fbpx

De juiste rok voor jouw figuur (stijlgids)

De juiste rok voor jouw figuur (stijlgids)

Vorige zomer sneuvelden alle warmterecords en kregen we zelfs meer dan één hittegolf te verwerken. Nu onze zomers steeds warmer lijken te worden, kun je maar best voorbereid zijn. 

Hoe? Door jezelf een rok aan te schaffen. Wanneer de buitentemperaturen hoog oplopen, is het meer dan aangenaam om met blote benen rond te lopen. Het is echter soms lastig om een exemplaar te vinden waarin jouw figuur het beste naar voren komt. 

Om je bij deze zoektocht te helpen, heb ik voor jou alvast de meest voorkomende figuurtypes op een rij gezet, inclusief de daarbij horende do’s and dont’s. Wedden dat er een model voor jou tussen zit? 

#1 Y-vorm of omgekeerde driehoek (brede schouders)

Heb je in verhouding brede schouders, en is je bovenlichaam zwaarder dan je onderlichaam? Dan beschik je over een zogenaamd Y-silhouet. Je bent over het algemeen atletisch gebouwd, en je schouders vallen op. 

Y-vorm of omgekeerde driehoek

Doorgaans wil je jouw brede schouders iets minder hard laten opvallen, en wil je jouw smalle heupen net wat meer in de kijker zetten. Op die manier creëer je optisch wat meer volume onderaan je lichaam.

Do 

Als algemene regel geldt dat donkere kleuren voor een optisch slanker effect zorgen, terwijl lichte kleuren je voller laten lijken. Het is daarom aangewezen om te kiezen voor een donkere kleur als bovenstuk, en een lichte kleur onderaan. 

Je camoufleert hiermee je bovenlichaam, en legt de nadruk op je onderlichaam. Dat is nodig, want zo breng je jouw enigszins robuuste figuur wat meer in proportie. 

Last but not least: je kiest het best voor rechte vormen, patronen en prints. Je rok is op die manier in harmonie met je lichaam. Denk hierbij aan een rok met streepjesprint, bijvoorbeeld. 

Extra tip: een plooirok zou je heel mooi staan! Het is trendy, en bovenal creëer je er extra volume mee op je heupen. Ideaal, toch? 

Don’t

Hou steeds rekening met bovenstaande algemene regel (lees: donkere kleuren zorgen voor een optisch slanker effect, terwijl lichte kleuren je voller laten lijken) en wissel beiden dus vooral niet om. 

Tot slot draag je ook best geen rok met bloemenprint of polkadots. Dergelijke prints zijn niet in overeenstemming met jouw rechte figuur. Ook rokken die breed uitwaaieren onderaan laat je best links liggen. 

Deze doen je benen dunner lijken en dat wil je niet, aangezien je onderlichaam al vrij smal oogt in verhouding met je bovenlichaam. Je zal dit effect dus enkel maar versterken. 

#2 H-vorm of rechthoekig type (weinig rondingen) 

Vrouwen met een H-silhouet hebben – net zoals vrouwen met een Y-silhouet – een sportief figuur. Het grote verschil tussen deze twee figuurtypes is echter dat het bovenlichaam bij vrouwen met een H-figuur in balans is met het onderlichaam. 

H-vorm of rechthoekig type

Dit resulteert in een meer gelijkmatig en rechthoekig uitziend silhouet. Je hebt echter weinig taille en rondingen op de billen en bovenbenen. Wil je wat minder recht en atletisch ogen? Dan leg je best het accent op jouw positieve eigenschappen, zoals een platte buik of slanke benen.

Do 

Eigenaressen van een recht figuur kunnen zowat elke rok aan. Je kunt ervoor kiezen om unikleurig gekleed te gaan, of je kunt een lichte rok combineren met een donker bovenstuk. 

Het voordeel van unikleurig gekleed gaan, is dat je hiermee slanker toont. Is dit niet helemaal jouw ding? Dan mag je licht en donker gerust combineren. Hoe je dit combineert, maakt niet zozeer uit. Je lichaam is namelijk mooi in proportie. 

Tot slot vraagt een recht figuurtype doorgaans wel om een rok met een rechte pasvorm. Wil je toch iets meer vorm creëren? Zorg er dan voor dat je rok meer volume geeft rondom je billen en heupen. 

Dit doe je door uit te kijken naar rokken met opvallende prints, felle kleuren of decoratieve plooien. Jouw figuur verdraagt in principe alles!

Extra tip: draag jouw rok in je taille om zo meer rondingen te creëren in je silhouet.

Don’t

Laat rokken gemaakt uit een soepel vallende, dunne stof links liggen, wanneer je over een H-silhouet beschikt. Dergelijke stoffen bloezen namelijk rond het lichaam, en geven extra volume wat niet nodig is. 

