fbpx

Stylingtips voor verschillende kleurtypes (ontdek hier je type!)

Iedereen is anders, en dat maakt ons uniek. Zo heeft de ene persoon exotische, volle krullen en de andere een bleke huid. Afhankelijk van hoe je eruit ziet, gelden er andere stijlregels. 

Je hebt het ongetwijfeld al weleens meegemaakt. In de winkel stond die nieuwe pull de verkoopster fantastisch, maar eenmaal thuis blijkt dat deze kleur eigenlijk helemaal niet zo goed bij je past. 

En zo blijven een heleboel kledingstukken dus in de kast hangen. Zonde! Om dergelijke situaties te vermijden, is het handig om je kleurtype te kennen. We onderscheiden 4 verschillende types: lente, zomer, herfst en winter. 

Bij elk type hoort een ander kleurenpalet. In dit blogartikel gaan we hier dieper op in. 

Hoe wordt het kleurtype bepaald?

Je kleurtype bepaal je aan de hand van de ondertoon van je huid. Die ondertoon wordt bepaald door de kleur van de pigmenten en verandert nooit. De boventoon van je huid kan daarentegen wel veranderen door te blozen, roodheid door de kou, bruinen, vermoeidheid, etc. 

De ondertoon van de huid bepaal je best met kleurdoeken. Je kan hiervoor bij een kleurenconsulent terecht. 

Kan je van kleurtype veranderen?

Je verandert nooit van kleurtype. Je kleurtype wordt immers genetisch bepaald. Het gaat samen met de ondertoon van je huid en die verandert niet. Je kleurtype wijzigt dus ook niet als je van haarkleur verandert of als je mooi bruin bent.

Het is wel zo dat je met ouder te worden de kleuren van je palet lichter gaat toepassen. Een wintertype is bijvoorbeeld prachtig met zwart, maar voor een dame op hoge leeftijd is dat veel te hard aan het gelaat. Ze kan zwart dan beter combineren met andere kleuren of overgaan op marineblauw, donkerbruin, donkergroen, etc.

Wat is het voordeel van kleding volgens je kleurtype?

Kleuren van je palet dragen is altijd het meest flatterende. Er is dan namelijk een wisselwerking tussen de kleur van je huidpigmenten en de kleur van je kleding. 

Denk bijvoorbeeld aan het volgende: stel je hebt een knalrode fiets gekocht. Je neemt een foto en wilt die inkaderen. Wil je het rood van de fiets naar voor laten komen? Dan kies je voor een fotokader in hetzelfde rood. Zo is er een wisselwerking tussen het rood van de fiets en het kader en dan valt het rood van de fiets echt op. Wil je het rood niet naar voor laten komen? Dan kies je een andere kleur voor fotokader.

Met andere woorden: draag je kleding in de kleur van je pigmenten? Dan komen de pigmenten van je gelaat naar voor en vallen de mindere aspecten van je gelaat niet zo op. Als je kleding draagt in een andere kleur dan je pigmenten komt je gelaat niet naar voor. Oneffenheden, vale huid, rimpels en lijnen zullen dan nog eerder opvallen. 

Wanneer is een kleur koel en wanneer is een kleur warm?

Een kleur is koel als er blauw in het mengproces is. Een kleur is warm als er geel en/of rood of oranje in het mengproces zit.

Zo kan je bijvoorbeeld niet zeggen: “Ik sta niet met blauw!”. Iedereen staat met blauw, je moet gewoon jouw ideale tint vinden. Zo nemen koele types best het pure blauw. Warme types mengen blauw beter met geel voor een petroleum blauw of turkoois. 

Stylingtips voor elk kleurtype

#1 Lentetype

Het lentetype is een zeer bruisend en creatief type. Ze hebben licht oranje of perzikkleurige pigmenten in de huid. Ze bruinen moeilijk en worden eerder rood dan mooi bruin. De haren hebben een rossige of gouden schijn en de iris van de ogen heeft meestal twee kleuren.

