fbpx

Welk type short of bermuda past het best bij jouw figuur? (zomergids)

Welk type short of bermuda past het best bij jouw figuur?

Of je deze zomer nu op vakantie gaat binnen de eigen landsgrenzen of niet, een short mag niet op je inpaklijst ontbreken. Wanneer de buitentemperaturen hoog oplopen, is het meer dan aangenaam om een lange broek te kunnen inruilen voor een korter exemplaar. 

Echter, de geschikte short vinden die jouw onderstel perfect in de kijker plaatst, is niet altijd zo gemakkelijk. Kies je voor kort of lang, nauwaansluitend of wijd, effen of met print? 

Voor elk figuur zijn er enkele gouden tips & tricks. Lees je mee? 

#1 Y-vorm of omgekeerde driehoek (brede schouders)

Heb je brede schouders, een zwaar bovenlichaam en in verhouding een slank onderlichaam? Dan beschik je over een zogenaamd Y-silhouet. Je bent over het algemeen atletisch gebouwd, en je schouders vallen op. 

Y-vorm lichaamstype

Doorgaans wil je jouw schouders iets minder hard laten opvallen, en wil je jouw heupen wat meer in de kijker zetten. Op die manier creëer je optisch wat meer volume onderaan je lichaam. 

Do 

Donkere kleuren zorgen voor een optisch slanker effect, terwijl lichte kleuren je voller laten ogen. Kies daarom als vrouw met een Y-silhouet voor een donkere kleur als bovenstuk, en een lichte kleur onderaan. 

Je camoufleert hiermee je bovenlichaam, en legt de nadruk op je onderlichaam. Dat is nodig, want zo breng je jouw bovenlichaam meer in proportie, en laat je jouw vrouwelijke rondingen beter tot uiting komen. 

Wil je jouw heupen extra accentueren? Kies dan voor een short met opvallende sierstiksels of speelse patronen. Je creëert hiermee een vrouwelijke look, en vestigt de aandacht op jouw onderlichaam. In tegenstelling tot veel andere figuren, staan opvallende shorts jou het best. 

Don’t

Een short met brede pijpen draag je beter niet, wanneer je over een Y-silhouet beschikt. Dit zorgt er namelijk voor dat je benen in verhouding nog dunner zullen tonen. Ga in de plaats daarvan voor een model met rechte pijpen. 

Ook smalle pijpen staan je minder goed. Strakke shorts benadrukken je figuur en dus ook je smalle heupen en dunne benen. Ga liever voor een model dat je net wat meer body rondom je heupen geeft, dat staat je mooier.

#2 H-vorm of sportief figuur (weinig rondingen) 

Vrouwen met een H-silhouet hebben – net zoals vrouwen met een Y-silhouet – een sportief figuur. Het grote verschil tussen deze twee figuurtypes, is dat de schouders, taille en heupen bij vrouwen met een H-silhouet ongeveer dezelfde afmetingen hebben. 

Dit resulteert in een meer gelijkmatig en rechthoekig uitziend silhouet. Het bovenlichaam is mooi in proportie ten opzichte van het onderlichaam. Je hebt hierdoor echter weinig taille en rondingen. 

H-vorm lichaamstype

In principe kunnen vrouwen met een H-silhouet zowat elk shortje aan. Wil je echter wat minder recht en atletisch ogen? Leg dan het accent op jouw positieve (vrouwelijke) eigenschappen, zoals een platte buik of slanke benen. 

Do 

Een recht figuurtype vraagt doorgaans om een short met een rechte pasvorm. Het is belangrijk om verticale lijnen te creëren. Denk hierbij aan rechte plooien, en rechte prints. 

Wil je daarentegen liever niet de nadruk leggen op je rechte figuur, ga dan op zoek naar shorts die jouw onderlichaam wat meer volume geven. 

Wat denk je van een opvallend model met kleurschakeringen, decoratieve naden of opvallende zakken? Jouw slank stel billen verdraagt namelijk alles. 

Don’t

Een short in ronde belijning, gemaakt uit een soepel vallende dunne stof is geen goed idee, wanneer je over een H-silhouet beschikt. 

Dergelijke stoffen sluiten namelijk nauw aan aan het lichaam, en geven een volume dat niet in overeenstemming is met de rechtheid van je lichaam. 