Vermijd tot slot ook polkadots, bloemenprints en uitlopende modellen. De reden hiervoor? Het doet je benen dunner lijken, en het is niet in harmonie met jouw rechte lichaam. 

#3 X-vorm of recht zandloperfiguur (smalle taille)

Bij vrouwen met een zandloperfiguur komen de schouders en heupen ongeveer op gelijke hoogte, terwijl ze een smalle, gedefinieerde taille hebben. Een eigenschap waar een heleboel vrouwen jaloers op zijn!

Beschik je over een recht zandloperfiguur? Dan geeft je lichaamsbouw over het algemeen een rechte indruk. Je silhouet heeft een natuurlijke balans, en jouw breedste punt zit op heuphoogte. 

X-vorm of recht zandloperfiguur

Vrouwen met een X-silhouet doen er goed aan om de nadruk te leggen op het smalste deel van hun lichaam, namelijk de taille. Dat is het sterkste punt van het zandloperfiguur, en moet je dus zeker in de verf zetten. 

Do 

Als zandloper heb je het geluk dat je met veel verschillende soorten rokken prachtig staat. Ook jij mag dus de keuze maken tussen unikleurig of lichte en donkere kleuren gecombineerd. 

Een rok met een hoge taille is bovendien ideaal voor jouw figuur: je taille wordt geaccentueerd, waardoor je langer en slanker lijkt. Een kokerrok bijvoorbeeld, past dus perfect. 

Heb je liever langere exemplaren? Dan kun je als zandloper gerust ook een maxirok aan. Zolang je jouw taille niet vergeet, is in feite (bijna) alles mogelijk. Geniet ervan!

Extra tip: draag een ceintuur of tailleband op de heupen, je zet hiermee je zandloperfiguur extra in de kijker! 

Don’t

Draag je rokken bij voorkeur hoger op de taille. Doe je dit niet, dan kan een rok met een lage taille je onbedoeld voller laten lijken. Tot slot zijn niet-getailleerde rokken uit den boze voor vrouwen met een zandloperfiguur. 

Het is namelijk de bedoeling om je figuur en smalle taille extra te accentueren. Je positieve eigenschappen wegstoppen, zou doodzonde zijn. Laat vormloze rokken dus links liggen. 

#4 Het rechte A-type of recht peerfiguur (fijn bovenlichaam) 

Een andere rechte lichaamsvorm, is het A-type of recht peerfiguur. Je bent een recht type dat breed is op de heupen. 

Je schouders zijn echter smaller dan je heupen, waardoor je bovenlichaam in verhouding fijner toont tot je onderlichaam. 

Verschillend met het ronde A-type of peerfiguur, is de vorm van je spieren. Deze zijn bij jou recht, en niet rond. Je bovenlichaam oogt hierdoor doorgaans iets fijner en slanker. 

Het rechte A-type of recht peerfiguur

Wat jij nodig hebt? Een rok die de focus verlegt van je onderlichaam naar je bovenlichaam, en die meer lengte in je benen creëert. Op die manier ogen je benen minder zwaar. 

Do 

Herinner je je nog de gouden regel wat betreft de combinatie van kleuren? Donkere kleuren zorgen voor een optisch slanker effect, terwijl lichte kleuren je voller laten lijken. 

In dit geval betekent dit concreet: kies voor een rok in een donkere kleur, en combineer deze met een bovenstuk in een lichte kleur. Leg bovendien gerust het accent op je decolleté, schouders en hals door een accessoire te dragen. 

Wil je jouw zware bovenbenen extra verdoezelen? Kies dan voor een rok die wijd uitloopt vanaf de taille, zoals de A-lijn rok. 

Extra tip: mag het wat specialer, kies dan voor een rok met een rits vooraan. Je verdeelt het onderlichaam hiermee optisch in twee verticale delen, waardoor je slanker oogt. 

Don’t

Een soepel vallende stof die nauw aansluit, laat je best links liggen, wanneer je over een recht peerfiguur beschikt. Hierdoor zullen je benen al snel zwaarder tonen. Een bloezende of soepel vallende stof creëert namelijk extra volume op rechte spieren. Je krijgt hierdoor rondingen die niet opgevuld zijn. Niet doen dus!

Hou bovendien rekening met proporties. Opvallende prints in felle kleuren zorgen ervoor dat de aandacht naar je onderlichaam gaat, in de plaats van naar je slanke bovenlichaam.

Ook kleurschakeringen en opvallende sierstiksels zijn ook een no-go in jouw geval. Hou het simpel, en kies voor een model dat wat langer is. Het is namelijk belangrijk dat je rok niet omhoog kruipt bij het zitten. 

