voor jouw figuur? (stijlgids)

attractive young woman walking in autumn wearing jacket

Met de winter voor de deur is een lange broek weer helemaal aan de orde, maar welke broek past nu het beste bij jouw figuur? Waar moet je nu juist allemaal rekening mee houden? 

Niet iedereen heeft immers dezelfde lichaamsvorm. Een broek die leuk staat voor je vriendin kan voor jou helemaal fout zijn. Dit hangt dan ook volledig af van je figuurtype.

In deze blog geef ik je daarom meer uitleg over de ideale broeken voor verschillende lichaamsvormen. Ik geef je daarbij enkele do’s en dont’s mee, zo vind je zeker de ideale broek voor jou!

#1 Y-vorm of omgekeerde driehoek (brede schouders)

Een Y-silhouet heeft een zwaar bovenlichaam ten opzichte van het onderlichaam. Bovendien worden ze gekenmerkt door brede, hoekige schouders, weinig taille en slanke benen. 

Bij deze lichaamsvorm zet je dus best je slanke benen in de verf en camoufleer je jouw brede bovenlichaam. Je mag dus onderaan meer volume creëren om je bovenlichaam in proportie te brengen.

y-type met brede schouders

Do

Er is een algemene regel die eenvoudig toe te passen is: met donkere kleuren verdwijn je naar achter en toon je slanker. Lichte kleuren komen dan weer naar je toe en toon je zwaarder mee.

Wetende dat je bovenlichaam in verhouding breed is ten opzichte van je onderlichaam, weet je nu wat je te doen staat. Je draagt donkere kleuren best bovenaan en onderaan kies je liever voor een lichte kleur. 

Moet het bovenlichaam helemaal donker zijn? Neen hoor, maar kies eerder voor een T-shirt of bloes in een lichte kleur en draag er dan een donkere vest over. Andersom zou je bovenlichaam nog zwaarder tonen.

Door een lichte kleur op je onderlichaam te dragen, breng je dit slankste deel naar voor. Vergeet daarbij niet om een accessoire in dezelfde lichte kleur als je broek te dragen. Zo maak je optisch een verticale verbinding tussen je broek en het accessoire, en krijg je een liftend effect. Zo wordt de aandacht naar je slanke benen getrokken, maar blijft die daar niet hangen. De focus gaat namelijk al snel naar je gelaat.

Je onderlichaam mag wat meer volume krijgen. Gekleurde sierstiksels, een leuk en opvallend garnituur op de achterzakken? Ga ervoor! Daardoor krijg je meer ronding en volume op de heupen en dat kan je gerust hebben.

Don’t

Brede hoekige schouders geven een robuust en krachtig imago

Een broek met een bloemen- of bolletjesprint geeft dus geen harmonie. Wil je toch graag een print? Ga dan eerder voor strepen of ruiten.

Met een skinny broek tonen je benen nog slanker en daardoor toont je bovenlichaam nog zwaarder. Neem dus beter een broek met rechte of zelfs brede pijpen. Zo breng je je bovenlichaam in verhouding met je onderlichaam.

Ga niet voor zeer soepel vallende stoffen. Het geeft een flodderachtig effect en zorgt niet voor harmonie in combinatie met het robuuste en hoekige totaalbeeld van je lichaam.

Een stevige, ietwat stijve stof is veel beter op een recht lichaam.

#2 H-vorm of sportief figuur (weinig rondingen) 

Een H-vorm is wat je ziet bij vrouwen met weinig taille, waarbij het bovenlichaam in verhouding is met het onderlichaam. Ook zij hebben rechte schouders en niet te veel rondingen op het onderlichaam, heupen en billen. Je benen zijn slank en dat is zeker en vast een pluspunt.

H-type met weinig taille

Do

Een H-vrouw heeft zeer weinig taille. De taille kan je dus niet accentueren, maar zal je moeten creëren. Een zeer dunne, onopvallende broekriem is daarbij een mogelijkheid, maar je kan ook evengoed je T-shirt bovenop de broek dragen.

Er is hier dus niet zozeer een noodzaak om het boven- of onderlichaam te camoufleren. Het is een gelijkmatig silhouet dat gemakkelijk kleedt.

Zo kan je eender welke wijdte van pijpen met gemak dragen. Ook een print is geen enkel probleem. Een rechte print zoals strepen of ruiten staan je beeldig!