Wat draagt het lentetype?

De lente is een seizoen dat de overgang van de stille koele winter naar de zomer bewerkstelligt. Een overgang is een beweging en dat gaat samen met warmte. Lentekleuren zijn dus warm, helder en uitbundig. Hoewel ze ook teder en zacht kunnen zijn. Dat uit zich dan in warme pastels zoals pastel turkoois, zalmroze of abrikoos. 

Een kleur – tegen – kleurcontrast is zeer mooi bij een lentetype. Hierbij combineer je lukraak verschillende heldere, felle kleuren. Welke combinatie je ook kiest, het is altijd goed! Deze vorm van combineren zie je bijvoorbeeld veel in speelgoed en het spreekt voor zich dat je kinderen hiermee aanspreekt. Je wordt er in ieder geval erg vrolijk door en het pept je op. Het getuigt van lef en de kracht van het lentetype. Dit type komt altijd weg met deze combinatie.

Ook het complementair contrast is ideaal voor het lentetype. Hier combineer je kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurcirkel. Dit is gedurfd, maar heeft veel effect. Zo combineer je paars met geel, groen met rood en blauw met oranje. Het complementair contrast heeft de eigenschap dat de gecombineerde kleuren elkaar versterken. Het groen toont dus feller wanneer er rood naast ligt en omgekeerd. 

Zo zal de slager groene blaadjes naast het rode vlees leggen. Het vlees toont roder. Reddingsvesten op zee zijn dan weer oranje. Daardoor zijn ze beter zichtbaar tegenover van het blauwe water.

Mag het lentetype dan ook andere combinaties dragen? Of gelden deze regels altijd? Welnee, je mag ook je eigen creativiteit volgen. Dat spreekt voor zich!

Wat draagt het lentetype beter niet?

Zeer donkere kleuren of gedempte koele kleuren zijn geen goed idee voor het lentetype. Koele kleuren maken dat deze persoon er moe en ouder uitziet. De donkere kleuren zijn dan weer veel te hard aan het gelaat.

# 2 Zomertype

Een zomertype is een koel en een licht type. Het haar is blond tot medium donker. Ze hebben rozige pigmenten in de huid. Vaak heeft dit type een assige haarkleur, maar zeker niet ros of te donker. 

Wat draagt het zomertype?

Zomerkleuren zijn koele kleuren die gemengd zijn met blauw. Ze zijn licht en gedempt. Gedempt wilt zeggen dat er wit of grijs aan toegevoegd werd. Ze zijn een beetje afgeschenen. Alsof ze teveel zonlicht hebben gehad.

Voor het zomertype is het kwaliteitscontrast aan de orde. Een kleur wordt in een lichtere en een donkerdere versie samen gecombineerd. We spreken ook wel van een ton sur ton combinatie. Zo is roze zeer mooi met een ander roze en licht blauw met een nog lichter blauw. Belangrijk is wel dat je steeds met lichte kleuren blijft werken. 

Wat draagt het zomertype beter niet?

Dit type draagt best geen felle heldere kleuren en zeker geen warme kleuren. Het is een type dat het mooiste staat met tijdloze combinaties.

#3 Herfsttype

Het herfsttype is een donker type. Als kind is dit type blond, maar werd dan donkerder. Het haar is wel nooit pikzwart en er is altijd een rossige of gouden schijn. Dikwijls hebben ze sproeten. 

Je ziet vaak twee kleuren in de iris van de ogen van dit type. Vele herfsttypes hebben sproeten en bruinen niet zo goed. 

Wat draagt het herfsttype

Het herfsttype is een aards type dat met beide voeten op de grond staat. De herfstkleuren ondersteunen de typische persoonlijkheid van dit type. Warme, donkere en gemengde kleuren laten hun volledig tot hun recht komen.

Warme kleuren werden met geel, rood of oranje gemengd. Gemengde kleuren zijn moeilijker te herkennen. Zo zijn bijvoorbeeld oker, kaki, petroleumblauw en mosgroen typische herfstkleuren. Ze zijn zodanig gemengd dat we soms twijfelen welke benaming we ze zouden geven.