Je creëert een ronde vorm, maar laat zien dat deze niet gevuld is. Het komt niet mooi over. Het is beter om je authenticiteit te benadrukken, dan iets te creëren dat er niet is.

Ook een short met extra brede pijpen laat je best achterwege. Jouw benen zijn al slank genoeg, en hoeven niet nog dunner te tonen.

#3 X-vorm of recht zandloperfiguur (smalle taille)

Bij vrouwen met een zandloperfiguur komen de schouders en heupen ongeveer op gelijke hoogte, terwijl ze een smalle, gedefinieerde taille hebben. Heb je een X-silhouet? Dan geeft je lichaamsbouw over het algemeen een rechte indruk. De meeste topmodellen hebben dergelijk figuur. 

We spreken daarom ook weleens over een ‘recht’ zandloperfiguur: je silhouet heeft een natuurlijke balans, je schouders en heupen staan mooi met elkaar in verhouding, en jouw breedste punt zit op heuphoogte. 

X-vorm lichaamstype

Het gevaar van de zandloper schuilt ‘m in het vergeten van je taille. Vrouwen met een X-silhouet doen er goed aan om de nadruk te leggen op het smalste deel van hun lichaam, namelijk de taille. Dat is het sterkste punt van het zandloperfiguur, en mag je dus zeker niet naar de achtergrond verbannen. 

Do 

Vrouwen met een zandloperfiguur kunnen hun figuur het best accentueren door shorts te dragen die hun taille accentueren. Hoog of laag, maakt niet uit. 

Wil je jouw vrouwelijke rondingen extra in de verf zetten? Combineer jouw short dan met een (opvallende) riem. Op die manier leg je de nadruk op jouw smalle taille. 

Wist je trouwens dat je als vrouw met een X-silhouet het voorrecht hebt om je unikleurig te kleden? Je draagt bij voorkeur subtiele of effen shorts. Maak je echter geen zorgen, ook met opvallende kleuren en prints staat een X-silhouet uitstekend goed. 

Don’t

Shorts met een lage taille laten je onbedoeld voller lijken, en laat je dus best achterwege, wanneer je over een recht zandloperfiguur beschikt. 

Waar het om draait, is om de positieve eigenschappen van een lichaam naar voor te brengen en ze te accentueren. Om die reden is niet-getailleerde kleding uit den boze voor vrouwen met een X-silhouet. 

#4 Het rechte A-type of recht peerfiguur (fijn bovenlichaam) 

Je bent een recht type dat breed is op de heupen. Je schouders zijn smaller dan je heupen, waardoor je bovenlichaam in verhouding fijner toont tot je onderlichaam.

Verschillend met het ronde A-type of peerfiguur, is de vorm van je spieren. Deze zijn bij jou recht, en niet rond. Je oogt hierdoor doorgaans iets fijner en slanker. 

Wat jij nodig hebt? Een short die de focus verlegt naar je bovenlichaam en die meer lengte in je benen creëert. 

A-vorm lichaamstype

Do 

Leg het accent op je decolleté, schouders en hals door felle kleuren, een accessoire of opvallende details te dragen op het bovenlichaam. Een hogerzittende short die soepel valt over de heupen en een lang silhouet creëert is een must. 

Hul je onderlichaam liefst in donkere kleuren of speel met kleine prints om je onderlichaam optisch te verdoezelen. Extra tip: combineer je outfit met hakken. Die staan je erg flatterend! 

Don’t

Ga niet voor een aanpassend model, wanneer je over een recht peerfiguur beschikt. Hierdoor zullen je benen al snel zwaarder tonen. 

Ook hier is het belangrijk om rekening te houden met proporties. Opvallende prints in felle kleuren zorgen ervoor dat de aandacht naar je onderlichaam gaat, in de plaats van naar je slanke bovenlichaam. 

Ook kleurschakeringen en opvallende sierstiksels zijn ook een no-go in jouw geval. Hou het simpel, en kies voor een recht model dat eventueel wat langer is, moest je zware bovenbenen hebben. 

#5 Het 8-type of rond zandloperfiguur (ronde vormen)

Net zoals vrouwen met een X-silhouet, beschikken vrouwen met een 8-silhouet over een uitgesproken taille. Het grote verschil is echter dat vrouwen met een rond zandloperfiguur te maken hebben met ronde lichaamsvormen. 

