Er is geen kleur zo geliefd in de modewereld als zwart. Het is tijdloos en tegelijkertijd oogt het stijlvol. Bovendien valt een zwarte broek makkelijk te combineren.
Wie zijn zwarte broek echter vaak aandoet, moet die ook af en toe wassen. En daar zit het pijnpunt. Vaak wassen betekent voor een zwarte broek meestal dat de mooie zwarte kleur snel vergrijst of dof wordt. Dat hoeft echter niet zo te zijn met deze tips.
Let allereerst op het materiaal van de broek
Een samenstelling met natuurvezels is het beste als je houdt van draagcomfort, maar de kleur ervan vervaagt wel. Een broek in kunstvezel is zeer kleurbestendig, maar van zo vlug er in de samenstelling viscose, katoen of tencel zit, zal de kleur gaandeweg ook minder intens worden. Met een zwarte linnen broek is het zelfs nog veel erger. Dit proces kan je vertragen en beperken maar niet volledig vermijden.
Voor een denim wordt daardoor hoe langer hoe meer een zeer donker grijze antraciet kleur in plaats van zwart gekozen. Die is al een tikkeltje vervaagd ten opzichte van het zwart. Zo valt het minder op als de kleur wat minder intens wordt.
Tips om je zwarte broek te wassen
#1 Let op het label
Het niet mooi intens blijven van de zwarte kleur is een bekend gegeven bij fabrikanten. Gerry Weber en Brax hebben daarom een apart label ontwikkeld. Het Super Black label bij Gerry Weber en Perma Black bij Brax geven aan dat de broeken al een eigen behandeling hebben ondergaan om zo lang mogelijk hun kleur te behouden. Een gelijkaardig label vind je ook voor blauwe broeken en rokken.
#2 Was je zwarte broek niet te vaak
Was je zwarte broek alleen als het écht nodig is. Veel mensen denken dat ze hun broek na slechts enkele draagbeurten al moeten wassen, maar eigenlijk is dat heel slecht voor je broek en het milieu. Je kan bijvoorbeeld tussen draagbeurten door je broek ook gewoon laten luchten aan een kledinghanger.
Heb je een plaatselijke vlek op je zwarte broek? Ga er dan zeker niet op wrijven. Je wrijft immers niet alleen de vlek maar ook de kleurstof van je broek weg. Het is dan veel beter om er enkele druppels vaatwasmiddel op te druppelen en de broek in zijn geheel te wassen.
Heb je toch lichtere vlekken gespot op je zwarte jeans? Dan moet ik je teleurstellen want hier kan je helaas niets meer aan doen. De kleurstof is namelijk weg op die plek en dat is niet meer te herstellen.
#3 Gebruik koud water tijdens het wassen
Door je zwarte broek in warm water te wassen, gaat er meer verf verloren. Felle kleuren en zwarte kleding worden vaal als je ze op warme temperaturen wast. Bovendien wordt ons wasgoed ook niet meer zo erg vuil. Even opfrissen op lage temperatuur is dus meer dan voldoende. Dit is beter voor je portemonnee én voor het milieu.
Heb je twijfels over de temperatuur? Bekijk dan altijd even het onderhoudsetiket en volg de instructies van de fabrikant op.
Ook stop je beter niet meer dan vijf broeken tegelijkertijd in je wasmachine. Broeken en vooral denim of jeansbroeken worden loodzwaar door het absorberen van water. Daardoor krijg je nog eens extra veel wrijving tussen de broeken, wat slecht is voor de kleur. Bovendien zullen je broeken op die manier ook niet helemaal proper uit de wasmachine komen.
#4 Was je zwarte broek alleen met andere donkere kleding
Verf heeft de neiging uit te lopen tijdens het wassen. Dat is geen probleem wanneer je enkel donkere kleuren aan het wassen bent. Want dan wordt deze verf gewoon weer door de donkere kledingstukken zelf geabsorbeerd. Doe je dit echter met een mix aan kleuren, dan kan je bedrogen uitkomen.
Je kleding sorteren vooraleer te wassen is dus absoluut noodzakelijk. Sukkelt er dan toch een wit T-shirt mee in je donkere was? Dan weet je hoe laat het is, die is gegarandeerd verkleurd. Weg smetteloos wit! Je controleert dus best twee keer op indringers in foute kleuren vooraleer je de wasmachine in gang zet. Zo kan je veel ellende voorkomen!