Als contrast zijn de analoge combinaties prachtig. Dit zijn combinaties van kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Groen is zo sterk verwant met blauw, blauw met paars, paars met rood, rood met oranje, oranje met geel en geel met groen. 

Voor het herfsttype zijn ook complementaire combinaties mogelijk. Je maakt ze op de herfstmanier. Zo zal bijvoorbeeld roestoranje heel leuk staan met petroleumblauw. Okergeel zal dan weer leuk zijn met paars en mosgroen met het warme roestige rood.

Wat draagt het herfsttype beter niet?

De meeste herfsttypes dragen best geen pastelkleuren. De koele kleuren staan hun niet en maken ze bleek. Het kwaliteitscontrast geeft ook een fout beeld dat niet bij hun identiteit aanleunt.

#4 Wintertype

Het wintertype is een donkerharige persoon met veel contrast in het gezicht. Deze persoon heeft rozige en soms ook olijfkleurige pigmenten in de huid. Het haar is zeer donker tot zwart. Het is een contrastrijk type met uitgesproken gelaatstrekken. Dit type bruint gemakkelijk op het lichaam, maar niet altijd even gemakkelijk in het gelaat.

Wat draagt het wintertype

Winterkleuren zijn helder, koel en donker. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat het in de winter ook best een donker seizoen is. Maar in die donkerte mag je zeker afwisselen met heldere en felle, lichte kleuren om zo tot een schitterend contrast te komen.

Het wintertype is erg mooi met overwegend donkere kleuren gecombineerd met lichte kleuren. Dit kan op twee belangrijke manieren gebeuren:

Een eerste manier is het licht – donker contrast. Hierdoor geeft het wintertype aan dat ze het volledige spectrum van kleuren beheerst. Van zwart tot wit. Breder kan je niet gaan. Voorbeelden hiervan zijn zwart-wit, maar ook marineblauw met geel en flessengroen met roze. Het kan allemaal en bovendien geeft het hen een chique uitstraling. 

Een tweede manier is een kwantiteitscontrast. Je draagt bijvoorbeeld een zwarte outfit met fuchsia handtas, fuchsia schoenen en accessoires. Er is veel meer zwart dan de kleine oppervlaktes aan fuchsia, maar toch brengt je oog het fuchsia naar voor en zal het meer gewicht krijgen. Het fuchsia zal er meer uitspringen dan het zwart.

Wat draagt het wintertype beter niet?

Warme kleuren zijn echt niet goed voor het wintertype. Ze zien er moe uit en de oneffenheden in het gelaat komen meer naar voor. Ook pastelkleuren zijn te licht en onderstrepen de krachtige persoonlijkheid van het wintertype helemaal niet.

Besluit

Het laten bepalen van een kleurtype is een goed idee en zal ervoor zorgen dat je levenslang in de juiste kleuren en tinten gekleed gaat. Sterker nog, de kleuren van je kleurenpalet zullen daardoor perfect met elkaar matchen. Zo kan je eindeloos combineren!

Ga je vreemd met kleuren buiten je kleurenpalet? Dan is het veel moeilijker om mooi te combineren. Probeer maar eens een roestbruine broek te matchen met een pastel trui. Dit terwijl pastelkleuren onder elkaar wel een mooie outfit vormen.

Hou je er geen rekening mee? Dan draag je mooie kleding. Hou je er wel rekening mee? Dan klopt het totaalplaatje én dat is het verschil!

Ik leid al sinds 2007 kleur- en stijlconsulenten in de Ondernemersschool op tot de uitoefening van hun beroep. In mijn eigen zaak heb ik ook een praktijk waar ik kleur-, stijl- en imagoadvies geef. Bij de aankoop van een broek hoort natuurlijk ook gratis kleur- en stijladvies. Dit garandeert dat je de allerbeste keuze maakt!