Je unikleurig kleden is ook een aanrader, je zal er namelijk slanker en groter mee tonen. Daarnaast kan je ook gerust spelen met licht en donker. Hou hierbij wel in het achterhoofd dat de aandacht automatisch naar het lichtste punt van je outfit gaat. 

Tip: meer volume op je heupen en billen creëer je door sierstiksels in een aparte kleur of een leuk garnituur op je zakken.

Don’t

Een H-lichaamsvorm oogt hoekig en recht. Zeer dunne stof die om je heen floddert en flappert, is dus geen goed idee. 

Ze creëren een volume dat er in werkelijkheid niet is en dan oog je ‘verkleed’. Er is geen harmonie en jouw eigenheid wordt weggestopt onder de lagen stof. Je kiest dus beter voor strakke en stijvere stoffen.

Ook broeken met bloemenprints of bolletjesstoffen zijn een no-go. Ze doen je  rechte lichaamsvorm geen eer aan. 

#3 X-vorm of recht zandloperfiguur (smalle taille)

De X-lichaamsvorm wordt als het meest atletische gezien door de volledige balans tussen het boven- en onderlichaam.

Het absolute pluspunt is de taille. Die valt echt op en geeft het lichaam een zekere vrouwelijkheid die een leuk evenwicht creëert met de rest van het lichaam dat recht oogt.

x-type met een fijne taille

Do

Het absolute pluspunt van het X-silhouet is de taille. Hiermee maak jij jouw vriendinnen jaloers! 

Het zou dan ook zonde zijn om je taille niet te accentueren. Je mag hier gerust in overdrijven.

Leg bijvoorbeeld een mooie voorraad broekriemen aan in opvallende kleuren. Je kan ze gerust elke dag dragen! 

Zo wordt jouw vrouwelijkheid zeer mooi naar voor gebracht.

Het voordeel van het X-silhouet is dat zowel boven- als onderlichaam in balans zijn. Je mag je dus zeker unikleurig kleden. Licht of donker boven- of onderaan? Het maakt niet uit. Het is allemaal goed voor je, wat een voordeel!

Op gebied van pijpbreedte heb je ook de vrije keuze. Vooral als je groot bent, mag je echt alles dragen. Voor kleinere vrouwen is een brede pijp vaak wat lastiger. Je toont er namelijk kleiner mee.

Don’t

De X-vrouw heeft een zeer gemakkelijke lichaamsvorm. Dit gecombineerd met een fijne taille maakt dat je echt bijna alles kunt dragen. Alles? Bijna alles! 

Want broeken met fijne, romantische prints zijn niets voor jou. De rechtheid van je lichaam verdraagt dit niet. Effen broeken of broeken met een subtiele print van strepen of ruiten zullen je veel beter complimenteren. 

Zeer dunne stoffen hangen maar wat te hangen rond je rechte lichaam en suggereren rondheid die er in werkelijkheid niet is. Rechte vormeloze kleding dragen, is jezelf verstoppen in plaats van je sterktes naar voor te brengen. Dat is dus absoluut uit den boze. 

#4 Het rechte A-type of recht peerfiguur (fijn bovenlichaam) 

Er zijn twee verschillende A-types en het eerste is het rechte A-type.

Deze vrouw heeft brede heupen en dikwijls ook zware boven- en onderbenen. De breedte zit dus echt op het onderlichaam. Het bovenlichaam is in verhouding veel slanker met smalle schouders en een fijne bouw. 

Een echt pluspunt is echter je fijne taille. Vergeet deze dus niet te accentueren met een mooie broekriem. 

Een rechte A-dame geeft door haar rechtheid wel een kordate zakelijke indruk en hier kan je dan ook best rekening mee houden. Dit silhouet vraagt dus om een aparte aanpak bij de aankoop van een broek.

Wist je dat het recht of rond zijn niets te maken heeft met zwaar of slank zijn? Het heeft enkel te maken met de buitenlijnen van je lichaam. Het soort spieren maakt dat je eerder recht of rond bent.

recht A-type met brede heupen

Do

Regel nummer één is niet om onderaan afslankende kleding te dragen, maar om jezelf bovenaan optisch te verbreden. Dat kan bijvoorbeeld door een boothals of een T-shirt met horizontale strepen. Hoe meer breedte er bovenaan gecreëerd wordt, hoe slanker het onderlichaam in verhouding toont.