Ook handig om te weten: het dragen van een gloednieuwe zwarte broek met een witte katoenen slip of een wit onderhemdje is ook niet het beste idee. Deze kunnen namelijk heel gemakkelijk de kleur van de broek overnemen met vervelende vlekken als gevolg. Het is dus beter om de zwarte broek eerst enkele keren te wassen of te kiezen voor donker ondergoed.
Een nieuwe (zwarte) jeans met metalen rits, nageltjes en decoratie op de zakken samen met een delicate bloes of ondergoed wassen is ook vragen om miserie. De broek beschadigt gegarandeerd de rest van je wasgoed. Je wast deze dus best steeds apart of in een speciale waszak.
#5 Voeg een speciaal wasmiddel toe voor zwarte kleding
Tegenwoordig bestaan er allerlei speciale wasmiddelen voor donkere stoffen of zwarte kleding. Ook voor blauwe en witte kleding bestaan deze producten. Ze helpen om de verf vast te houden tijdens het wasprogramma.
Als je de keuze hebt tussen een vloeibaar wasmiddel en poeder, is vloeibaar de betere optie. Zo ben je zeker dat er geen witte strepen of vegen achtergelaten worden op je zwarte broek. Een vloeibaar wasmiddel lost altijd beter op in water waardoor het ook voor minder wrijving met de kleding zorgt.
Wees zuinig en gebruik zeker niet meer dan wat voorgeschreven staat. De huidige wasmiddelen zijn hoe langer hoe geconcentreerder. Toch hebben we nog steeds de gewoonte om evenveel te gebruiken als vroeger. Dit is echter helemaal niet nodig. Eigenlijk is het een onnodige aanslag op het milieu en onze portemonnee.
Naast speciale wasmiddelen, kan je ook simpelweg azijn inzetten. Dit huis-tuin-en-keukenmiddeltje is een veelzijdig product. Het effect van kleurloze azijn is fantastisch en het is stukken goedkoper dan een speciaal wasmiddel.
Heb je een nieuwe zwarte broek gekocht? Laat deze dan eerst een nacht weken in een emmer water met azijn. Je hoeft niet zuinig te zijn met de azijn, deze zorgt er namelijk voor dat de kleur gefixeerd wordt.
Een fles azijn hou je ook best altijd in de buurt van je wasmachine. Je kan namelijk bij elke gekleurde was een ruime scheut toevoegen. Naast dat het de kleuren van je was fixeert, verwijdert het in tussentijd ook alle kalkaanslag en zeepresten. Een echte zegen voor je wasmachine dus! Een ander middel dat je kan toevoegen is zout. Je doet het zout dan in een washandje vooraleer je het mee in je wasmachine stopt. Zo voorkom je witte strepen op je wasgoed.
Een nieuwe zwarte katoenen broek zal tijdens het wassen dus een zwarte kleur afgeven en dit is jammer genoeg niet na één wasbeurt verholpen. Ervaring leert ons dat dit tot drie wasbeurten kan duren eer er geen zwarte kleurstof meer vrijkomt. Hou deze richtlijnen dus zeker voor een geruime tijd aan.
#6 Was je zwarte broek binnenstebuiten
De kant van de stof die in aanraking komt met de trommel van de wasmachine zal het hardste slijten. Daardoor loont het om je broeken binnenstebuiten te wassen. Zo kan je de buitenkant beter beschermen.
Controleer ook steeds de zakken van je broek. Een achtergebleven muntstuk verstopt de leiding van je wasmachine, met veel schade als gevolg. Een papieren zakdoekje in een zak zorgt dan weer voor ontelbare pluisjes – die lastig te verwijderen zijn – op al je wasgoed.
#7 Kies voor een aangepast programma
In de eerste plaats moet je proberen om je zwarte broek zo min mogelijk te wassen. Als je ze dan toch wast, hou je het wasprogramma best zo kort mogelijk. Hoe minder lang je kleding in de wasmachine zit, hoe kleiner de kans is dat de verf gaat uitlopen.