#5 Het 8-type of rond zandloperfiguur (ronde vormen) 

Net zoals vrouwen met een X-silhouet, beschikken vrouwen met een 8-silhouet over een uitgesproken taille. Het grote verschil is echter dat vrouwen met een rond zandloperfiguur te maken hebben met ronde lichaamsvormen.

Het 8-type of rond zandloperfiguur

Denk hierbij aan lange benen, ronde billen en een volle boezem. De lijnen van jouw lichaam zijn zacht en rond. De grootste fout die vrouwen met een rond zandloperfiguur maken? Ze vergeten hun taille te accentueren.

Do 

In feite gelden hier dezelfde regels als voor vrouwen met een X-silhouet, mits een kleine uitzondering. Als vrouw met een 8-silhouet kun je namelijk als één van de weinigen uitkijken naar soepel vallende stoffen die gemakkelijk je rondingen volgen. 

Voor de rest zijn er eigenlijk weinig regels verbonden aan het ronde zandloperfiguur. Of je nu kiest voor een unikleurige combinatie, bloemenprints of opvallende sierstiksels, jouw figuur verdraagt (bijna) alles! 

Don’t

In principe heb je als eigenaresse van een rond zandloperfiguur carte blanche. Het is echter wel belangrijk om je taille te accentueren. Om die reden raden we rechte prints of rokken in een stugge stof af. Je boet hiermee in op extra volume, en dat is een gemiste kans. 

#6 Het ronde A-type of peerfiguur (brede heupen) 

In principe is een peervormig figuur compleet tegenovergesteld aan een omgekeerde driehoek. Je hebt in verhouding een slank bovenlichaam, en een zwaar onderlichaam.

Het ronde A-type of peerfiguur

Concreet betekent dit dat je schouders smaller zijn dan je heupen. Je bent echter wel in het bezit van prachtige rondingen. The key to success? Je sterkste troef (slank bovenlichaam) in de kijker zetten.

Do 

Zoals je intussen misschien al wel weet, laten donkere kleuren je optisch slanker lijken. Kies daarom voor een rok in een donkere kleur. Op die manier oogt je onderlichaam meer in proportie. 

Wil je de aandacht van jouw stevige bovenbenen afleiden? Bij jou zijn rokken die breder worden naar onder toe (A-lijn) ontzettend flatterend. Des te breder de zoomlijn, des te slanker je heupen en billen in verhouding tonen. 

Don’t

Een rok in lichte of felle kleuren trekt de aandacht naar zich toe, waardoor je al snel zwaarder toont. Ook opvallende sierstiksels of decoratieve elementen zijn geen goed idee. Bewaar deze beter voor je tops. 

Wat betreft de roklengte: idealiter kies je voor een rok die net onder de knie valt. Een zoom op het midden van de knie geeft namelijk een horizontale lijn door de knie. Zo zal je knie optisch zwaarder tonen. 

#7 Het O-type of appelfiguur (weinig taille) 

Vrouwen met een O-silhouet of appelfiguur hebben een rond en weelderig lichaamstype. Het meeste gewicht wordt gedragen tussen de schouders en de heupen. Dit resulteert dikwijls in een buikje.

Het O-type of appelfiguur

Jouw pluspunt? Als vrouw met een appelfiguur heb je vaak mooie en slanke benen. Zoals altijd geldt de regel: accentueer je positieve eigenschappen, en verdoezel negatieve kenmerken.

Do 

Kies voor een rok in een lichte kleur. Die trekt de aandacht naar je fijne onderlichaam, en je magnifiek stel van slanke benen. Ook een outfit in één kleur kan wonderen doen. Je toont hiermee optisch slanker.

Extra tip: trek de aandacht naar je gelaat door een accessoire te dragen. Idealiter stem je de kleur van jouw accessoires af op de kleur van jouw rok. Op die manier maakt het oog een verticale verbinding naar boven toe, en krijg je een liftend en afslankend effect.

Don’t

Heb je een O-silhouet? Vermijd dan over het algemeen te strakke rokken in een zware, stijve stof om te voorkomen dat je extra volume creëert op de taille. Ook met opvallende kleuren en patronen spring je best voorzichtig om. 

Besluit

Elke vrouw staat mooi met een rok, en met de juiste snit zet je de meest flatterende delen van je lichaam in de verf. Hopelijk heb ik je via deze weg alvast wat meer kunnen bijbrengen. 

Zit je nog met vragen? Dan mag je mij altijd contacteren. Als broekenspecialist heb ik niet alleen een uitgebreid broekenassortiment, maar beschik ik ook over een riant aanbod van rokken. 

De verschillende modellen, kleuren en lengtes in mijn aanbod maken dat er keuze is voor elke lichaamsvorm en elk figuur. Kom zeker eens langs, en dan gaan we samen op zoek naar een rok die (letterlijk) bij je past!