Tegelijkertijd werk je natuurlijk ook op het onderlichaam. Zo zijn donkere kleuren hier aangewezen.

Kies ook eerder voor een zeer fijne print en ga voor strepen of ruiten. Let hierbij op de kleurschakeringen en kies voor zachte kleurcombinaties in plaats van felle kleuren.

Schoenen met een hak zijn ideaal. Ze geven een onmiddellijk verlengend effect. Kies geen fijne schoenen, maar eerder een ietsje zwaardere schoen. Zo tonen je onderbenen en onderlichaam meer in proportie.

Kies je voor fel gekleurde schoenen? Verbind die kleur dan met een gelijkaardige kleur aan het gelaat, zoals bijvoorbeeld een sjaal of accessoire. Daardoor krijg je een optische verticale verbinding en toon je slanker en groter. Bovendien blijft de aandacht zo niet onderaan op je lichaam hangen.

Don’t 

Broeken met opvallende prints zijn een echte no-go voor dit type. Daarnaast kies je ook beter niet voor opvallende sierstiksels op je broek of lichte kleuren. Daardoor zou je nog zwaarder tonen op je onderlichaam. Bij een donkere of een medium kleur gaat de aandacht automatisch naar je (licht geklede) bovenlichaam.

Je kiest ook beter niet voor een lage taillebroek. Naast extra volume op je heup en billen heb je ook meer zithoogte nodig. Dat is belangrijk als je niet heel de tijd je broek omhoog wil trekken. Meer ronding betekent niet alleen meer breedte, maar dus ook meer hoogte.

Skinny broeken zijn ook niet ideaal, je benen worden namelijk helemaal ingepakt en dat ziet er niet goed uit. Je neemt beter een rechte pijp of waarom kies je niet eens voor een bootcut of wide leg? Hoe breder je pijpen, hoe smaller en slanker je in verhouding toont op je onderlichaam, heupen en billen.

Hou je van een 7/8 broek? Dit is zeker mogelijk, maar let hierbij goed op de keuze van je schoenen. Met opvallende schoenen toon je namelijk twee keer zwaarder en kleiner.

#5 Het 8-type of rond zandloperfiguur (ronde vormen)

Ben je een 8-type? Lucky you, want je hebt een op-en-top vrouwelijk lichaam!

Hun spieren hebben een ronde bolle vorm en ze hebben bovendien ook nog eens een super fijne taille. Dit zijn dus jouw sterktes en die kan je maar beter benadrukken. 

Daarnaast zijn het boven- en onderlichaam ongeveer even breed. Een rond zandloperfiguur is op veel vlakken dus het ideale silhouet om aan te kleden. Het is vrij eenvoudig om de juiste broek te kiezen.

Zijn ze zoals het X-type? In feite wel, maar ze hebben dus een compleet andere spiervorm. Ze ogen rond terwijl het X-type recht oogt.

8-type met een fijne taille

Do

Dankzij de ronde lichaamsvorm zijn zachte, soepel vallende stoffen heel erg mooi. Deze volgen namelijk mooi jouw ronde lichaamsvorm. Je bent niet ‘verkleed’, maar aangekleed. Een wereld van verschil! 

Een broek met bloemetjes print of een bolletjes print kunnen allemaal! Ga je gang mevrouw!

Je hebt ook nog eens het voordeel dat je met licht/donker kan spelen. Het is altijd goed. Ook unikleurig staat je beeldig. 

Ik raad je aan om altijd een ceintuur te dragen. Dat mag gerust in een opvallende kleur, waarom niet! Draag hem zichtbaar want je taille mag én moet gezien worden. 

Een broek kan je met brede pijpen of skinny dragen. Aan jou de keuze want je komt met alle breedtes weg!

Don’t

Stijve, stugge stoffen draag je beter niet. Het kleedt niet mooi aan op een ronde vorm. Je creëert namelijk onnodig veel lucht en volume. Ga dus altijd voor soepele stoffen. 

Daarnaast is een broek met ruiten of strepen ook niet ideaal voor jou. 

#6 Het ronde A-type of peerfiguur (brede heupen) 

Het ronde A-type is zoals het 8-type met ronde spieren en ronde vormen, maar de omtrek van de heupen, de billen en het onderlichaam is opmerkelijk groter dan die van het bovenlichaam. De schouders zijn eerder fijn en smal.