Een programma voor delicate stoffen is dan bijvoorbeeld een goede oplossing. Beperk ook zeker het toerental om te zwieren, dat zorgt voor minder wrijving. Bovendien moet een broek die niet zo vuil is, ook geen uren in de wasmachine zitten!
#8 Steek je zwarte broek niet in de droger
Je zwarte broek slijt een stuk sneller wanneer je die in de droger doet. De trommel van de droger zorgt in de eerste plaats voor extra wrijving. Daarnaast zorgt de hitte er ook voor dat je broek kleur verliest.
Dit is een aanslag op de stretchcapaciteit van je broek. Deze vezel is namelijk niet bestand tegen zulke hoge temperaturen. Daardoor verliest ze haar rekkracht, maar ook haar capaciteit om opnieuw haar oorspronkelijke vorm aan te nemen. Zo krijg je na een tijd een vormeloze broek die niet meer elegant oogt. Vergeet ook zeker de wasdraad en het droogrek niet. Het duurt misschien iets langer vooraleer je broek droog is, maar het is stukken beter voor je zwarte broek om deze aan de lucht te laten drogen. Bovendien zullen je portemonnee en het milieu je bedanken!
Een broek aan de wasdraad of het droogrek drogen, vraagt natuurlijk wel om een paar aanpassingen. Zo hang je een zwarte broek best niet met de pijpen omhoog aan de wasdraad. Het zwaarste gedeelte van de broek is namelijk het bovenste gedeelte met de rits en de tailleband, zeker als deze nat zijn. Wanneer die dan naar beneden hangen, zal de broek uitrekken en zullen de pijpen worden langzaam maar zeker langer worden. Bovendien komt het ook de vorm van je broek niet ten goede. Je hangt de broek dus best op aan de tailleband.
Bijkomend kan je de broek tijdens het drogen beter niet dubbel plooien rond één draad van je wasrek. Je krijgt zo een vervelende plooi in je broek die je er achteraf mogelijk niet meer uitgestreken krijgt. Is hangend drogen niet mogelijk? Dan is liggend drogen zeker een alternatief.
Keer de broek ook zeker binnenstebuiten om te drogen, moest je dit al niet hebben gedaan tijdens het wassen. Zo vermijd je kleurverlies door het zonlicht. Een klein beetje zonlicht is al voldoende om de intensiteit van de zwarte kleur af te zwakken.
#9 Je zwarte broek aan een kapstok in de kast hangen
Eens de broek droog is berg je ze best op in een gesloten kast. Zo zit deze veilig weg van zon- en daglicht. Ook hang je ze beter niet op aan de broekspijpen, maar aan de tailleband om uitgetrokken broekspijpen te vermijden.
Wanneer je de zwarte broek geplooid opbergt, maakt dat telkens een vervelende plooi waar je ze vouwde. Waardoor je deze opnieuw zal moeten strijken wanneer je ze wil dragen. Je broeken hangend opbergen, is dus aangeraden! Zorg voor een gesloten kast met een goede verluchting. Zo voorkom je eventuele schimmels en een duffe geur. Kleding berg je daarom nooit op in gesloten plastic
zakken. Waarom zou je ze bovendien opbergen? Je nieuwe zwarte broek vraagt toch om gedragen te worden!
Wat als de kleur van het kledingstuk al vervaagd en minder intens is? Spijtig genoeg kan je hier vaak niets meer aan doen. Opnieuw verven met textielverf kan een oplossing zijn, maar het is geen eenvoudige klus.
Zo heeft de stikzijde van een jeans bijvoorbeeld een andere samenstelling en zal deze dus anders reageren op de kleurstof dan de stof van je broek. Je bent daardoor dus nooit echt zeker van het resultaat van de verfbeurt. Bovendien begin je na het kleuren terug van vooraf aan want ook de nieuwe kleur zal opnieuw afgeven.
Besluit
Een broek kopen is niet altijd even gemakkelijk en vraagt veel expertise. Welke pasvorm is ideaal voor jou? Welke styling is nodig om jouw figuur te flatteren? Welke onderhoudstips zorgen ervoor dat de broek langer meegaat? Als broekenspecialist is het beantwoorden van deze vragen mijn eerste prioriteit. Ik help je steeds met veel plezier verder om de beste broek te vinden. Een zwarte of een andere kleur? Er is keuze genoeg!