8-vorm lichaamstype

Denk hierbij aan mooie benen, ronde borsten en een volle boezem. De lijnen van jouw lichaam zijn zacht en rond. Zowel de ronde zandloper, als de rechte zandloper wordt dikwijls gezien als hét ideale silhouet. 

Do 

Heb je een rond zandloperfiguur? Kies dan voor ronde vormen en shorts die jouw vrouwelijk figuur accentueren. In feite gelden hier dezelfde regels als voor vrouwen met een X-silhouet, mits een kleine uitzondering. 

Als vrouw met een 8-silhouet kun je uitkijken naar stoffen die gemakkelijk je rondingen volgen en dus niet te stug zijn. Denk hierbij aan shorts die gemaakt zijn uit fijne, soepel vallende stoffen zoals linnen. 

Don’t

Stijve, stugge stoffen verhullen jouw vrouwelijke vormen, en dat zou zonde zijn. Ook rechte prints en stijve plooien laat je beter links liggen. Een advies van algemeen nut: blijf uit de buurt van vormloze, losse shorts. 

#6 Het ronde A-type of peerfiguur (brede heupen) 

In principe is een peervormig figuur compleet tegenovergesteld aan een omgekeerde driehoek. Je hebt in verhouding een slank bovenlichaam, en een zwaar onderlichaam. 

A-vorm lichaamstype

Concreet betekent dit dat je schouders smaller zijn dan je heupen. Je hebt een taille om jaloers op te zijn, en je bent in het bezit van prachtige rondingen. The key to success? Je sterkste troef (slank bovenlichaam) in de kijker zetten.

Do 

Bij jou zijn shorts met een hoge taille ontzettend flatterend. Ook een leuke ceintuur zorgt ervoor dat je jouw curves extra kunt accentueren. Heb je ietwat stevigere bovenbenen, en wil je de aandacht hiervan afleiden? Dan zijn langere shorts in een A-lijn ideaal.

Don’t

Een aanpassend model met smalle pijpen zal ervoor zorgen dat je benen zwaarder tonen. Ook hier is het belangrijk om rekening te houden met proporties. 

Je onderlichaam toont zwaarder in verhouding met je bovenlichaam. Kies daarom voor een tegenovergestelde aanpak van de omgekeerde driehoek. Opvallende kleuren en prints kun je dus beter bewaren voor je tops. 

#7 Het O-type of appelfiguur (weinig taille) 

Vrouwen met een O-silhouet of appelfiguur hebben een rond en weelderig lichaamstype. Het meeste gewicht wordt gedragen tussen de schouders en de heupen. Dit resulteert dikwijls in een buikje. 

O-vorm lichaamstype

Jouw pluspunt? Als vrouw met een appelfiguur heb je vaak mooie en slanke benen. Zoals altijd geldt de regel: accentueer je positieve eigenschappen, en verdoezel negatieve kenmerken. 

Do 

De beste keuze voor jouw figuur zijn effen shorts met een taille die tot net onder de navel komt. Het liefst in een donkerdere tint, want die camoufleert des te beter.

Ook een outfit in één kleur kan wonderen doen. Je toont hiermee optischer slanker. Ook opportuun is om de aandacht naar je gelaat te trekken door te werken met accessoires. 

Idealiter stem je de kleur van jouw accessoires af op de kleur van jouw bermuda of short. Op die manier maakt het oog een verticale verbinding naar boven toe, en krijg je een liftend en afslankend effect. 

Don’t

Heb je een O-silhouet? Dan kun je beter een beetje terughoudend zijn met kleuren en patronen. Ook al te strakke of al te korte broeken zijn geen goede keuze. 

Vermijd over het algemeen te strakke, ruwe, ruige, vormloze shorts in een zware stof om te voorkomen dat je de aandacht op je taille vestigt.

Besluit

Waar het uiteindelijk om draait, is om je troeven extra te accentueren, terwijl je de negatieve kenmerken van jouw figuur (denk hierbij aan brede schouders of weinig rondingen) net moet camoufleren. 

Zit je nog met vragen? Dan mag je mij altijd contacteren. Als broekenspecialist heb ik niet alleen een uitgebreid broekenassortiment, maar beschik ik ook over een riant aanbod van bermuda’s en shorts. 

De verschillende modellen, kleuren en lengtes in mijn aanbod maken dat er keuze is voor elke lichaamsvorm en elk figuur. Kom zeker eens langs, en dan gaan we samen op zoek naar een short die (letterlijk) bij je past!