Criterium nummer één bij de aankoop van een broek is niet de kleur of de stijl, maar wel het draagcomfort. Een broek die niet lekker zit? Dat wilt niemand. Een broek die continu afzakt, is zelfs nog lastiger. Het voelt niet aangenaam en het ziet er ook gewoon beter uit als je broek op de juiste plaats hangt.
Een afzakkende broek kan meerdere redenen hebben. Zo kan de maat niet juist zijn, maar kan het ook liggen aan de foute riem. Ook de ideale pasvorm voor jouw figuur is een belangrijke factor voor een goed passende broek die omhoog blijft. Voor elk probleem is er gelukkig een oplossing. Met de tips in dit artikel vind jij voortaan wel een broek die goed aanpast!
De oorzaak van een afzakkende broek
Door de zwaartekracht zal je broek altijd naar die plaats van je lichaam zakken waar er minder weerstand is en dat is meestal naar onder toe. Hoe meer de omtrek van je lichaam van plaats tot plaats verschillend is, des te meer kans heb je dat een broek niet op zijn plaats blijft.
Heb je een breder taille en smalle heupen? Dan zal de broek naar de plaats met de minste weerstand zakken, en dat is naar onder.
Met te verouderen verandert het figuur van een vrouw. Bij veel dames worden de billen en het zitvlak wat slanker. De rondingen op het onderlichaam verdwijnen. Bovendien krijgen ze vaak ook nog een buikje.
Dat maakt dat de broek die je als jonge vrouw droeg nu helemaal niet meer goed past, ook al is je maat nog altijd dezelfde. Door de brede omtrek op de buik en de smalle omtrek op heupen en billen wordt het veel lastiger om de broek op te houden. Ze zakt steeds af naar het gedeelte van het lichaam waar het minder breed is.
Het omgekeerde doet zich echter ook voor. Zeer ronde heupen en billen maken dat de broek naar onderen zakt daar waar het lichaam smaller is. Door de zwaarte van de heupen en de billen heeft de broek dan extra taillehoogte nodig. Jammer genoeg is die niet altijd voorzien.
Ook mannen krijgen door te verouderen vaak een buikje. Ze dragen hun broek dan niet over, maar onder het buikje. Waardoor de broek naar beneden geduwd wordt en zal afzakken.
Wat kan je doen om na te gaan of de broek al dan niet zal afzakken?
Een eenvoudige truc is om even te gaan zitten met de broek. Blijft de broek netjes op zijn plaats zitten wanneer je terug gaat rechtstaan? Dan is de kans groot dat ze niet zal afzakken.
Moet je dan echter al trekken en sleuren om ze op de juiste plaats te houden? Dan kan je beter op zoek naar een ander exemplaar.
Koop je broeken in de juiste maat
Beginnen doe je bij het begin. Een belangrijke eerste stap, is checken of je wel de juiste maat hebt gekocht.
Je kan dan wel een broek kopen die de juiste pasvorm heeft – bijv. een broek die nauwer aansluit op de bovenbenen en dus past bij jouw specifieke lichaamsvorm – maar als je die broek dan 2 maten te groot koopt, zakt hij alsnog af.
Dan is er nog een ander belangrijk element waar je best rekening mee houdt. Elke broek wordt een tikkeltje ruimer bij het dragen. Door het stretchgehalte en je lichaamstemperatuur past de broek zich aan en zet hij zich rond je lichaam.
Bijkomend kan de pasvorm ook licht vervormen bij het veelvuldig wassen van de broek. Al blijft dit effect bij een goede kwaliteitsbroek eerder beperkt. Ze zal ook niet oneindig groter worden na lang dragen.
Koop je dus een broek die aan de grote kant is? Dan weet je met zekerheid dat deze na een dagje dragen echt veel te ruim zal zitten.
Neem ook zeker even de tijd om te voelen of de broek niet teveel je buik omklemt. Het is natuurlijk de bedoeling dat je straks nog kan eten. Ook hier is het belangrijk om even te gaan zitten. Vooral als je een zittend beroep hebt, moet de broek heel de dag comfortabel zitten.
In tegenstelling tot wat veel mensen zeggen, beperkt de ‘juiste’ broek zich niet enkel tot de taillemaat. Er zijn meerdere factoren die daarbij belangrijk zijn. Ook op heupen en billen moet de broek goed zitten. Niet te strak en niet te wijd.
De taillehoogte van een broek
Kies een broek met hoge taille. Die zorgt ervoor dat je buikje in de broek zit in plaats van erover te hangen. Bovendien geeft het een ondersteunend, comfortabel gevoel op je buikje.
Als de taille hoger komt, is er veel meer lichaamsoppervlakte waar de broek zich op kan vastzetten en zal deze niet afzakken.
Kampioen in broeken met hoge taille zijn de broeken van Raphaela bij Brax. Deze broeken moet je nooit optrekken na beweging. Ze zijn het ultieme comfort voor elke vrouw!
Zware heupen en billen hebben meer taillehoogte nodig
Er zijn verschillende pasvormen te vinden op de markt. Een overzicht van alle pasvormen kan je hier raadplegen.
De ene pasvorm is geschikt voor vrouwen of mannen met vollere heupen, terwijl die bij een ander dan weer te wijd zou zitten op de taille. Waardoor de broek dus afzakt.
Iedereen heeft een andere lichaamsvorm en de broek die voor je vriendin past, past waarschijnlijk helemaal niet voor jou. Desondanks dat jullie dezelfde ‘maat’ hebben.