Dikwijls heeft dit type zware bovenbenen en soms ook zware onderbenen.

rond A-type met brede heupen

Do

Donkere kleuren zijn ideaal op die delen van je lichaam waar je slanker wilt tonen. Draag dus liever donkere kleuren onderaan en lichte kleuren bovenaan. Kies dus gerust voor een opvallend T-shirt.

Wil je graag een broek met print dragen? Kies dan voor een ronde print die niet opvalt. Het is al snel teveel voor je onderlichaam.

Een fijne taille is een echt voordeel. Accentueer deze dus gerust met een opvallende broekriem.

Vergeet ook niet om altijd accessoires te dragen. Ze trekken de aandacht naar boven, naar je gelaat. Zo blijft de aandacht niet hangen op je onderlichaam.

Hier geldt ook de regel van de proporties. Hoe breder de pijpen, hoe smaller je heupen en billen tonen. Hou hier dus rekening mee in het kiezen van de breedte van je pijpen.

Let wel op: met brede pijpen toon je kleiner. Wil je dit niet? Ga dan voor rechte pijpen. Zij geven een vergelijkbaar effect zonder te verkleinen! 

Don’t

Een skinny broek is het slechtste model voor jou. Je zit erin geprangd en het spant overal. Je kiest dus beter voor een broek met iets bredere pijpen. 

Extra breedte vraagt ook altijd om extra hoogte van de broek en voor deze lichaamsvorm is dit zeker nodig. Kies dus voor een goede feminine fit broek met een hoge taille en meer zithoogte. Anders wordt gedurig optrekken van de broek de boodschap.

Opvallende prints en flashy kleuren zijn niet voor jou en halen je lichaam uit balans. 

Een 7/8 of capri broek kan je dragen, maar gebruik zeker accessoires en zwaardere schoenen. Zo breng je zware onderbenen in proportie.

#7 Het O-type of appelfiguur (weinig taille) 

Deze dames ogen zeer vrouwelijk met hun ronde vormen. Het gewicht zit op het lichaam en niet op de benen en hun slanke benen zijn echt hun voordeel.

Een buikje is zeer gebruikelijk bij deze lichaamsvorm. Hun taille is niet fijn en dat is iets waar we rekening mee moeten houden.

rond A-type met brede heupen

Do

Je slanke benen zijn jouw absolute pluspunt. Zet ze dan ook in de verf! Dit doe je door lichte kleuren te dragen. Ze brengen de aandacht naar daar waar je het slankste bent. 

Op je bovenlichaam zijn donkere kleuren altijd beter.

Wat als je een licht kleurtype bent? Draag dan een licht T-shirt of bloes met een donkere vest of cardigan. Een outfit die unikleurig is, kan natuurlijk ook.

Ga nooit de deur uit zonder halsketting. Liefst een lang model om je bovenlichaam optisch in twee delen te verdelen. Zo trek je ook meteen de aandacht naar je gelaat.

Wanneer je een sjaal kiest in een gelijkaardige kleur als je broek, dan krijg je een verticaal liftend effect. Dat is exact wat je nodig hebt.

Ga daarnaast ook voor soepele stoffen. Ze vallen mooi rond je lichaam en je ronde vormen. Ze geven geen extra volume. 

Tip: heb je een mooie buste? Doe er je voordeel mee en draag een decolleté. Zo toon je weer wat slanker! 

Don’t

Een zwarte broek combineren met zwarte bovenkleding is geen goed idee. Je toont er misschien slanker mee, maar je bekent geen kleur en dat is geen goede zaak voor je imago. 

Tot slot is een opvallende ceintuur ook geen goed idee. Draag je bovenstuk liever over je broek of creëer een taille door een zeer fijne broekriem.

Besluit

Er is een broek voor elke vrouw. Wanneer je jouw lichaamsvorm kent, kies je zonder probleem de juiste kleur, print en stof om slanker te tonen. Op deze manier kan je camoufleren, maar vergeet ook zeker niet om je pluspunten in de verf te zetten.

Welke lichaamsvorm je ook hebt, je kan altijd bij mij terecht voor alle mogelijke broeken. Als broekenspecialist is mijn assortiment oneindig groot en weet ik als geen ander wat er mooi bij jouw lichaamsvorm past. Samen kiezen we het juiste model in de juiste kleur en lengte.