Je houdt dus best rekening met de pasvorm, zo staat bijvoorbeeld niet iedereen met de populaire ‘mom fit’.
Voor vrouwen die extra zwaar zijn op heupen en billen is het belangrijk om een broek te kiezen die hoog genoeg zit. Door de zwaarte en de ronding van het onderlichaam is er extra hoogte nodig om te voorkomen dat ze afzakt.
Kies je een niet aangepast model? Dan moet de taille ingenomen worden.
Dit doe je door nepen te leggen. Een neep is breed op de taille en wordt smal naar onderen toe. Je neemt dus meer weg ter hoogte van de taille en minder naar onderen toe. Daardoor trek je de taille enkele centimeters naar onderen. Dit resulteert dan in een broek die de juiste tailleomtrek heeft maar een te korte taillehoogte.
Een broek moet dus best ineens goed zitten in de taille. Het goede nieuws is dat er voor deze vrouwen een aparte pasvorm is. Zo kan je zonder retouches te moeten doen ineens de juiste broek vinden.
Wijde broeken vragen een hoge taille
Wijde broeken zijn volop mode. Comfortabeler kan een broek niet zijn!
Tenzij je ze met een te lage taille koopt.
De broek zit zeer wijd en de enige plaats waar de broek zich aan het lichaam kan hechten is de tailleband. Als die laag zit zal de broek door te bewegen naar een lager gelegen plek op je lichaam afzakken. Omdat de broek zeer wijd overal rond het lichaam hangt is er hier geen weerstand. Daardoor wordt het dan extra moeilijk om ze op te houden.
Vandaar dat er samen met de mode voor wijde broeken, er ook een trend ontstaat voor hoge taillebroeken. Dit gaat hand in hand om een comfortabele fit te kunnen garanderen.
Een elastische tailleband
Een tailleband die goed zit is een sleutelelement om de broek goed op te houden.
Is de tailleband niet elastisch? Dan is die bij het bewegen altijd te breed of te smal. Afzakken is dan eigenlijk onvermijdelijk. Een tailleband die daarentegen mee met je bewegingen breder of smaller wordt en toch altijd mooi op het lichaam blijft zitten, is ideaal.
Zo hebben de herenbroeken van Eurex by Brax schitterende taillebanden die nooit klemmen. Ze houden de broek zo netjes op hun plaats.
Wist je dat er nu bij Brax en bij Raphaela by Brax verschillende broeken zijn met taillebanden die rondom of bijna rondom volledig in elastiek zijn?
Van comfort gesproken!
Kies een heren broek met een buikmodel
Een hoge taille is heerlijk voor een vrouw maar lastig voor een man. Die wilt zijn broek liever onder het buikje dragen. Voor een man zijn er dan ook speciale buikmodellen. Die zijn vooraan wat lager uitgesneden.
Daardoor veranderen de cijfers in de maattabellen. Een confectiemaat 52 komt dan bijvoorbeeld overeen met een maat 25 U voor gezette heren met een buikje.
Eurex by Brax is de nummer één met zijn Perfect Cut broeken voor deze heren. Je moet ze zeker eens proberen!
Draag je riem op de juiste manier
Om te beginnen moet je kiezen voor een juiste lengte van de riem.
Bij de aankoop van een riem moet het gebruikte gaatje in het midden van de andere gaatjes zitten. Anders koop je de riem te groot of te klein. De flap moet zeker tot onder het eerste lusje van je broek komen. Anders hangt die los te bengelen en dat is geen zicht.
De breedte van je riem moet aangepast zijn aan de breedte van de lussen. Een te brede riem past niet door de lussen en daar heb je dus niet veel aan. Een te smalle riem biedt dan weer geen steun.
Sommige riemen kunnen ook te zwaar zijn door bijvoorbeeld een zware gesp, waardoor je broek juist nog meer gaat afzakken. Hier let je dus ook best op.
Een elastische riem is ook een excellente keuze, omdat ze zich aanpassen bij elke beweging en daardoor de broek goed kunnen ophouden.
Alternatief: draag bretellen
Niet iedereen is gebaat bij een riem. Wanneer je bijvoorbeeld zeer weinig heupen hebt of een bijzonder uitgesproken buikje hebt, zijn bretellen een goed alternatief of een bijkomend hulpmiddel. Je kan ze zichtbaar over je kleding dragen, maar ook gerust onder je kledij.
Er is een uitgebreid assortiment met verschillende kleuren en materialen. Belangrijk is om het beste model te kiezen voor jouw lichaamsbouw.
Je kiest best voor bretellen met grote en robuuste klemmen. Een bretel die steeds losschiet van je broek is erg vervelend.
Let ook op het model op de rug. Zijn de twee elastieken op de rug evenwijdig en heb je afzakkende schouders? Dan zullen die elastieken ook gemakkelijk van je lichaam afschuiven. Een bretel in Y-model op de rug is dan veel beter.
Met schuifklemmen regel je gemakkelijk de lengte van de elastieken bij. Handig als de ene schouder wat lager hangt dan de andere.
Besluit
Zo zie je dat de aankoop van een broek niet enkel gaat over kleuren, stijl en smaak. Het draagcomfort is altijd het allerbelangrijkste. Hier speelt jouw lichaamsvorm en je levensstijl ook een belangrijke rol in. Om dit dan op je eentje uit te zoeken, is erg lastig. De hulp van een broekenspecialist is dus zeer handig!
Kom daarom gerust eens langs bij mij in de zaak. Samen zorgen we voor een broek die altijd even comfortabel aanzit en niet steeds afzakt.